Він «зачищає» нежилі будинки, склади, гаражі та виносить метал і техніку, але вже два роки його суди вигороджують, обурюються обкрадені мешканці Літина.

До редакції звернувся Юрій Пухлик із Літина, який повідомив, що його двічі обікрали. А зараз він ходить по судах, щоб покарати винного.

– Цього мародера вже увесь Літин знає і потерпає від його злодіянь. Я не перший і не останній, кого він пограбував. Але йому все досі сходило з рук, бо його батько раніше керував мисливським господарством і з усіма «шишками» в районі «вась-вась». Але тепер кажуть, що тато вже не має можливості «латати» всі дірки за сином, та все одно не можемо добитися справедливості, — обурюється Юрій Іванович.

Він розповів, що двічі ловив злодія «на гарячому» — у себе в гаражах, а раніше — у майстерні.

– Спочатку обчистив мою майстерню. Зірвав 11 двигунів із верстатів по дереву і намагався награбоване продати. Люди в Літині на базарі навіть розповіли, що він їх по 5 тис. грн збував. Я йому подзвонив, домовився, що придбаю один двигун. Він приїхав на батьковій машині, але запевнив, що двигун його родичів, а він його продає, бо треба гроші. Зараз у поліції досі висить ця справа, — розповів про перший випадок Юрій Пухлик.

Наступного разу він цього ж молодика зловив у своєму гаражі…

– Він уже розбирав вантажівку — радіатор, бачок масляний, центрифугу двигуна. Коли я його «застукав» — почав тікати. Та вивезти награбоване не зміг, кинув, аби самому вціліти. На цей раз поліція все зафіксувала і довела до суду. Уже під час судового розгляду вияснилося, що цей же «мажорчик-мародер» — відповідач у ще одній подібній справі. Їх об’єднали в одну, і тепер з Тетяною Чернігою намагаємося притягнути цього злодія до відповідальності, — додав Юрій Іванович.

А от що повідомила власниця пограбованого будинку:

– У селі Бірків моя дача. Хотіла там старість доживати, тому привезла туди багато побутової та кухонної техніки. Але всі мої пожитки винесли… Зірвали металеві грати на вікнах у будинку, а потім ще й у гараж залізли… Доказом для слідства став раритетний батьківський годинник. Його знайшли під час обшуку у обвинуваченого. Кухонну техніку, напевно, встиг збути. Мені повернули лише цей годинник і горіхи, — розповіла Тетяна Черніга.

Потерпілі за майже два роки тяганини у судах дійшли аж до Верховного Суду. А той 22 квітня призначив новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Перше засідання Вінницького апеляційного суду за участю потерпілих Ю. Пухлик та Т. Черніги та обвинуваченого І. Сівченка відбулося 2 грудня. На ньому сторона потерпілих заявила про відвід прокурора, бо вважали, що обвинувачений заручився підтримкою представника прокуратури. Суд цю заяву відхилив. Тому вже на наступному судовому засіданні адвокат потерпілих Валерій Палій заявив про відвід головуючої судді.

– Суддя упереджена, бо не реагує на наші змістовні клопотання. Тут обвинуваченого оправдовують, що наче він покаявся, але за увесь цей час навіть не запропонував якось компенсувати збитки, хоча б встановити виламані грати. Вигадали версію про зразкового сім’янина, хоча це не так. Більше того, поліція навіть публікувала у ЗМІ інформацію про затримання горе-водія під дією наркотиків. Але чомусь ні прокуратура, ні суд цього не враховують, — заявив Юрій Пухлик.

Але заяву про відвід судді потерпілої сторони колегія суддів не підтримала. А адвокату Палію навіть оголосили ухвалу, щоб ініціювати йому дисциплінарне покарання, яке має розглянути дисциплінарна кваліфікаційна палата ради адвокатів Вінниччини.

Наші журналісти й надалі відслідковуватимуть цю справу.

Готові вислухати усі точки зору.

Людмила ПОЛІЩУК