12 грудня 1928 року народився Леонід Биков, актор з глибокою українською душею.

Народився Леонід Биков у селі Знаменське Слов’янського району Донецької області у родині робітників. Коли йому був рік, родина переїхала до Краматорська.

Як згадують актори, які працювали з Леонідом Биковим, він грав на будь-якому музичному інструменті, що підвернувся під руку. Грав добре. А ще задушевно співав, що проявилося і в фільмах. Його улюблена пісня була «Ой, у лузі…». Виводив її так, що хотілося плакати….

Биков прекрасно грав у футбол та волейбол, легко перепливав Дніпро, міг досить довго ходити на руках, обожнював вправи на перекладині. Трюки у фільмах виконував самостійно.

Він завжди розмовляв дуже тихо, оскільки вважав, що підвищити голос на людину означає виказати їй свою неповагу. Навіть, коли людина була неправа, він не кричав, а своїх акторів і команду не дозволяв ображати нікому, згадують колеги.

Биков навіть у 50 років червонів, коли поруч з ним хтось нецензурно висловлювався.

У фільмах Бикова його герої часто співають українські пісні, розповідають про українські традиції і рідні землі.

«Батько хотів зняти «У бій ідуть лише «старі» у кольорі, але кольорову плівку не дали, – згадує донька Мар’яна Бикова. Надали чорно-білу, вузькоформатну. Він мріяв зняти свій фільм, роботу всього життя, саме на кольоровій, щоб показати всю красу рідної України».

51-річний Леонід Биков загинув у автокатастрофі в 1979 році, через два роки після зйомок у фільмі “Ати-бати, йшли солдати”, де його герой гине під гусеницями танка…

Саме Леонід Биков запросив у фільм «В бій ідуть лише «старики» зіграти одну із головних ролей вінницького актора Олександра Немченка.

Нещодавно Вінниця відзначала день пам’яті цього актора.

А після зйомок фільму ще живий Леонід Биков та інші герої «Смуглянки» ( так і народі називали цей фільм) приїздили до Вінниці і відпочили на березі «Південного Бугу».

Андрій Власенко