15 грудня в церковному календарі – день пам’яті пророка Авакума. Жив у краю Юдейському. За своє благочестиве і добродійне життя отримав від Бога вміння бачити майбутнє. Саме Авакум пророкував поневолення Єрусалима, зруйнування храмів, вбивства людей. Біди, що мають статися глибоко розчарували пророка. Коли цар халдей Навуходоносор з силою пройшов по Єрусалиму, Авакум втік і жив на чужині. Повернувся на батьківщину тільки після того, як Єрусалим покинув цар. Найбільше диво сталося з пророком, коли він ніс обід женцям. Авакум побачив Ангела Господнього, який сказав йому дати їжу пророку Даниїлу, що томився в той час в темниці в Вавилоні. Ангел також переніс пророка в Вавилон.

Цього дня в Україні святкують День працівників суду, Саме 15 грудня 1917 року в Українській Народній Республіці було створено найвищий судовий орган – Генеральний суд. Перше його засідання відбулося 15 січня 1918 року

Щороку 15 грудня також святкують День чаю. Це неофіційне свято, яке спочатку виникло лише в тих країнах, де виготовляють популярний напій (Індія, Бангладеш, В’єтнам, Шрі-Ланка, Непал, Кенія, Уганда і інші). Найбільш яскраво День чаю святкують в Індії і Шрі-Ланці. Міжнародний статус свято отримало 2005 року. А датою святкування обрали день, коли була ухвалена “Світова Декларація Прав працівників чайної індустрії”.

15 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

1640 – В результаті повстання проти іспанського короля Філіпа III герцог Жуан Браганський, представник побічної лінії королівського роду Авісів, що перервалась в 1580 році, вступив на португальський престол під іменем Жуан IV, проголосивши тим самим незалежність Португалії від Іспанії, з якою вона 60 років була пов’язана особистою унією.

1666 – у Москві відбувся суд над патріархом Никоном. Владику-реформатора позбавили сану і вислали у Ферапонтів Білозерський монастир

1699 – Указом царя Петра I в Московії замість літочислення від “створення світу” прийнятий юліанський календар; відлік і святкування нового року перенесено з 1 вересня на 1 січня;

1791 рік – в США набирає чинності Білль про права людини. Всупереч пропозиції ініціатора їх прийняття Джеймса Медісона, вони не були включені в основний текст конституції, залишившись доповненням до неї.

1809 – Наполеон I змусив Сенат спеціальним указом санкціонувати своє розлучення із Жозефіною де Богарне

1880 рік – Харківське товариство водопостачання будує перший водогін у Харкові;

1890 – У штаті Південна Дакота після придушення повстання індіанців племені сіу, котрі намагались залишити резервацію, щоб врятуватись від голоду, при спробі арешту від кулі лейтенанта Буллхеда загинув керівник повсталих 59-річний вождь сіу Сидячий Буйвол. В 1876 році він разом з іншим вождем — Несамовитим Конем — керував індійським загоном у битві біля ріки Літл-Бігхорн, коли була здобута одна з найбільших перемог індіанців у війні проти білих переселенців.

1932 – ЦК КП(б)У затвердив перелік 82 районів України, куди припинялося надходження промислових та продтоварів за зрив планів хлібозаготівель (початок Голодомору) у Дніпропетровській області – 27, у Чернігівській – 8, в Одеській – 15, у Харківській – 22, Донецькій – 10 районів.

1934 рік –- У Києві, у підвалах НКВС УРСР (пізніше Жовтневий палац), за вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСР було розстріляно 28 “членів” вигаданого чекістами “Об’єднання українських націоналістів”, серед яких – українські письменники Дмитро Фальківський, Григорій Косинка, Кость Ураган, Олексій Влизько, Іван Крушельницький.

15 грудня в Могилеві-Подільському варто було б зробити Днем пам’яті жертв російської окупації. Цього дня в 1937 році тут вбивали людей. Або в підвалі (нинішні підвали старої будівлі райвідділу міліції), або під звук заведених авто в районі нинішньої АЗС на проспекті. Там була тюрма. Ми досі не знаємо, де це було. Ми не знаємо, де поховані жертви цього злочину. Але рано чи пізно ми знайдемо інформацію про цей злочин російських окупантів. Бачимо свою задачу – назвати речі своїми іменами Якщо цього не станеться – ми приречені на повторення.

1939 – В Атланті відбулася прем’єра фільму Девіда Селзніка за участю акторів Вів’єн Лі та Кларка Гейбла “Віднесені вітром”, поставленого за романом лауреата Пулітцерівської премії Маргарет Мітчелл. Стрічка побила всі рекорди касових зборів і наступного року здобула 9 Оскарів;

1961 – У Єрусалимі ізраїльський трибунал з військових злочинів засудив до смертної кари колишнього нацистського офіцера СС Адольфа Ейхмана, як головного виконавця плану Гітлера з “остаточного вирішення єврейського питання”. Після закінчення 2-ї Світової війни Ейхман попав у полон до американців, але зумів утекти і з 1950 року переховувався в Аргентині. В 1957 році він був виявлений німецькими спецслужбами і у травні 1960 року викрадений агентами Мосад та вивезений до Ізраїлю. 11 квітня 1961 року він постав перед судом в Єрусалимі і за його рішенням був повішений 31 травня 1962 року.

1963 – радянському воротареві Льву Яшину присуджено “Золотий м’яч” і титул кращого футболіста Європи від журналу “Франс футбол”

1964 – У Канаді затвердили державний прапор з кленовим листом;

1966 рік – французьким астрономом Дольфусом відкрито десятий супутник Сатурна, який отримав назву Янус;

1970 – Через 120 діб після старту радянської космічної стації «Венера-7» з космодрому Байконур в Казахстані спусковий модуль здійснив посадку на Венеру і став першим літальним апартом, який досягнув поверхні планети Сонячної системи. Інформація з нього передавалася протягом 33 хвилин під час спуску і 20-и після торкання поверхні, після чого зв’язок з ним був втрачений.

1976 рік – в ООН ухвалили незалежну державу Самоа;

1982 рік – знову відкривають кордон між Іспанією і британською колонією Гібралтар;

1989 – Урядові війська і поліція при допомозі водометів розігнали масовий мітинг протесту проти насильної депортації кальвіністського священника Ласло Тьокеша, представника угорської громади, що виступив з критикою режиму. Незважаючи на багаточисельні жертви, наступного дня нові мітинги відбулись в Тімішоарі і Араді, на яких з’явилась вимога відставки президента Румунії Ніколае Чаушеску. Армія відкрила вогонь, направила проти беззбройних людей танки і бронетранспортери, за якими йшли солдати з приєднаними до автоматів штиками. Військовослужбовців, що відмовлялись убивати людей, командири розстрілювали на місці. Жертвами кривавої розправи стало близько 5 тисяч людей. У Румунії почалась революція.

1993 – Пем’єра фільму «Список Шиндлера» з Лаємом Нісомом у головній ролі. Фільм Стівена Спілберга отримав сім «Оскарів», включаючи нагороду за кращий фільм.

1995 – На 5-й зустрічі глав держав та урядів 10 країн Південно-Східної Азії в Бангкоку було підписано договір, за яким цей регіон оголошений зоною, вільною від ядерної зброї;

2000 рік – 3-й енергоблок ЧАЕС було зупинено. Зруйнований в 1986 році реактор, що містив 66 тон розплавленого ядерного пального і 37 тон радіоактивного пилу, незважаючи на збудований захисний “саркофаг”, продовжував випромінювати радіацію. Вартість нової захисної споруди, котра повинна більш надійно захистити довкілля, оцінюється в 758 мільйонів доларів.

2000 – У Києві почалась організована опозицією акція «Україна без Кучми» з вимогою ретельного розслідування вбивства опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе та причетності до неї Президента України Леоніда Кучми. Вона тривала до весни наступного року і посприяла консолідації демократичної опозиції, яка здобула перемогу під час Помаранчевої революції 2004 року.

2001 – Після одинадцяти років реконструкції Пізанська башта знову стала доступною для відвідування туристами.

2009 – З аеродрому Пейн-філд в Еверетті, штат Вашингтон, США, у свій перший, випробувальний політ піднявся новий широкофюзеляжний двомоторний реактивний пасажирський літак Boeing 787 Dreamliner.

2011 – Після 9-річної іракської кампанії війська США залишили країну.

2018 – Об’єднавчий собор, що зібрався у Софійському Соборі в Києві створив Українську Помісну Автокефальну Православної Церкву і її предстоятелем обрав митрополита Епіфанія (Сергія Думенка). Знакову подію, яка відбулася в київському соборі Святої Софії, визнав Вселенський патріархат — проведення собору очолив представник Константинополя, митрополит Галльський Еммануїл. А вже 5 січня 2019 року Константинопольський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ в храмі святого Георгія на Фанарі – після спільного служіння літургії з митрополитом Епіфанієм. 2019 року у грудні Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що вважає визнання ПЦУ головною подією року. Загалом у світі нараховується 15 православних церков (з урахуванням Константинопольського патріархату). Під час богослужінь їх предстоятелів згадують (поминають) у чіткій послідовності, яка називається диптихом. Першим завжди згадують Вселенського патріарха, а завершує цей список останні три роки митрополит Епіфаній, предстоятель ПЦУ.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА