Підставою для друку цієї статті стала поява на сторінках «33-го каналу» ряду статей «чорнобильців», які, намагаючись в чомусь звинуватити членів чорнобильського руху Вінниччини, забувають про те, що у них самих «рильце в пушку».

Це тому, що в ліквідації аварії на ЧАЕС вони брали участь поза 30-кілометровою зоною відчуження. У деяких з них вилучалися посвідчення ліквідатора. Прізвища їхні ми не називаємо навмисно тому, що їх знають усі справжні чорнобильці. Сумно те, що ці «чорнобильці» останнім часом намагаються заважати роботі справжнім чорнобильським організаціям.

Засновниками чорнобильського руху на Вінниччині стала група ентузіастів-ліквідаторів.

07 квітня 1990 року створена Вінницька обласна громадська організація «Союз Чорнобиль». Головою обрано Володимира Войтова.

У 2014 році в черговий раз В.Войтов був знову переобраний на посаду голови Вінницької обласної громадської організації «Союз Чорнобиль України».

Переобрання В.Войтова дуже не сподобалось “чорнобильцям”, які дуже незадоволеними залишали залу, плюючись та перевертаючи стільці, незважаючи на присутність жінок.

У 2016 році Войтов В.В., будучи президентом Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» та інвалідів «Союз Чорнобиль України», проводить установчі збори для створення міської та обласної організацій інвалідів «Союз Чорнобиль України» як відокремлених підрозділів Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України». Головою міської організації стає Фоломеєв Анатолій Васильович, а обласної, — Бойчук Микола Петрович.

Запитання: «Навіщо це?» — одну Всеукраїнську громадську організацію «Союз Чорнобиль України», яка мала у своєму складі обласні та міські організації, свої приміщення під офіси та фінансувалися з обласних бюджетів на свою діяльність, поділити на дві: «Союз Чорнобиль України» та відокремлені підрозділи Всеукраїнської громадської організації «Інваліди «Союз Чорнобиль України», які не мали права претендувати на приміщення під офіси і фінансування з обласних бюджетів, і досі в повітрі.

На початку 90-х років бажання керувати особисто у чорнобильців стало переважати над можливістю працювати разом, і почали з’являтись інші «чорнобильські» організації. Що собою являють тільки «Жертви Чорнобиля» чи «Чорнобиль-єдність»? Вони не дуже відрізняються, намагаються нашкодити, чим тільки можна.

Завдяки таким стосункам, у чорнобильському русі почався безлад. Департаментом соціальної політики Вінницької обласної адміністрації перед керівниками чорнобильських організацій було поставлено завдання – об’єднати чорнобильців. Зробивши над собою зусилля, ми стали зустрічатись з керівниками організацій, і 10 жовтня 2019 року відбулися збори з утворення Координаційної ради чорнобильських громадських організацій міста Вінниці та Вінницької області. Прийнято рішення утворити Координаційну раду. Голова зборів — В.Проценко, секретар — В.Біц.

19 лютого 2020 року керівники та члени чорнобильських організацій Вінницької області відпрацювали перший спільний документ по затвердженню списків членів організацій ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС — кандидатів на заохочення до 34-ї річниці аварії на ЧАЕС. Було затверджено 39 кандидатур. Інших документів рада не готувала.

Але у деяких членів ради виникло неймовірне бажання дізнатись, яка організація скільки грошей отримує на свою діяльність. Справа в тому, що організації, які отримують фінансову підтримку влади, звітують перед тими, хто їх фінансує, виключно по фінансових документах, а також на зборах перед своїми членами організації. Членів інших організацій це не стосується. Тому і виникли проблеми, що і привело до розпаду ради.

Тепер за основу пропонуємо застосувати принцип «круглого столу», де всі на рівних умовах. Створити щось типу президії, яку обирають кожного разу перед засіданням.

Повідомляємо, що чорнобильська громадськість Вінниччини створила Консультативну раду та обрала керівників: Бойчука Миколу Петровича, Проценка Валерія Яковича, Ліщука Олексія Петровича.

14 грудня — День вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Консультативна рада бажає ліквідаторам
здоров’я, щастя, довголіття, родинного тепла
та обіцяємо працювати єдиною командою.