До Вінницької обласної Спілки журналістів України завітали правоохоронці з ухвалою Вінницького міського суду. Приводом для цього візиту стала стаття одного вінницького журналіста, в котрій він назвав Вінницьку НСЖУ «принтером для ксив»…

Автор розповів про те, що до лав справжніх журналістів «затесалися» чиновники, котрі полюють за статусами.

Сам Антон про те, що сталося, сказав так:

– Я свого часу написав блог про те, як НСЖУ видає посвідчення кому завгодно. Власне, правоохоронці через місяць чи більше вирішили це перевірити. От і все!

Щоправда, стаття з’явилася ще у серпні, а правоохоронці прийшли до НСЖУ зовсім нещодавно. Чому? Розповідає голова спілки Василь Паламарчук:

— Це схоже на наїзд на Спілку журналістів України після скандальної пресконференції президента… А де взяти хоча б якийсь компромат? Почали шукати в областях. А в нас є Антон Булгаков, котрий понаписував скарги на мене, на інших спілчан. Згідно з цією ухвалою, я мало не кримінальний злочинець. Тому вирішили перевірити всі первинні документи за 10 років, як я міг прийняти до спілки 554 журналісти. Стверджують, що я незаконно приймав людей до Спілки журналістів і вони незаконно отримали відповідні посвідчення. Хочуть перевіряти публікації, рекомендації та інші документи. Я доводжу, що все законно, з рекомендаціями і публікаціями, все, як належить. Більше питань до тих людей, котрі написали на мене скаргу. Вони не члени Спілки журналістів, хоча журналістами себе називають. Тепер маю доводити свою невинуватість. Нам часто присилають запити на ту чи іншу людину, чи є він членом Спілки журналістів. Ми все перевіряємо і відповідаємо. Виявляється, на Вінниччині багато людей використовують підробні журналістські посвідчення. І що цікаво — підробка журналістського посвідчення не є кримінальним злочином. От їх і штампують масово, особливо перед виборами або газети-метелики… Я звернувся до Києва, до Спілки журналістів України і сказав, що не надаватиму жодних документів без обгрунтування і погодження з юристами.

Такі наїзди вже були при Януковичі. Тоді нашій спілці нарахували 98 тисяч гривень «нецільового використання коштів». У суді я довів, що це неправда, хоча це коштувало мені багато нервів і зусиль. Так само доведу і цього разу, що жодних порушень у моїх діях не було й немає.

Тетяна Вербицька

Протестуємо проти вимог поліції отримати персональні дані сотень журналістів, – НСЖУ

Національна спілка журналістів України засуджує втручання органів Національної поліції в діяльність незалежного журналістського об’єднання, яке є атакою на свободу слова.

Тиск на обласні організації НСЖУ з вимогою надати персональні дані всіх журналістів, які перебувають на обліку в організації, неприпустимий і суперечить чинному законодавству.

Національна спілка журналістів України вимагає припинити тиск на Вінницьку обласну організацію та переслідування її голови, члена Правління НСЖУ Василя Паламарчука (щодо діяльності обласної організації нині безпідставно розслідують «кримінальне правопорушення» про видачу членських квитків). Водночас НСЖУ звертається до Міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського й голови Національної поліції Ігоря Клименка з проханням ініціювати проведення службового розслідування дій співробітників поліції, які без ретельної перевірки безпідставних звинувачень, без звернення до обласної організації спілки, відкрили провадження про нібито «підробку документів» та отримали судову ухвалу про виїмку документів про всіх членів журналістської організації Вінниччини.

загрузка…

НСЖУ послідовно виступає проти видачі журналістських посвідчень стороннім особам. Через механізм публічних обговорень у Спілці й реагування Ревізійної комісії НСЖУ відповідально підходить до прийому нових членів до журналістської організації. НСЖУ засуджує торгівлю журналістськими посвідченнями, яку відкрито ведуть у соцмережах деякі ГО та ЗМІ. Водночас Національна поліція замість належних зусиль для боротьби зі зловживанням в процесі видачі журналістських посвідчень стороннім особам зосереджується на тискові на найбільшу журналістську організацію України. Декларуючи боротьбу з фейковими посвідченнями, правоохоронці намагаються в незаконний спосіб отримати персональні дані всіх журналістів-спілчан!

НСЖУ готова в порядку та у спосіб, передбачений чинним законодавством України, надавати інформацію про членство в Спілці конкретних осіб, які обгрунтовано підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень по кримінальних провадженнях.

Національна спілка журналістів України закликає Національну поліцію зосередитись на ефективному захистові працівників ЗМІ від перешкоджання й фізичних атак та на боротьбі з безкарністю злочинів проти журналістів.

Антон Булкаков