14 грудня християни відзначають церковне свято пророка Наума, автора однієї з книг Старого Завіту. Його вважають покровителем учнів і моляться про збільшення розуму. Наші предки саме в цей день відправляли дітей вчитися. Заможні родини 14 грудня запрошували диякона додому. Найменших дітей з цього дня вчили писати і рахувати. В цілому Наумів день вважається дуже вдалим для будь-якого навчання. У цю дату можна прочитати книгу, сходити на яке-небудь заняття або почати вчитися новому. У цю дату вшановують вчителів і приносять їм подарунки.

В Україні-День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 14 грудня 1986 року на Чорнобильській АЕС було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим енергоблоком. Це, по суті, була перша серйозна та важлива перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху. Тож щороку саме цього дня ми вшановуємо відважних ліквідаторів, хто, на щастя, поруч з нами, і вклоняємося пам’яті тих, хто пішов за межу вічності.

14 грудня увійшло до ісорії людства такими подіями:

1287 – внаслідок потужної повені в Нідерландах загинуло майже 50 тисяч людей і утворилася затока Зейдер Зі, яка відкрила Амстердаму вихід до Північного моря. Катастрофу назвали “повінню святої Луції”, оскільки відбулася в день цієї святої. Повінь знищила велику кількість сіл, які були на шляху води, в самій лише Східній Фризії було затоплено понад 30 сіл. Місто Грінд було повністю зруйновано, вціліло лише десять будинків. Нині острів Грінд незаселений. Внаслідок незахищеності низинних прибережних ділянок суші та втрати великої кількості родючих земель багато жителів цих місцин переселилися в райони з більшою висотою над рівнем моря.

1474 – Після смерті короля Кастілії Генріха IV почалась боротьба за трон між його звідною сестрою Ізабеллою та дочкою Іоанною. Конфлікт переріс у громадянську війну за участю Португалії і Франції, котра тривала до 1479 року і закінчилась перемогою арагонського короля Фердинанда II, чоловіка Ізабелли (з 1469 р.). Королівство Кастілія і Леон стали пов’язаними з Арагоном особистою унією, що заклало основи об’єднаня всієї Іспанії.

1575 – У Варшаві новим королем Польщі проголошений трансільванський князь Стефан Баторій. Його коронація відбулась 1 травня 1576 року, в той же день, коли Баторій одружився з Анною Ягеллонкою, дочкою колишнього польського короля Сигизмунда II.

У 1720 році 14 грудня, рятуючись від розлючених вкладників і кинувши в Парижі дружину, дочку і брата, з французької столиці таємно втік до Брюсселя Джон Ло, англійський авантюрист-економіст, який зумів поставити під свій контроль всі фінанси Франції. До цього Ло, шотландський емігрант, який покинув батьківщину під страхом суду за вбивство на дуелі, зміг піднятися до постів міністра фінансів Франції, директора Держбанку і глави гігантської колоніальної “компанії обох Індій”. Новому королю Людовику XV в той час було всього шість років, королівська скарбниця пустувала, а державою керував легковажний і ледачий регент – принц Філіп Орлеанський. Йому сподобався проект Ло, і в травні 1716 року авантюрист отримав патент на відкриття акціонерного банку з правом випуску асигнацій, які вільно розмінювалися на золоті монети. У грудні 1718 року банк Джона Ло був перетворений в Королівський банк Франції і став, по суті, Центральним банком країни. Помер Джон Ло в 1729 році у Венеції. 1854 • У Відні Франція і Великобританія підписали з Австрією договір, згідно з яким у випадку агресії Росії проти князівств Молдавія і Валахія Австрія повинна була надати їм військову допомогу.

1893 – у Москві на Червоній площі урочисто відкрили Верхні торгові ряди (зараз – ГУМ)

1900 – На засіданні Фізичного товариства в Берліні німецький фізик Макс Планк виклав свою квантову теорію, основу сучасної квантової фізики, з допомогою котрої зумів пояснити ряд явищ, що не з находили тлумачення в класичній фізиці, наприклад, природу поглинання світла на атомному рівні. На основі теорії Планка Альберт Ейнштейн, Нільс Бор, Ервін Шредінгер і Поль Дірак розробили квантову механіку, математичний апарат квантової теорії, що розглядала енергію і як матерію і як хвилю, залежно від ряду поточних параметрів.

1902 – Між США і Гавайськими островами почато прокладання першого транстихоокеанського телеграфного кабелю: корабель, що тягнув кабель, вийшов із Сан-Франциско і прибув до Гонолулу 1 січня 1903 року; 3 січня було надіслано перше повідомлення через Тихий океан, а ще через два дні тихоокеанська телеграфна лінія стала експлуатуватись на регулярній основі.

1911 – 39-річний норвезький полярний дослідник Руальд Амундсен першим досягнув Південного полюсу Землі, на 35 днів випередивши англійця Роберта Скотта.

1913 – Греція анексувала острів Кріт, який здобув самоуправління від Туреччини

1918 – Після дводенних боїв корпус січових стрільців Євгена Коновальця зайняв Київ, що знаменувало перемогу повстання Директорії під головуванням Володимира Винниченка проти влади гетьмана Павла Скоропадського.

Після взяття Києва військами Директорії гетьман Павло Скоропадський власноруч підписаним актом зрікся влади і залишив місто. Повноваження склав і кабінет міністрів Сергія Гербеля. Українська Держава припинила своє існування. Павло Скоропадський, нащадок гетьмана Івана Скоропадського (1708-12 рр.), народився 1873 року в Німеччині, після закінчення елітарного пажеського корпусу в Санкт-Петербурзі деякий час проживав у Франції, а в роки Першої Світової війни почергово керував полком, дивізією і армійським корпусом, з яким улітку 1917 року став на захист Української Народної Республіки. За короткий період часу Скоропадський, в руках якого була зосереджена вся верховна влада, зумів провести реформу адміністративно-територіального устрою, перевибори до місцевих органів самоврядування, провів кардинальну господарчу реформу. За гетьманату було запроваджено нову грошову одиницю (гривню), засновано низку українських банків, відремонтовано більшу частину залізничного полотна, реорганізовано і зміцнено флот, сформованно 60-тисячну регулярну армію, відкрито понад 150 українських гімназій, створено держуніверситети в Києві і Кам’янці-Подільському, засновано Державний архів, Національну галерею мистецтв, Український історичний музей, Український театр опери і балету, Українську національну бібліотеку, Українську Академію Наук, утворено Українську автокефальну церкву.

1920 – перша авіакатастрофа з жертвами на лініях регулярного авіасполучення: в Лондоні літак врізався у будинок, загинули два члени екіпажу та два пасажири

14 грудня 1923 року була зареєстрована емблема автомобілебудівної фірми “Шкода”. В даний час під маркою “Шкода”, крім легкових автомобілів, випускаються вантажівки, автобуси, авіаційні двигуни і сільськогосподарські машини.

У 1928 році данський навчальний п’ятимагоговий баркас “København” вийшов з Порту Монтевідео і взяв курс на Австралію. Більше судно ніхто не бачив, воно зникло разом з 59 членами екіпажу.

1932 – ЦК ВКП(б) і РНК СРСР ухвалив постанову «Про хлібозаготівлі на Україні, Північному Кавказі та у Західній області», якою кардинально змінив підходи до національної політики: розпочиналася рішуча боротьба з «петлюрівською українізацією» в УСРР та скасовувалися будь-які прояви українізації на Північному Кавказі. Наступного дня заборона на використання української мови в освіті, діловодстві та пресі була поширена на інші регіони РСФРР, де українці проживали компактними масами.

1935 – Через похилий вік 85-літній Томаш Масарик, засновник чехословацької держави, пішов у відставку з поста президента Чехословаччини, котрий він обіймав з 7 листопада 1918 року. Його спадкоємцем став міністр закордонних справ Едуард Бенеш.

1935 — прем’єрою оперети Й.Штрауса «Кажан» у приміщенні колишнього Троїцького народного дому відкрився Київський театр оперети (до 1967 — театр музичної комедії)

1939 – У зв’язку з нападом на Фінляндію Радянський Сооюз виключений з Ліги Націй, міжнародної миротворчої організації, створеної в кінці Першої світової війни. В 1933 році її добровільно залишили Німеччина та Японія, а в 1937 році — Італія.

1943 – постановою політбюро ЦК ВКП(б) затверджено Державний гімн СРСР (“сталінський”), замість “Інтернаціоналу”

1947 – Рада міністрів СРСР і ЦК ВКП(б) ухвалили постанову «Про проведення грошової реформи і відміну карток на продовольчі та промислові товари», яка запровадила обмін грошей та скасувала карткову систему. Націлена на ліквідацію диспропорції між надмірною грошовою масою, породженою емісією на воєнні потреби, та товарним забезпеченням, реформа проводилася за рахунок конфіскації заощаджень у населення шляхом встановлення невигідного обмінного курсу.

1947 – У Мадриді матчем місцевого «Реала» з «Белененсеша» з Лісабона, який закінчився рахунком 3-1, відкрито стадіон «Сантьяго Бернабеу», названого так на честь президента клубу. Стадіон був розрахований на 75 тисяч глядачів (27,5 тисяч сидячих місць і 47,5 тисяч стоячих). Після реконструкції 1954 року він вже вміщував 125 тисяч глядачів.

1950 – Засновано Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

1958 – третя радянська антарктична експедиція вперше досягла полюса недоступності в Антарктиді (найвіддаленішої від узбережжя материка точки)

1962 – Американський непілотований космічний апарат “Марінер-2” пройшов на відстані 35 тисяч кілометрів повз Венеру, провів вимір температури та інших параметрів планети і передав з неї перші дані на Землю.

1970 – Через декілька днів після 19%-го підвищення цін на продукти харчування, одяг і вугілля в Ґданську, Ґдині та Щецині почались забастовки і масові демонстрації робітників. Власті застосували проти “контрреволюціонерів” силу, що привело до загибелі 100 і поранення більше тисячі демонстрантів.

1984 – за звинуваченням у корупції розстріляний директор Єлісеєвського гастроному в Москві Юрій Соколов. В роки брежнєвського застою у Москві він був найголовнішою персоною. В народі гастроном називався за іменем засновника, знаменитого купця Григорія Єлісеєва. Тут продавалися екзотичні продукти: трюфеті, устриці, рідкісні вина, безліч сортів чаю, цукерок та інших дефіцитних товарів. Сюди приходили наче до музею. А верхівка за гроші у конвертах отримувала пакети з продуктами, про котрі пересічні громадяни і не здогадувалися. Але найбільше делікатесів було у складах цього магазину. Для того, щоб показати свою боротьбу з  корупцією генсек Юрій Андропов наказав арештувати директора  магазину нібито за хабар 300 рублів. А розстріляли тому, щоб він нікому нічого вже не розповів про  те, як жила радянська еліта. Багато хто вважає Юрія Соколова «цапом відбувайлом» радянської влади.

1989 – етнічний українець Роман Гнатишин призначений генерал-губернатором Канади (склав присягу 29 січня 1990 р.)

1995 – Президенти Сербії — Слободан Мілошевич, Хорватії — Франьо Туджман, Боснії і Герцоговини — Алія Ізетбегович підписали в Єлісейському палаці в Парижі мирну угоду по Боснії. Гарантами угоди виступили США, Франція, Німеччина, Великобританія і Росія. Угода передбачала збереження Боснії і Герцоговини в попередніх кордонах, створення в рамках єдиної держави Хорватсько-мусульманської федерації і Боснійської Сербської республіки і проведення через півроку вільних демократичних виборів. Підтримка миру в Боснії покладалась на багатонаціональні сили під командуванням НАТО. Цього ж дня було оголошено про призупинення економічних санкцій проти Югославії.

1995 – чеченські війська під керівництвом Салмана Радуєва захопили друге місто Чечні – Гудермес

У 2004 році був відкритий Віадук Мійо – найвищий у світі транспортний міст. При загальній довжині 2460 метрів одна з його опор має висоту 341 метр — вище Ейфелевої вежі і трохи нижче Емпайр-Стейт-Білдінга

2008 — 29-річний журналіст єгипетського телеканалу «Аль-Багдадія» Мунтазар Аль Зейді кинув черевики у американського президента Джорджа Буша зі словами «Це тобі мій прощальний поцілунок, собако!»

Тетяна КОНДРАТЬЄВА