Як відомо, Україна нещодавно прийняла закон про трансплантацію органів. Люди, що сподіваються на порятунок, пішли до наших лікарів-трансплантологів. Серед лікарень, які надають послуги із пересадки органів, є і Вінницька лікарня ім. Пирогова. Як показують результати, є успішні операції. А є і інші… Приклад цьому – 2 випадки, які трапились із жителями Вінницької області.

Два місяці тому наша газета повідомляла про перший випадок посмертного донорства у Вінницькій області. Донором став 37-річний батько двох дітей із Хмільника.  Його серце, нирки та печінка врятували життя чотирьом юним пацієнтам.

Чоловіка із важкою черепно-мозковою травмою госпіталізували у Вінницьку обласну психоневрологічну лікарню ім. Ющенка. Там і констатували смерть головного мозку.

– Наскільки нам відомо, чоловік ремонтував машину, одна деталь відлетіла, здається, від двигуна, і через орбіту ока потрапила у головний мозок. Довелося повідомити родичів, що шансів вижити у хворого немає… Але якщо вони погодяться на донорство, то серце любимої людини буде жити в іншому тілі. Ми ще тоді не знали, що це буде дитина, – розповів нашому кореспонденту завідувач реанімаційним відділенням, трансплантолог-координатор Олег Юрійович Бороденко.

Для вилучення серця у Вінницю приїхав директор Інституту серця Борис Тодуров зі своїми анестезіологами та асистентами. Він повідомив, що довго шукали донора серця для 12-річної Маргарити — найменшої дитини, якій в Україні робили трансплантацію серця. Тому лікарі хвилювалися, чи вміститься серце дорослого чоловіка в маленьких грудях дівчинки.

Але орган 37-річного вінничанина виявився відповідного розміру для організму дитини. Операція пройшла успішно і через два місяці Борис Тодуров на своїй сторінці у соцмережі записав відео із Маргаритою.

– В Інституті серця сьогодні унікальна подія. До нас завітала Маргарита. Це перша дитина, якій ми два місяці тому пересадили серце. І ось наша красуня приїхала цілком здоровою! У цій пересадці брала участь величезна кількість людей — наших колег, і тих, хто нам допомагав. Усім хочу подякувати! Ця красива дівчинка — результат нашої колективної праці. Вона була у критичному стані на момент, коли ми її брали. А ось сьогодні вже посміхається,  І ми щасливі! – повідомив Борис Тодуров.

– Хочу подякувати вам і всім тим, хто дав мені шанс вижити. Добре, що у вас все вийшло! – каже Маргарита.

– У нас все вийшло! – зауважує Тодуров. І подарував дівчинці маленьке сердечко на ланцюжку як символ нового життя.

– На весілля хоч запросиш?! – запитали лікарі.

– Обов’язково! – обіцяла Маргаритка і на знак подяки обійняла своїх спасителів у білих халатах.

Не стримувала сліз і мама унікальної пацієнтки.

– Хочу подякувати усій команді за те, що дали шанс на життя моїй дитині. Здоров’я усім вам і процвітання!

Людмила ПОЛІЩУК