Православна церква 9 грудня вшановує пам’ять святого Георгія Переможця. Георгій вважається одним із найбільш шанованих святих. Одним із найвідоміших посмертних чудес святого Георгія є вбивство списом змія в Бейруті. За легендою, коли потворі на поталу віддали царську дочку, з’явився Георгій на коні і проколов змія списом. У народі це світле свято назвали Юр’єв день або Єгорій Осінній (за старим стилем – 26 листопада).

Цього дня світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією, Згідно з доповіддю міжнародної організації Transparency International  очолюють Індекс сприйняття корупції Нова Зеландія (89), Данія (88) та Фінляндія (85). Тоді як найбільш корумпованими країнами світу названі Сомалі (9), Південний Судан (12) та Сирія (14). Експерти наголошують, що показники нижче 50 балів мають понад дві третини зі 180 країн у рейтингу.

Для України це «сумне свято», нагадаємо, наша країна за рівнем сприйняття корупції посідає 130-е з 180-ти місць в рейтингу міжнародної неурядової організації Transparency International. (за результатами досліджень 2017 року Україна отримала 30 балів зі 100 можливих).

А ще сьогодні Міжнародний день пам’яті жертв геноциду, День народження комп’ютерної миші. В Україні – День працівників штабних підрозділів МВС.

9 грудлня увійшло до історії людства такими подіями:

656 – біля стін Басри відбулася кривава битва військ халіфа Алі з повстанцями, яких вела в бій вдова пророка Магомета Айша. Сили халіфа налічували 29 тисяч осіб, повстанців було ще більше, але через брак військової виучки на тисячу загиблих воїнів халіфа припадало майже 17 тисяч повстанців. Битва увійшла в історію під назвою Верблюжої, оскільки вдова сиділа верхи на улюбленому верблюді. 70 чоловік, які тримали верблюда за вузду, були вбиті, але повстанці не здавалися, поки бачили свою очільницю. Битва завершилася лише тоді, коли Алі наказав підрізати ноги тварині. Айшу як почесну бранку відправили до Медіни, де вона прожила ще більше 20 років. Дата битви 9 грудня – приблизна, одна з гаданих

1824 – У битві біля міста Аякучо в Андах Колумбійсько-перуанська армія маршала Антоніо Сукре отримала переконливу перемогу над іспанським військом віце-короля Хосе де ла Серни. Це стало завершенням трирічної війни за незалежність Перу від Іспанії.

1842 рік – у Петербурзі відбулася прем’єра опери Михайла Глінки “Руслан і Людмила”. Публіці і вищому світу, критики її розкритикували, а імператор Микола I після четвертого акту демонстративно покинув театр, не дочекавшись кінця.

9 грудня 1884 Левант Річардсон з Чикаго запатентував модель роликових ковзанів зі сталевими шарикопідшипниками в колесах. У 1902 році в його рідному місті був відкритий перший роллердром, на якому були присутні 7000 чоловік! Але історія роликів набагато “старша”. У 1760 році винахідник Джозеф Мерлін відправився на маскарад в Лондоні в черевиках з металевими колесами. Саме так і з’явилися перші в світі роликові ковзани. Він хвацько катався по бальному залу, граючи на скрипці, однак, розігнавшись, не зумів загальмувати і врізався у величезне дзеркало. У 1863 році американець Джеймс Плаймптон винайшов чотириколісні ковзани з розташованими поруч двома парами коліс. Ролики Плаймптона дозволили робити повороти, а також їздити вперед і назад. У 1908 році Медісон Сквер Гарден в Нью-Йорку став місцем масового катання на роликових ковзанах. Слідом катки відкривалися по всій Америці і Європі. Новий вид спорту набуває великої популярності. У 1960 році ролики починають виготовляти з пластмаси. А на рубежі 1980-х відбувається справжній роликовий бум. У цей період було відкрито понад 4000 дискотек для ролерів

1909 — створений футбольний клуб «Боруссія» (Дортмунд).

1924-го в московському Донському монастирі скоєний замах на патріарха Московського і всієї Русі Тихона. У той день на порозі приймальні Святійшого з’явилися двоє непрошених гостей, один з яких несподівано попрямував до патріарха. Пролунав постріл, але Тихона загородив своїм тілом келейник Яків Полозов, який кинувся до чужинця. Нападники, прихопивши з вішалки келії шубу, втекли.

Шокований патріарх кричав навздогін: “Поверніться, будь ласка, ви людину вбили!..” Наступного дня у дрібній газетній замітці промайнуло повідомлення про подію: “У експлуататора трудового народу вкрали шубу”.

1931 – Установчі збори в Мадриді затвердили нову конституцію, за якою Іспанія проголошувалась демократичною республікою трудящих, а влада передавалась Конгресу депутатів. Президентом Другої Іспанської республіки став глава Тимчасового уряду, створеного у квітні після зречення короля Альфонсо XIII, Нісето Алькалья Самора.

1940 – Почалась стратегічна наступальна операція «Компас» збройних сил Великої Британії, Австралії, Індії та Вільної Франції проти італійських військ з метою відвоювання Єгипту і розгрому 10-ї італійської армії в ході Північно-Африканської кампанії Другої світової війни.

У 1953 році компанія “Дженерал Електрик” оголосила про звільнення всіх співробітників-комуністів.

9 грудня 1968 року вважається Днем народження комп’ютерної миші. Саме в цей день американський винахідник Дуглас Енгельбарт зі Стенфордського дослідницького інституту на конференції з обчислювальної техніки в Сан-Франциско продемонстрував в роботі першу в світі комп’ютерну мишу. Вона являла собою дерев’яний куб на коліщатках з однією кнопкою. Своїм ім’ям комп’ютерна миша зобов’язана проводу – він нагадував винахіднику хвіст справжньої миші. Першу “сучасну” мишу зібрав інженер Білл Інгліш, а програми для демонстрації її можливостей написав Джефф Руліфсон. Усередині пристрою знаходилися два металевих диска: один повертався, коли пристроєм рухали вперед, другий відповідав за рух миші вправо і вліво. Пізніше ідеєю зацікавилася компанія Xerox. Її дослідники змінили конструкцію миші, і вона стала схожа на сучасну. На початку 1970-х років компанія Xerox вперше представила мишу як частину персонального комп’ютера. Вона мала три кнопки, замість дисків кульку і ролики, а коштувала 400 доларів! У 1983 році фірма Apple випустила свою власну модель однокнопкової миші для комп’ютера Lisa, вартість якої вдалося знизити до 25 доларів. Наприкінці 1990-х років компанія Sun Microsystems представила першу лазерну мишу. Масове виробництво лазерних мишей почалося в 2004 році. Останньою новинкою техніки стали бездротові миші.

1987 – В секторі Газа почалась Перша палестинська інтіфада — повстання палестинців проти ізраїльтян. Розгорівшись стихійно, «війна каміння» переросла у довготривале протистояння — до моменту її завершення в 1993 році загинуло 1162 палестинця і 160 ізраїльтян; підписані в Осло ізраїльсько-палестинські домовленості стали початком створення Палестинської автономії.

1990 – На президентських виборах у Польщі переміг лідер профспілкового об’єднання «Солідарність» Лех Валенса. Колишній електрик, лауреат Нобелівської премії миру 1983 року 47-річний Валенса набрав у другому турі 74,25% голосів і став першим президентом Польщі, обраним прямим голосуванням.

1992 – принц Чарльз і принцеса Діана оголосили про розлучення (офіційно буде оформлене у 1996 р.)

1993-й  – президент Грузії Едуард Шеварднадзе підписав документи про входження його країни в СНД.

У 2005 році в Лондоні завершилася експлуатація “Рутмастерів” – знаменитих двоповерхових автобусів, створених в 1954 році компанією AEC. Більш, ніж за півстоліття вони стали символом Лондона. Останній лінійний вихід «Рутмастера» пройшов по 159-у маршруті від Оксфорд-стріт до вокзалу Ватерлоо. Вздовж його шляху стояли тисячі людей, які прийшли попрощатись з автобусом, що став частиною англійської культури.

У 2007-му неподалік аеропорту “Жуляни” за 300 м від київської Окружної дороги на полі радгоспу “Совки” впав літак Beechcraft B9L, який здійснював чартерний рейс із міста Градець-Кралове (Чехія) до Києва. Літак врізався в будиночок і вибухнув. Загинуло чеське подружжя та двоє пілотів, що перебували на борту літака, а також (за деякими даними) жінка в будиночку.

2007 — в Ялті відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА