13 грудня відзначається церковне свято Андріїв день. У цю дату християни вшановують пам’ять апостола Андрія Первозванного. Йому моляться про залучення людини в християнську віру, про захист Батьківщини і успішний шлюб. Дівчата проводять різні ворожіння в Андріїв день. На свято заведено пекти домашні коржі у формі сонця. Незаміжні дівчата пекли коржі з медом і сушеними ягодами, а потім запрошували юнаків на вечерю і пригощали домашньою випічкою. У цей день народ шанував лікарів і цілителів. Їм відносили різні подарунки. У цю дату можна проводити лікувальні процедури та операції – вони пройдуть успішно.

13 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

115 – Землетрус силою 7,5 балів за шкалою Ріхтера зруйнував міста Антіохія, Апамея і Кесарію, призвівши до загибелі близько 250 тисяч чоловік.

1577 – Англійська ескадра з п’яти кораблів і 164-х членів екіпажу на чолі з Френсісом Дрейком відплила з англійського міста Плімут для нападу на тихоокеанські прибережні іспанські володіння в Новому Світі. Дрейк повернувся на батьківщину через три роки і став першим британцем, що здійснив кругосвітнє плавання і першим капітаном, який очолював кругосвітню експедицію від її початку до завершення.

1577 — частина боярства проголосила Івана Підкову господарем (князем) Молдови. Сформував новий уряд — козаки Чапа, Бурла і Стефан стали маршалком, гетьманом і державним писарем.

1642 – Голландський мореплавець Абель Тасман став першим європейцем, що відвідав групу островів у південній частині Тихого океану, відому сьогодні як Нова Зеландія. Через кілька днів при спробі висадитись на берег туземці вбили чотирьох матросів-голландців, сприйнявши звуковий сигнал з корабля як заклик до початку бою. Декілька тижнів перед тим Тасман відкрив біля узбережжя Австралії острів, названий ним Землею ван Дімена, а пізніше перейменований на честь мореплавця в Тасманію.

1754 – Після раптової смерті Махмуда І на османський престол зійшов його зведений брат 55-річний Осман ІІІ, син Мустафи ІІ та наложниці-українки Шехсувар. Неповні три роки свого правління психічно й фізично травмований півстолітньою ізоляцією султан провів у меркантильних двірцевих інтригах.

1769 – Почалося перше концертне турне 13-річного Вольфганга Амадея Моцарта по Італії.

1810 – Указом Наполеона Бонапарта герцогство Ольденбург, ганзейські міста Бремен, Гамбург і Любек та князівство Сальм приєднано до Французької імперії.

1917 – за наказом отамана Симона Петлюри всі українські військові частини за межами України були перепідпорядковані українським військовим радам і зобов’язані повернутися на батьківщину

1918 – Рада міністрів Української держави гетьмана Скоропадського відмовилася від влади

1937 – В ході Другої Японсько-китайської війни японські війська захопили столицю Китаю місто Нанкін, котре протягом шести тижнів було піддане нищенню і насильству — його більша частина згоріла в пожежі, а під приводом придушення можливого опору без суду і слідства було вбито не менше 200 тисяч китайців, включаючи літніх людей, жінок і дітей.

1942 – Футболіст паризького «Расінга» Стефан Станіс забив у матчі Кубка Франції 16 голів у ворота команди «Обрі» (світовий рекорд для професійного футболу). Матч закінчився з рахунком 32:0.

1958 – Американськими вченими був проведений запуск живої істоти в космос з поверненням. На борту ракети АМ-13 перебувала мавпа Ґордо, вона провела 15 хвилин в космосі, але повернувшись на Землю, капсула з мавпою затонула в океані.

1966 – авіація США вперше бомбила столицю Північного В’єтнаму – Ханой

1969 – у Набережних Челнах почалося будівництво Камського автомобільного заводу (КамАЗ)

1971 – на екрани СРСР вийшла комедія режисера Олександра Сєрого “Джентльмени удачі”

1981 – Остерігаючись чергової хвилі загальнодержавних страйків, організовуваних незалежним профспілковим об’єднанням «Солідарність», і запобігаючи можливій інтервенції збройних сил СРСР, Голова ради міністрів генерал Войцех Ярузельський оголосив про введення у Польщі воєнного стану. Він тривав до середини 1983 року і за цей період загинуло 115 активістів польської опозиції, структури якої були повністю зруйновані.

1991 – президент України Леонід Кравчук оголосив про остаточне перепідпорядкування армії і флоту на території республіки київському керівництву.

Федерація футболу України на чолі з Віктором Банниковим проголосила свій вихід з-під московського керівництва ФФ СРСР

1992 – В Единбурзі завершилась триденна зустріч 12 країн Європейського співтовариства, на котрій було прийнято копромісні рішення з усіх найважливіших спірних питань: сума внесків найбідніших країн — Іспанї, Ірландії, Греції і Португалії — була зменшена з врахуваням їх економічних можливостей, узгоджено ряд економічних заходів для подолання спаду економіки, а відмова Данії увійти у валютний європейський союз перестала бути перешкодою для подальшої інтеграції країни в об’єднану Європу.

2003 – У підвалі сільського дому за 15 кілометрів від Тікріта американські військові заарештували колишнього президента Іраку Саддама Хуссейна. При ньому знайдено 750 тисяч доларів, два автомати Калашникова і пістолет. Разом з хусейном було заарештовано двоє супроводжуючих. 19 довтня 2005 року суд над колишнім президентом. Спеціально для нього в Іраці була відновлена смертна кара, відмінена до того окупаційними військами. 5 листопада 2006 року Вищий кримінальний трибунал Іраку засудив Саддама Хуссейна до смертної кари через повішення.

2004 — Андрій Шевченко став володарем «Золотого м’яча»

Тетяна КОНДРАТЬЄВА