Прибутковий будинок Фігмана і Хасіна, котрий у самому центрі Вінниці стоїть похмурою пусткою, знову виставляють на приватизацію.

Відповідний проєкт рішення «Про затвердження Програми приватизації об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Вінницької області на 2022-2025 роки» вже підготували і планують розглянути його на найближчій сесії Вінницької обласної ради.

Ця будівля на перехресті вулиць Соборної, 74 та Театральної, 16 є пам’яткою архітектури і героєм не однієї публікації. Бо вже кілька десятиліть, з тих пір, як всі установи, котрі там розташовуватися, переїхали до «Книжки», величезні приміщення ніяк не використовуються. У 2001-му році обласна рада передала його на 30 років комерційному підприємству в довгострокову оренду.

Орендар ТОВ «Оспром» (в минулому фірма «Райдуга») обіцяв за 5 років виконати капітальний ремонт, але, окрім добудови четвертого поверху та заміни балок, справа не пішла і пам’ятка архітектури стала пам’ятником найбільш тривалій та безуспішній реконструкції у центрі міста. Хоча спочатку Олександр Семенков активно приступив до ремонту, але роботи витягли так багато грошей, що їх довелося зупинити. Всередині великий будинок все більше руйнується. Щоб можна було його приватизувати, будинок навіть виключили з переліку пам’яток.

В управлінні спільної комунальної власності розповіли, що договір оренди діє до 2031 року і розірвати його практично неможливо, бо доведеться віддати орендарю всі вкладені у ремонт гроші, а це майже 4 мільйони гривень. Кілька років тому Олександр Семенков намагався… продати цей будинок на ОLХ за 15 мільйонів гривень. Але, схоже, рішення таки вдалося знайти.

За неофіційними даними, фірма «Оспром» у питаннях Прибуткового будинку виступала лише посередником. Справжнім «вигодоотримувачем» від цієї афери називали колишнього міністра Кабміну часів Януковича та Азарова — Анатолія Толстоухова. Отримувати права на цю будівлю йому допомагав колишній голова облради Сергій Татусяк…

Ілона ВАЛЬТЕР