Перед цим будинок двічі перевіряли газовики на безпечність.

Троє на тому тижні. У Хмільницькому районі четверо дітей, мати та батько. Чому такі жертви? Несправність газових мереж, неякісний газ чи халатність господарів? Про це далі.

У Вінниці 12 грудня по вулиці Нагірній, що на Старому місті, внаслідок ймовірного отруєння чадним газом загинув хлопець 1994 року народження. Дівчину-однолітка доправили до лікарні у важкому стані.

У відділі комунікації поліції Вінницької області розповіли, що до рятувальників на «101» зателефонувала мати хлопця, котра довгий час не могла додзвонитись до сина Іллі Дубового. Як розповів начальник відділення поліції №1 Вінницького районного управління поліції Ігор Голуб, за вказаною адресою виїхала слідчо-оперативна група поліції та рятувальники.

Потрапивши у помешкання на третьому поверсі через вікно, правоохоронці виявили двох людей — господаря квартири Іллю та 27-річну Анну. Бійці ДСНС намагалися врятувати їх, робили штучне дихання, непрямий масаж серця. Але все марно. Лікарі, які прибули на виклик, констатували смерть чоловіка, а її у важкому стані доставили у лікарню. Вже за кілька днів Аню випишуть додому.

«Вона у свідомості, адекватна, з нормальною гемодинамікою, самостійним диханням», — розповідає Богдан Трохименко, медичний директор Вінницької міської лікарні швидкої допомоги.

Тіло потерпілого направлено на судово-медичну експертизу.

Попередня причина цієї трагедії – отруєння чадним газом.

У поліції повідомили, що за цим фактом вже відкрито кримінальне провадження за ст. 115 ККУ.

Голова ОСББ Ельвіра Мрясова розповіла:

– Цей будинок кілька місяців тому тільки пройшов усі перевірки щодо вентиляційних каналів та техобслуговування спільних газових мереж АТ «Вінницягаз». Разом із правлінням відвідали кожну квартиру. У квартирі встановлений димохідний котел та кухонна витяжка були виведені у один отвір. Звісно, що причину цієї жахливої трагедії встановлять спеціалісти, поки ми можемо тільки співчувати батькам та родичам.

Тим часом фахівці стверджують, що одночасно витяжка і газовий котел на кухні працювати не можуть — це категорично заборонено. Тяга може піти у зворотному напрямку. Відповідно, продукти згорання не будуть виходити через димовий канал, а можуть накопичуватися в приміщенні квартири.

Варто додати, що випадок отруєння чадним газом у Вінниці далеко не поодинокий. Тільки нещодавно на Вінниччині у чадному газу задихнулося троє вінничан. Причому, стаються такі випадки у нових квартирах з встановленими газовими котлами. Маємо назавжди запам’ятати, що чадний газ не має запаху та смаку. Дихаючи ним, люди просто не розуміють, що вже отруїлись.

Ілона ВАЛЬТЕР