З гучним скандалом і зірваною сесією у Мурованих Курилівцях депутати протягом десяти днів все ж вирішили розірвати контракт з директором «КНП Мурованокуриловецька ЦРЛ» Вікторією Куйбідою-Гук.

Вона пішла на лікарняний. Варто додати, що про ситуацію у Мурованокуриловецькій лікарні наша газета розповідала вже не раз. Але під кінець року скандал сягнув свого апогею. Бурхлива сесія розпочалася ще 26 листопада зі звіту Вікторії Куйбіди-Гук. З 20 присутніх депутатів – 18 підтримали звіт. Після бурхливого та емоційного обговорення сесію вирішили продовжити 6 грудня.

«Останнім питанням на сесію було винесено пропозицію селищного голови — звільнення керівника без його повідомлення та присутності. За 5 хвилин все вирішили.

У мене виникає одне запитання до нашої селищної голови — як питання мого звільнення можно було внести позачергово, а питання, яке стосується кисневих балонів для ковідних хворих, що потрібно вирішувати терміново, перенести на другу сесію? Адже на одне ліжко-місце потрібно 2 кисневі балони. Лікарня розрахована на 70 ліжок, а у нас балонів тільки 15 штук!

Мене призначили на посаду 11 лютого 2020 року. На жаль, ні голова громади, ні секретар за увесь цей період не цікавилися нашою діяльністю. Аудит, про який я просила 2 роки, не відбувся. Будівля потребує виготовлення технічного паспорта, як результат — заклад не може пройти акредитації, отримати ліцензії та інше… Про це неодноразово звертався і департамент охорони здоров’я, але потрібного документа досі немає!»

Голова опікової ради лікарні нардеп Лариса Білозір теж вражена до глибини душі тим, що сталося у Мурованокуриловецькій лікарні.

«Сталося так, що частина депутатського корпусу селищної ради, екстрено зібравшись на сесію, чомусь саме перед моїм приїздом проголосувала за рішення про звільнення директорки ЦРЛ.

І тепер ситуація переросла у реальну загрозу для подальшого існування медичного закладу, — розповідає народний депутат. — Я не берусь оцінювати сумнівну юридичну сторону звільнення керівника, але скажу, чим це загрожує. До 15 грудня в Україні триває процес подання та підписання усіма медзакладами пакетів медичних послуг з НСЗУ на 2022 рік, згідно з якими вони і фінансуються. Без головного лікаря Мурованокуриловецька ЦРЛ фактично втрачає можливість подачі заявок, а разом з цим і фінансування у наступному році.

Немає підписаних медичних пакетів — немає грошей на зарплатню медикам. Один з пакетів — послуги поліклініки, про які можна буде забути. Людям потрібно було сказати правду, навіть 10 пакетів послуг, які підписала лікарня (в 2019 їх було тільки 3) недостаньо для фінансування зарплат всіх працівників, бо НСЗУ фінансує тільки послуги (фактично, якщо лікарня не ковідна, заробити сама на себе неспроможна). Тому скорочення персоналу через те, що коштів недостатньо. Звісно, згідно з законом, органи місцевого самоврядувння можуть дофінансувати місцеву медицину, однак чому так не зробили в Мурованокуриловецькій громаді — не зрозуміло. Тепер боюсь, що у цій ситуації програють всі! Можна втратити лікарню».

Сергій Ладан, секретар громади і голова комісії, котра перевіряла діяльність закладу, розповів, як керівництво громади бачить вихід з ситуації:

– Ця перевірка не мала на меті стати каральною. Керівництвом лікарні було зініційовано скорочення працівників. Ми хотіли вивчити питання, яка потрібна реальна сума, щоб зберегти колектив. І з’ясували, що з порушенням законодавства 17 людей звільнили. До цього масового скорочення в лікарні працював 21 лікар, 120 працівників середнього медперсоналу.

6 грудня на сесію голова громади Галина Цибульська внесла питання про дострокове розірвання контракту з директором КП Мурованокуриловецька лікарня Вікторією Куйбідою-Гук. Депутати погодились. Вікторія Петрівна відразу пішла на лікарняний, це стандартна ситуація.

Тепер ми не можемо її звільнити і стали заручниками ситуації, бо до 15 грудня потрібно подати відповідні заявки до НСЗУ. Ми звернулися по допомогу до департаменту охорони здоров’я.

Але підписувати ці документи немає кому. Тому голова громади до завершення лікарняного пані Вікторії призначила тимчасово виконуючим обов’язки директора лікувального комунального закладу Анатолія Шевцова, одного з тих лікарів, який був звільнений. Це кадрове рішення тимчасове — тільки до тих пір, поки чинний директор на лікарняному або до проведення конкурсу на цю посаду. До речі, Вікторія Куйбіда має право подавати свою кандидатуру на конкурс.

За долею єдиного лікувального закладу Мурованокуриловецької громади слідкують понад 20 тисяч населення громади.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА