У понеділок, 13 грудня, православні в Україні відзначають День пам’яті святого апостола Андрія Первозванного. Іменини святкують Андрій та Іван.

За погодними прикметами цього дня визначають, яким буде зима та майбутній урожай.

День Андрія Первозванного

13 грудня православні вшановують Андрія Первозванного – апостола Ісуса Христа, який був першим з дванадцяти покликаний Спасителем.

У свято віряни вирушають у храми та моляться святому Андрію. Апостол вважається покровителем сімейного щастя, кохання та шлюбу.

Народна назва Дня Андрія – Калита; так називали обрядові коржики, які підвішували до стелі. Молоді хлопці мали по черзі спробувати відкусити шматок такого коржика без допомоги рук. Незаміжні дівчата на Андрія ворожать на нареченого, хоча церква виступає категорично проти будь-яких занять магією.

Що не можна робити 13 грудня

Як у будь-яке інше велике релігійне свято, на Андрія не можна займатися фізичною працею, шити, в’язати, вишивати, робити прибирання та прати. Також не можна лаятися та кричати, ображати інших та відмовляти в допомозі.

Оскільки продовжується Різдвяний піст, для вірян залишаються під забороною гучні розваги, вживання м’яса, яєць, риби, молока, а також алкоголю.

Великим гріхом церква вважає ворожіння на Андрія, як і в інші дні.

Як ворожать на Андрія?

Спосіб з чашками. Кількість чашок має відповідати кількості учасниць. У кожну чашку клали монети, хліб, кільце, цукор і сіль. Після – кожна дівчина діставала своє “майбутнє”.

Цукор символізує радість, сіль – біду, монетки – багатство, хліб – благополуччя, кільце – швидке весілля.

Ворожіння на тінях. Вночі в темній кімнаті підпалювали від свічки листок паперу і спостерігали за тінями – за їх формою визначали майбутнє.

Якщо тінь схожа на птицю – до великих змін, схожа на кішку – до романтичних відносин, на хрест – до хвороби та випробувань, на гору – до самотності, на ворота – до гостей, на дерево – до багатства і благополуччя.

На рушниках. На ніч за вікно вивішували білі рушники й примовляли: “Суджений-ряджений, прийди та утрись”. Вранці перевіряли рушники: якщо вологе, то в новому році відбудеться зустріч з коханим і весілля.

Ворожіння на сон. Вважається, що в ніч на Андрія можна побачити майбутнього чоловіка уві сні. Для цього брали гребінець або шматочок хліба, клали під подушку і примовляли: “Суджений-ряджений, прийди та причеши мене”, або: “Суджений-ряджений, приходь, нагодую тебе”.

Якщо уві сні приходив хлопець, то саме він і стане майбутнім чоловіком. Зараз дівчата для ворожіння використовують дзеркало, ніж, чоловічу шапку.

Ворожіння на перехресті. Опівночі дівчата виходили на перехрестя і слухали звуки вулиці. Якщо сміх і пісні – то заміжжя не за горами. Якщо лайка, сварки та плач – ходити в дівках ще рік.

Ворожіння на ім’я. У ніч з 12 на 13 грудня потрібно вийти на вулицю і запитати ім’я першого зустрічного. Саме так і зватимуть майбутнього чоловіка. Є пари, які саме так і познайомилися, а потім одружилися.

Ворожіння з дзеркалами. Це ворожіння здійснюють на самоті. Опівночі дівчина ставить два дзеркала навпроти, а з боків свічки. Сама сідає так, щоб бачити дзеркала, в яких повинен відображатися дзеркальний коридор.

У цьому коридорі дівчина може побачити ім’я судженого або його образ. У потрібний момент потрібно сказати: “Цур мене!”- якщо в дзеркалі з’явиться щось незрозуміле або страшне.

Ворожіння зі свічками. Запалюють дві свічки та ставлять поруч. Потім спостерігають. Якщо свічки схиляються один до одного, то її чекає щасливий шлюб. Якщо нахиляються в різні боки-то поганий знак.

Ворожіння з варениками. Дівчата варять вареники, і кожна свій укладає в ряд. Потім запускають собаку або кота. Чий вареник буде з’їдений першим – та раніше і заміж вийде.

Місток. На ніч ставлять під ліжко миску з водою і накривають її дощечкою або соломинкою. Перед сном закликають судженого, який переведе через місток.

Записка. Перед сном писали чоловічі імена на різних листочках, а потім висипали їх під подушку. Вранці тягнули записку з ім’ям судженого.

Прикмети 13 грудня

Сніг іде – зима буде з хуртовиною.

Якщо сніг до Андрія не випав – зима буде тепла, а якщо випав – довга та холодна.

Морозна, але ясна погода – до добра та гарного врожаю.