Я проводив журналістське розслідування і несподівано потрапив на закінчення засідання президії районної ради. Яка, зокрема, щедро фінансувала фейкову так звану Ямпільську кіномережу, якої, як і в усій області, країні не існувало вже десятки років! Отут то я й посмів зауважити їм, що якщо знаходяться величезні кошти на цей кіно-фейк, то чому в такому жахливому стані дороги, недофінансована культура? Пояснив, що збираю матеріал до газети і опублікую журналістське розслідування на цю тему. Просив пояснень.

Замість них – отримав цинічний напад. Був захоплений мій фотоапарат. З того моменту перешкоджання в журналістській діяльності зупинило всі мої творчі плани. Далі був мій дзвінок на 102. Приїзд слідчо-оперативної групи. Мої звернення до громадськості. В решті-решт поліція змушена була порушити кримінальне провадження. До речі, в минулому били мої інші редакційні фотоапарати, в присутності районного начальства, і мене не перший раз. Поліція порушувала кримінальні провадження і зводила їх на гальмах. Врешті решт я вирішив захищати свої права журналіста.

Вже третій рік йде це кримінальне провадження, але підозру нікому не оголошено. Всі проходять, як свідки. Колишнє начальство – продовжує свою діяльність в тому ж стилі.

Прокуратура дає вказівки поліції не визнавати мене журналістом на час нападу на мене. З тим, що ст.171 КК поширюється тільки на захист журналістів. Якщо я не був журналістом – то й статті 171 КК немає, можна справу здавати в архів. Вже 5 разів вони намагалися це зробити. Рекорд! Щораз я доказую в суді, що був акредитованим журналістом в тій раді, що закриття кримінального провадження було незаконним. В шосте справу повернуто судом на нове розслідування 6 грудня. Як відбувалося судове засідання перший і другий день – показую у відеорепортажах, які відзняв із зали суду. Посилання на які можете знайти тут: https://www.youtube.com/watch?v=mCOJF0Xt

Звісно, ілюзій у мене ніяких немає – поліція і прокуратура, відчуваючи свою безкарність, і в шосте і в десяте-двадцяте будуть незаконно закривати це провадження. Їм головне закрити рот журналісту, щоб не патякав.

Ото ж готуюся до наступних судових битв. Бо за українську державу образливо…

Василь Кізка, Ямпіль