Микола Реріх став чи не найзагадковішим художником століття. Адже, крім таланту, зокрема розписів Почаївської лаври та інших храмів християнства, він із дружиною стали провідниками кабалізму.

І саме в Тибеті шукали Шамбалу, генофонд світу, де знаходяться найкращі цього світу. Він все життя прагнув ідеалу. Шукав його і на Вінниччині. Адже в Пирогово під Вінницею поселився його товариш із Санкт-Петербурга Микола Пирогов. Він також розділяв світогляд Реріхів-Блавацької і мріяв створити єдину релігію світу із спільними ідеалами добра і моральності.

Уже 25 років Літинщина славиться єдиним в Україні народним університетом культури. Громадський комплексний культурний центр неформальної освіти працює на основі Реріхівської концепції культури.

Літинщина має по праву гордитися тим, що ім’я Реріха глибоко проникає в історію культури цього краю.

– Перший із відомих контактів Миколи Реріха із культурним середовищем Літинщини датується початком ХХ століття. Тоді у Літині проходила народна виставка картин відомих художників, — розповідає Сергій Дудник, керівник пресцентру Подільського народного університету культури. — За згодою Академії мистецтв у травні 1904-1905 років було організовано чотири виставки, де експонувались 123 картини 36 художників. Невеликі міста і села Подільської губернії — Вінниця, Літин, Летичів, Проскурів побачили роботи М. Реріха. Залишилися спогади, де вказано, що «сто сорок тисяч глядачів, в переважній більшості селян, поводили себе на виставці, як у храмі»…

Окрім того, Літин з Реріхами пов’язує ще науковий консультат першого документального фільму про Реріха Белла Брук. Її материнське коріння також із Літинщини. Фільм було знято у 1991 році на Київській кіностудії науково-популярних фільмів режисером В.Соколовським.

Зв’язок родини Реріхів з Поділлям та Літинщиною прослідковується і через рід Потоцьких. Одна із представниць роду — Марина Потоцька – була двоюрідною племінницею О.І.Реріх. Інша — Потоцька Софія – двоюрідна сестра О.І.Реріх.

6 жовтня 1995 року у міжнародному Центрі Реріхів — неурядовій організації, що є асоційованим членом ООН, відбулась міжнародна громадсько-наукова конференція «Захистимо культуру», присвячена 60-річчю Пакту Реріха, учасниками якої вперше стали і представники культурної громадськості Літинщини.

Сам автор Пакту Реріха — Микола Реріх зробив величезний внесок у розвиток і збереження культури України. Він має пряме відношення до захисту українських святинь світового значення, частину яких вдалося зберегти завдяки спільним зусиллям багатьох діячів культури із різних країн світу.

М.К. Реріх виступав на захист Софії Київської, Успенського собору, Кирилівської церкви, Михайлівського Золотоверхого монастиря, архітектурного ансамблю палацу останнього гетьмана України К.Розумовського у смт Батурині Чернігівської обл., Києво-Печерської та Почаївської лавр.

У багатьох музеях України зберігаються художні твори М.К.Реріха.

Деякі репродукції відомих картин Миколи Реріха представлені і в Подільському народному університеті культури.

Сергій Годун