Вінничанка об’єднала п’ять континентів з допомогою Української Хустки.

Щороку 7 грудня відзначається Всесвітній День Української Хустки. Свято, ініційоване вінничанкою, головою Вищої Ради Міжнародного Клубу успішних жінок «Жінки України», депутаткою Вінницької обласної ради Людмилою Станіславенко, об’єднало Україну та п’ять континентів.

Основні урочистості Всесвітнього Дня Української Хустки відбулися у місті, де він був заснований — у Вінниці. Водночас, зважаючи на карантинні обмеження та мільйонну підтримку, заходи проходили в онлайн та офлайн форматах. Перед гостями виступили Віра Майборода, Оксана Кулик, фольклорний гурт «Макоша» та народні ансамблі з різних куточків України. Підтримали дійство жінки з Казахстану, Польщі, Вірменії, Ізраїлю, Чехії, Канади, Німеччини, Португалії, Австралії, США, Іспанії, Литви, Індії, Фінляндії, Туреччини та інших країн.

Вітаючи присутніх, Людмила Станіславенко подякувала усім учасницям, які ділилися спогадами та світлинами у соцмережах, й наголосила, що кожного року свято підтримують мільйони жінок з усього світу.

«Я щиро вдячна вам за підтримку і сподіваюсь, що зовсім скоро наше свято стане державним! Я неодноразово зверталася до президента України, Міністерства культури та народних обранців з ініціативою внести Всесвітній День Української Хустки до календаря державних свят. Наше свято відзначають жінки з різних куточків України та світу. Через Хустку я об’єднала п’ять континентів світу», — розповіла Людмила Анатоліївна.

Засновниця свята зауважила, що цього року вона поставила перед собою мету — зібрати родинні історії, пов’язані з хусткою, які в майбутньому увійдуть до збірки «Українська хустка».

«Хустка є невід’ємною частиною української культурної спадщини. Споконвіку на українських землях вона була не лише обов’язковим головним убором для заміжніх жінок, але й особливим сакральним предметом, реліквією, що передавалась із покоління в покоління. Ми вже отримали історії жінок, які розповідають, що саме завдяки хустці їхнім предкам вдалось вижити під час Голодомору. Тоді українки віддавали хустку, аби врятувати життя новонароджених, або обмінювали хустину на відро борошна», — зауважила Людмила Станіславенко.

Цьогоріч родзинкою Всесвітнього Дня української хустки став онлайн майстер-клас з хустиною. Його провела відома дизайнерка, чиє вбрання носять родини шейхів, Юлія Кацьянова. Саме вона розповідала дівчатам з України, Казахстану, Польщі, Вірменії, Ізраїлю, Чехії, Канади, Німеччини, Португалії, Австралії, США та інших країн, як поєднувати традиційну хустину з сучасним одягом. Аби скористатись порадами дизайнерки, відбувся своєрідний флешмоб з пов’язування хустки на сучасний манер.

Засновниця свята також підготувала подарунки для жінок, чиї «хусткові історії» зібрали найбільшу кількість відгуків у користувачів соціальних мереж. Три авторки отримають від Людмили Анатоліївни традиційну хустину.

Завершилось відзначення Всесвітнього Дня Української Хустки короваєм, який вже за гарною традицією розрізав чоловік пані Людмили Ігор Ткачук.

Зазначимо, як проходило святкування – користувачі соціальних мереж можуть побачити на сторінці Людмили Станіславенко у Facebook. (www.facebook.com/lyudmila. stanislavenko) та на YouTube-каналі — Всесвітній День Української Хустки (https://youtu.be/WN5tOgMBHB4),

Марина ГОЛОВЕНКО