З товстолобика

Швидко і смачно засолити товстолобика можна і власноруч. Беремо тушку вагою приблизно 2-2,5 кг. Для маринаду знадобиться 4-5 ст. л. олії (оливкової чи соняшникової), 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, по кілька горошин чорного і духмяного перцю, дрібка тмину і коріандру. Товстолобика чистимо, розрізаємо на порційні шматки. В тарілці змішуємо спеції, олію, сіль та цукор. Обвалюємо кожен шматочок, складаємо рибу у посудину і заливаємо маринадом.

Зі скумбрії

Беремо 3 рибини, 1 л води, 3 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. суміші перців горошком, 1 ст. л. коріандру, 3 лаврових листки, жменю цибулиння, 2 ч. л. чорного чаю.

Воду налийте у каструлю, поставте на середній вогонь. Додайте цибулиння і чай (для кольору риби). Всипте у цю рідину всі спеції і прянощі, дайте покипіти розсолу кілька хвилин і охолодіть. Скумбрію почистіть від нутрощів, відріжте голови, складіть рибу у великий скляний контейнер. Залийте її процідженим розсолом і залишіть при кімнатній температурі на три години. Потім щільно закрийте і на два-три дні покладіть до холодильника.

Смачного!