Свого часу Вінниччина раділа успіхам легендарного плавця-земляка Павла Хникіна.

Він вперше в історії привіз на Вінниччину олімпійську медаль із плавання.

І ось вже син, підготовлений  тренером батьком – чемпіоном завойовує золоту медаль.

3-6 грудня відбувся чемпіонат України з плавання в 50 м басейні «Метеор» (м. Дніпро). За звання чемпіонів та призерів змагань боролися 350 найсильніших плавців з усіх міст країни. Майстри спорту з плавання Віктор Хникін та Данило Матохнюк представляли збірну команду Вінницької області.

На третій день  чемпіонату Віктор Хникін на своїй коронній 50 метрівці  на спині  з результатом 26.26 секунди виборов «срібло», а в останній день – чемпіонське «золото» на дистанції 100 м на спині з результатом 57.13 секунди.

«Дійсно приємно, що на початку тренувального сезону Віктор зміг покращити свій особистий результат, особливо радий, що це сталося саме на олімпійській дистанції. Це було головною метою і він зміг максимально її досягти. Раніше на чемпіонатах України йому не вдавалось перемагати саме на цій дистанції, але добре, що невдачі зробили його сильнішим і вірю, що це додасть настрою до тренувань та підготовку до основних стартів», – заявив ЗМІ батько та тренер спортсмена Павло Хникін.

Як відомо, нині дворазовий срібний Олімпійський призер із плавання Павло Хникін, голова відділення НОК України у Вінницькій області.

– 1992-го я мав шанс здобути олімпійські медалі, і використав його, – згадує Павло Хникін. Виступав у складі Об’єднаної команди під Олімпійським прапором. Наша збірна в естафеті 4х100 м вільним стилем тоді була дуже сильною. За рік до Ігор ми встановили рекорд Європи, а на Олімпіаду у Барселону поїхали ще сильнішим складом.Я плив на першому етапі і мав завдання обов’язково завершити його переможцем. Вдалося випередити головного конкурента – американця Джона Сі Олсена. Причому він мав кращий особистий результат – 49,6 сек., а я свій найкращий результат (49,97 сек.) показав саме на цих Іграх. Але мені все ж вдалося випередити конкурента! Я не брав участі в попередньому запливі іншої олімпійської естафети – комбінованої 4×100 м, лише у фінальному. В цьому виді програми американці були дуже сильними, і ми ніяк не могли «стрибнути вище голови». Срібна медаль нашої команди – хороший результат. Я плив батерфляєм, на третьому етапі, і виступив гідно, – розповідає батько- чемпіон.

А ще зізнається, що до класу 9-го він був найгіршим плавцем в групі, бо не мав інтересу до тренувань.

Але все змінилось, коли поставив велику мету. І досяг її.

Дуже приємно, що на Вінниччині є такі сімейні династії.

Нагадуємо, що і дружина Павла Хникіна  – Світлана, відома плавчиня та тренер.

Всі троє дітей цієї спортивної пари пішли в басейн “по доріжках” тата Павла і мами Світлани. І на останньому турнірі в побратимському Кельце 17-річний Олексій Хникін, брат Віктора також здобув чотири золотих медалі: на дистанціях 50 та 100 метрів «кролем» та на тих же дистанціях «батерфляєм»!

І ось чергова перемога Віктора Хникіна. Вітаємо наших переможців.

Бо перемоги дітей  для батька та матері, це вища перемога навіть за власну.

Андрій Власенко

Для довідки:

Павло Хникін дворазовий срібний призер Олімпійських ігор 1992 р. з плавання, учасник Олімпіад 1996, 2000 і 2004 рр.

Багаторазовий переможець і призер етапів Кубків світу.

Чемпіон Європи 1991 р.

Бронзовий призер чемпіонату Європи 1993, 2000 рр.

Багаторазовий переможець і призер чемпіонатів Радянського Союзу.

Багаторазовий чемпіон і рекордсмен України.

Заслужений майстер спорту.

Віктор Хникін, чемпіон України з плавання, переможець чемпіонатів України, призер чемпіонатів Європи та світу.