Прем’єр-міністр Микола Азаров, його син Олексій оголошені у міжнародний розшук, — вчергове повідомляє нам МВС та Інтерпол. У Росії Микола Азаров створив «Комітет порятунку України» ще декілька років тому.

В Україні його підозрюють за дуже серйозними статтями. Але на Вінниччині є так звані «Азаровські садки».

Яка доля підприємства, яке йому приписували на Вінниччині сьогодні?

Коли ще прем’єр-міністр Азаров приїздив на Вінниччину з офіційним візитом, ЗМІ повідомляли, що Микола Янович їздив інспектувати найбільші в Європі склади яблук. Але вже тоді джерела повідомляли «33-му», що насправді це його садки і його сховище. Ну, не його, а його родичів чи близьких по бізнесу людей..

Все – на своїх… Цим своїм, кажуть, є непрямий родич Миколи Азарова, начебто шурин. Але говорити можна багато.


Тому ми поцікавились, яка доля цих садків і сховища. Склади та виробничі приміщення дійсно розміщені там, де їх інспектував ще прем’єр Микола Азаров — обабіч траси біля Василівки. Коли журналісти виїздили на місце – так кипіла робота. Маленькі тракторці везли причіпи ящиків яблук.

Ми попросили голову Тиврівської ОТГ прокоментувати, чи дійсно підприємство ТОВ «Агро-Еталон», яке належить Гачаю Шафієву, має відношення до Азарова. Він від коментаря утримався. Тому нам довелось самим докопуватись – хто тут власники і яке відношення вони мають до Миколи Азарова.

Вже після втечі Азарова із Януковичем до Росії підприємством — ТОВ «Агро-Еталон» — керував Гачай Шафієв… Тивровом почали поширюватись чутки, що саме він родич Азарова. Наче його дружина Галина і дружина Азарова – сестри.

І дійсно, коли ми подивились декларації жителя Тиврівщини Г. Шафієва, в минулому начальника тиврівської міліції, то могло скластись враження, що він міг мати таких високих покровителів.

Судіть самі. В останній з його оприлюднених декларацій (за 2017 рік), крім будинків, квартир, автомобілів та грошей була задекларована земля. Причому, багато землі. В Іванківцях на його ім’я та на дружину задекларовано 18 земельних ділянок загальною площею понад 452 тисячі кв. м, 44 ділянки площею понад 426 тисяч квадратних метрів – у Василівці, де знаходиться і найбільший холодильник для зберігання фруктів. Ще 10 земельних ділянок загальною площею понад 464 тисячі метрів квадратних задекларовано у Тростянці. Є землі у Тиврові, 3 ділянки — 2 тисячі метрів квадратних, Сутисках 1-4, 5 тис. кв. м, Якушинцях — 560 кв. м, Довгополівці — 1,8 тисячі кв. м, Жахнівці — 67,281 кв. м, Вінниці. Такої багатої на землю декларації не доводилося бачити навіть бувалим в бувальцях! Всі земельні ділянки були задекларовані як приватна власність. І це при тому, що у 2017 році про відкритий ринок землі в Україні на офіційному рівні говорили, наче про про фату моргану, а у своїх інтерв’ю Гачай Шафієв стверджував, що землю орендував у селян – на 30-49 років. Казав: люди довірились йому. Крім того, у власності Галини та Гачая Шафієвих за останньою декларацією 10 вантажівок, інша техніка, квартира у Тиврові, дві квартири у Вінниці, будинок у с. Кліщів, будинок у Вінниці.

Однак ще тоді Шафієв заявляв кореспондентам «33-го», що він ніякого відношення до Миколи Азарова не має. Що його дружина є двоюрідною сестрою, але не Азарова, а дружини Григорія Смітюха. Г. Шафієв був двічі помічником цього нардепа-родича.


Хто ж такий Григорій Смітюх? Бо він дійсно значиться не один рік, з часу заснування прямо чи опосередковано, засновником підприємства «Агро-Еталон», яке управляє цими «Азаровськими садками».

Це народний депутат часів Януковича і до нього — від Партії регіонів. Йому приписують так звану групу братів Смітюхів. Щоправда, там є і його дружина та інші родичі.

Це достатньо міцний фінансово-впливовий клан. Принаймні він був таким при Януковичі. На Смітюхові рахувався будинок, де знаходився штаб Партії регіонів. І він дійсно дуже близький до Миколи Азарова. Настільки, що саме Азарову та його сину Олексію належить разом із братами Смітюхами та родиною частка у житловому комплексі «Южний» у Конча-Заспі, елітному поселенні під Києвом.

Гачай Шафієв уже не є керівником «Агро...». Одні кажуть, що йому тепер і своїх земель з головою вистачає, щоб вести власний бізнес. Називають його ресторани, свинокомплекс, аргарний бізнес...

Інші звертають увагу на скандал «зі стовпчиками». Що, мовляв, саме через огорожу цих садків, де «не грав кошторис», посварились родичі – засновники та директор…

Як би там не було, але сьогодні директором підприємства, до якого входять прозвані народом «Азаровські садки» на Тиврівщині, уже є Василь Черній, колишній заступник Вінницької облдержадміністрації з питань агропромислового комплексу, колишній нардеп України.

А ось засновниками, прямо чи опосередковано, є люди тієї самої «групи Сміттюха». Засновником ТОВ «Агро-Еталон» є Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Антара»», засновником якого є, в свою чергу, Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Антарес». А засновником останнього засновника є Компанія «Олстен венчурс лтд», що зареєстрована за адресою: «Лондон, Квін Енн стріт, 48, Сполучене Королівство». Власниками «Олстен венчурс» ймовірно підставними, є Едвард та Сара Петре-Мірс, які тримають активи в офшорній зоні — PGBR, Великобританія, Острів Невіс, Сент-Джеймс Періш, Селище Ньюкасл, Шосе Стейт. Тобто, всі гроші, які заробляє підприємство на вирощуванні, сортуванні, зберіганні, переробці, продажу агропродукції, йдуть не у бюджет Вінниччини, не у державний бюджет України, а на офшорні острови Великобританії? Чи не до Азарова? Сподіваємось, дирекція та засновники дадуть відповідь на це запитання.

Без сумніву, складські приміщення разом із садами, є найбільшими за площею в Україні. Тут вирощують 12 сортів яблук, груші, черешні, абрикоси, сливи.

А ось громадські активісти були більш відвертими, аніж представники місцевої влади, щодо «Азаровських садків», як їх тут негласно називають.

У 2014 році війна уже йшла по всіх фронтах. А на Вінниччині волонтери та громадські активісти воювали із місцевими ватниками та сепаратистами. У Тиврові люди не розуміли, як під час військового вторгнення на український Крим і Донбас місцеве підприємство продовжувало експортувати вирощені на тиврівській землі яблука до Росії.

– Заблокували вантажівки з яблуками, але довго їх тримати не було можливості. Тому вирішили передати Путіну привіт... На кожному ящику написали популярне тоді гасло «Путін #уйло»... І відпустили машини. Як нам згодом стало відомо, українські прикордонники неабияк оцінили нашу ідею і пропустили тиврівські яблука з «привітом Путіну». А от на російському кордоні водіїв мало не розстріляли... Вантаж арештували, а всім причетним до експорту яблук з України так дали «на горіхи», що ті надовго забули дорогу до Московії, — розповів колишній депутат та громадський активіст із Тиврова Василь Медяний.

І про колишнього начальника міліції Тиврівщини досі ходять легенди. У Тиврові пам’ятають не стільки розкриті при ньому злочини, як про налагоджену сітку збуту наркотиків, в якій були задіяні навіть іноземці.


Роками засівали в Іванківцях та Василівці маком поля. В останній рік перед звільненням про 60 га маку стало відомо обласному керівництву. Було багато шуму. Але мак встигли зібрати. Урожай переховували по різних складах — то в Гнівані, то в Селищі. Аж через два роки наркоту почали збувати власники по своїй сітці. Начальника міліція тоді «попросили» піти.

Ще один шлях такого раптового підйому причетних до цих «Азаровських садків» бізнесменів називають у Тиврові: вагонами везли від нас до Азербайджану цукор. Цей бізнес начебто курував тодішній начальник міліції.

Гачай Шафієв приїхав в Україну ще у 70-х роках минулого століття. У 1990 році закінчив Київську вищу школу МВС за спеціальністю «Правознавство», був призначений заступником начальника Тиврівського районного відділу міліції із громадської безпеки. Згодом очолював Гніванське міське відділення міліції. А потім, дослужившись до звання підполковника, раптом звільнився в запас. Чи не про нього вищезгадана бувальщина?

З 2006 року він разом з дружиною Галиною стали бізнесменами.

Згодом до родинного бізнесу приєдналися їхні дві доньки Лейла і Сніжана. Успіх цього підприємства був таким стрімким, що вже у 2017 році Гачаю Шафієву було присвоєне звання «Заслужений працівник сільського господарства України». Він — колишній депутат районної ради. Від Аграрної партії йшов на вибори до обласної ради, але з депутатством не склалося.

Останнім часом Вінниччину рясно накрили бігборди Євгена Мураєва.

Його називають племінником Миколи Азарова. Він впевнено стверджує, що це «Наша земля»… То, може, він дійсно близький до істини?

Андрій Власенко
Ілона Вальтер