Уряд розробляє механізми виплати обіцяних коштів Президентом Зеленським дітям України.

У проєкті державного бюджету на 2022 рік надходження від ренти мають скласти 69 млрд гривень.

Перший річний державний внесок у 2023 році становитиме 21,8 млрд грн із розрахунку двох розмірів мінімальної заробітної плати (7 176 грн) і прогнозної статистики народжуваності.

«Через 18 років ми говоримо з вами про суму як мінімум 10 тисяч доларів. Там є різні розрахунки залежно від того, який ти ставиш дисконтний коефіцієнт… Крім того, суми можуть бути різні. Оскільки вони залежать від ренти за корисні копалини. А щороку різні рентні платежі. І вони розподілятимуться між тими дітьми, які народилися того року, коли нараховано цей рентний платіж», – констатував радник президента з економічних питань Олег Устенко.


Представники влади переконані, що зможуть знайти механізми, щоб компенсувати інфляційні знецінення. Тут важливо розуміти, що за минулі 14 років, з 2007 по 2021 рік, гривня стосовно долара знецінилася у 5 разів.

Кошти мають нараховувати тим, хто був народжений в Україні з 2019 року, та будуть виплачувати після досягнення 18 років.

Для отримання виплати із системи економічного паспорта після досягнення 18 років учасник Фонду повинен бути громадянином України та постійно проживати на її території впродовж останніх п’яти років.

Кошти можна використати на оплату навчання у вишах України, оплату лікування, купівлю власного житла або перевести на власний рахунок у системі недержавного пенсійного забезпечення.


Слід нагадати, що подібні виплати існують у багатьох країнах. Найщедріші в Катарі. Там кожна навіть не дитина, громадянин країни отримує приблизно 120000 доларів в рік від видобутку корисних копалин та доходів країни. Крім того, кожен з них може безкоштовно навчатись у всіх вузах світу за кошти держави.

Подібна практика є в Кувейті, ОАЕ, інших країнах.

Андрій Власенко