Аварія сталася 3 грудня о 6.23. До Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що на автошляху М30 Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка — Луганськ — Ізварине перекинувся автомобіль, який використовувався для транспортування газу.

Рятувальники прибули на місце і з’ясували, що у цистерні знаходиться скраплений аміак (безводний). Ємність цистерни близько 19 тонн. Водій вантажівки перевозив аміак до Хмельницького.

На напрямку у бік Турбова не впорався з керуванням. Пробивши металевий відбійник, машина перекинулася на узбіччя. На місце викликали правоохоронців та надзвичайників, бо небезпека витоку небезпечної речовини була досить високою. Але, на щастя, витоку не сталося. Водія вантажівки забрала «швидка допомога». Отримавши першу допомогу, від госпіталізації він відмовився. Згодом на водія вантажівки склали адміністративний протокол за те, що не обрав безпечних швидкості та дистанції.

Роботи з перекачування аміаку з цистерни розпочалися о 9.40. На місці події працювала МОГ ГУ ДСНС, залучено додаткові сили та засоби – група РХБЗ АРЗ СПОКЦ та ДПРЧ-3 (всього 31 чоловік особового складу та 9 одиниць спецтехніки). Аби дістати вантажівку, прибув спеціальний кран. Працювали від ранку і до початку 15 години. На місце аварії прибули і представники власника вантажівки. Вони й здійснили перепомпування аміаку до іншої цистерни. До того моменту, поки надзвичайники не прибрали з місця вантажівку, за дотриманням правил дорожнього руху слідкували патрульні поліцейські.

За яких обставин сталася аварія, наразі з’ясовує поліція.

Варто нагадати, що кілька днів тому з розгерметизованої цистерни поблизу Немирова вивільнився аміак. Рятувальники зуміли не допустити вибуху і отруєння навколишнього середовища.

Ілона ВАЛЬТЕР