Генерал-майор Повітряних сил опинився на лаві підсудних нібито «за бійку з кастетом на зборах елітного дачного товариства «Малинівка»… Товариші по службі та сусіди впевнені, що це розправа за організацію зміни голови дачного товариства.

– Це війна за землю, бо тут такі схеми, що хтось може сісти за грати, — впевнені дачники «Малинівки».

– Генерал-майор Бралатан ніколи не боявся відстоювати правду і справедливість. Але ви уявляєте, щоб людина такого рівня могла з кастетом піти на збори і в присутності сотні свідків когось вдарити? Це нісенітниця! Він сьогодні потерпає за справедливість та законність, яку відстоює у «Малинівці». Тому ми його підтримуємо, — заявляють товариші по службі з Координаційної ради силовиків Вінниччини.

– Мені 68 років, 33 з них віддав Збройним силам України. Звільнений з військової служби за станом здоров’я у званні генерал-майора. Сьогодні змушений шукати захисту у журналістів та товаришів по службі через приниження та помсту щодо мене як члена громадської організації товариства садоводів «Малинівка», — повідомив генерал-майор Петро Васильович Бралатан. — Членом нашої громадської організації є один із суддів Літинського районного суду. Вважаю, що цей суддя виконує роль «сірого кардинала» у цій історії. На нього працює інший член нашого товариства — колишній «ягуарівець», з яким сьогодні у мене та інших сусідів спори в поліції чи суді. Його бачили, як він зачищав дерева на суддівській дачі.

Конфлікти почалися у 2016 році, коли змінився голова правління нашої громадської організації. Ним став С. Ільченко, який раніше ніде не працював, але для статусу одразу призначив себе «керівником», а не головою ГО. Керував членами товариства, а це переважно пенсіонери, так завзято, що вже навесні 2017 року люди проти нього повстали. Звернулися до мене за допомогою провести збори і обрати нового голову. Провели позачергові збори, на яких мене обрали головою. Рішенням 1/3 заяв новим головою обрали С. Мазура, а попереднього навіть виключили з товариства «Малинівка». Але нового голову відмовилися реєструвати в управлінні юстиції. Тут я вперше зрозумів, що щось нечисто. Почалася боротьба за посаду голови правління з боку попередника. Він прямо заявив, що у нього все «схвачено» — у поліції, прокуратурі, а головне — в суді. Виявляється, він мав рацію…

Цьому доказ ситуація, яка сталася влітку 2018 року на позачергових зборах, де С. Мазура втретє обрали головою. Коли я з дружиною сюди підійшов, почув від колишнього керівника «Малинівка» образи на свою адресу. У присутності сотень людей він назвав мене «шарлатаном» і обматюкав. Я це стерпів, але коли посипалися образи на мою дружину, хотів уже його вдарити. Поряд стояв дільничний, який миттєво зреагував і відвів мою руку. Я не вдарив, але торкнувся плеча кривдника. До нього одразу підбіг синок, який порадив батькові падати на траву. Усе це зафіксували на камеру телефону. Це відео суд не бере до уваги. Натомість суддя з «Малинівки» «клепає» ряд судових рішень для проведення судово-медичної експертизи… Поки експертизи фальсифікувалися, «жертва» зліг на стаціонарне лікування… Я цього не знав. Як і про те, що перевели на іншу посаду дільничного, який подав чесний звіт про ті збори… Про усе це стало відомо, коли до мене прийшли вручати підозру… Побачивши таку несправедливість та фальсифікації, змушений був звернутися до адвоката.

На суді позивач заявив, що я ударив його кастетом, він впав і втратив свідомість… Прокурор тут же доповів, що такого немає в матеріалах справи, але позивач наполягав на своєму… Суди переносили, поки знову не повернули у поліцію, хоча за терміном давності мали б закрити…

На цей раз я звернувся до слідчого, щоб опитали всіх свідків — членів садового товариства, які тоді були на зборах. Відгукнулося близько 50 людей, які готові були підтвердити, що не було у мене кастета, як і удару не було… Сподіваюся, цього разу свідків таки заслухають у суді, який розглядається у Літині. А тепер увага — мене буде судити той самий «сірий кардинал»… Тому прошу підтримки своїх товаришів та громадськості, — закликав генерал-майор Петро Бралатан.

Він запросив наших кореспондентів на засідання Літинського районного суду, де суддя П. Гопкін розглядав справу за позовом громадянина Ільченка. Адвокат відповідача Бралатана заявив відвід судді, так як «В. П Гопкін неодноразово брав участь в ухвалі процесуальних рішень на стадії досудового розслідування». І засідання закрили.

Підтримати генерал-майора приїхали його побратими — генерал-лейтенанти, полковники та інші офіцери ПС у відставці, дачники «Малинівки». Ось що вони повідомили нашому журналісту:

– Уже 5 років наше товариство «трясе»… Не можемо нормально існувати. Втручатися у діяльність громадських організацій державним органам заборонено. Це стосується і Літинського районного суду. Останні три роки вони беруть справи, які не входять до їхньої компетенції, а повинні вирішуватися у Господарському суді. Через це ми не можемо зареєструвати нами ж обраного голову товариства. Колишній все ніяк не заспокоїться і продовжує в «Малинівці» воювати з тими, хто насмілився проти нього повстати. Доходить навіть до фізичних погроз та розправи, — розповіла колишня голова товариства Лариса Іванівна.

На запитання журналістів, за що ж така війна, жителі «Малинівки» відповіли:

– Земля… Це війна за земельні ділянки. Подивіться, навіть прибережну смугу біля річки захопили… Викопали копанку… Тут такі схеми, що коли прийде новий голова правління і розкриє всі їхні фальсифікації, то їм світить «небо в клітинку», — впевнені дачники «Малинівки».

Каріна МАЄВСЬКА