Від чого залежить, який розмір виплат вам призначать

Ключовими факторами для визначення розміру пенсії в Україні на сьогодні є страховий стаж та офіційний розмір заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески.

Так, у ст. 40 закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» вказано, що для обчислення пенсії враховується зарплата (дохід) за період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

Як визначити розмір майбутньої пенсії (формула)

Заробітна плата для обчислення пенсії визначається за такою формулою:

Зп = Зс х (Ск:К)

Зп — заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії у гривнях;

Зс — середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачені страхові внески, за 3 календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії;

Ск — сума коефіцієнтів заробітної плати (доходу) за кожен місяць (Кз1 + Кз2 + Кз3 + … + Кзn);

К — страховий стаж протягом місяців, які враховані визначення коефіцієнта заробітної плати (доходу) застрахованої особи.

Спершу потрібно визначити індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (КЗТ). Цей показник розраховується розподілом фактичної, у розрізі кожного місяця, заробітної плати застрахованої особи, з якої сплачено страхові внески, на середню заробітну плату (доходу) в Україні за відповідні місяці.

Наприклад: Офіційно нарахована людині у березні 2021 року заробітна плата склала 9 100,00 грн. Середня зарплата загалом по Україні за цей місяць склала 12 349,97 грн. Індивідуальний показник — 0,73684 (9100/12349,97).

Надалі всі розраховані коефіцієнти підсумовуються за період, протягом якого враховуються дані для обчислення пенсії. Це і буде показником у формулі Ск.