16 грудня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Івана Мовчуна. Своє прізвисько святий отримав через те, що понад 40 років притримувався обітниці мовчання. Після цього Господь наділив його даром зцілювати молитвою будь-які хвороби. Іван народився 454 року у родині воєначальника. Ще в дитинстві хлопчика захопило Святе писання. Коли його батько помер, то більшу частину свого приданого Іван роздав біднякам. Інші гроші пішли на будівництво храмів. Сам же чоловік оселився в Колонійській Церкві. Згодом там він став єпископом. Після смерті правителя у місті змінюється очільник. Він намагався постійно втручатися в справи Церкви. Саме через це Іван вирішує усамітнитися в келії лаври Сави Освяченого на цілих 4 роки. Потім він ще 9 років живе самітником у пустелі. Коли Іван отримав дар зцілення, то вернувся до людей. Прожив 104 роки і помер спокійною і тихою смертю.

Сьогодні День пам’яті святого пророка Софонія. Найбільше його передбачення – Страшний суд і кінець світу, які він пророкував ще за 600 років до народження Ісуса Христа.

16 грудня – День світової тиші і німоти. Цього дня потрібно намагатися менше говорити, молитися і задуматися над сенсом свого життя. А ще сьогодні святкують День підкорення вершин. Спочатку це свято було популярним лише серед альпіністів, тому його святкували зазвичай у вузькому родинному або дружньому колі. Але сьогодні кожен може приєднатися до події і отримати задоволення від чогось нового.

16 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

1431 – У соборі Паризької Богоматері 10-річний король Англії Генріх VI Ланкастер коронований на французький престол під іменем Генріх II. Однак намір таким чином завершити Столітню війну і примиритись із Карлом VII Валуа, що контролював лише південну частину Франції, не вдався, і Генріх VI став єдиним в історії реальним королем двох держав, хоча формально англійські претензії на французький трон тривали наступні майже чотири століття.

1526 – Після загибелі бездітного короля Лайоша II набув чинності братіславсько-віденський договір 1515 року, за яким спадкоємцем ягеллонського трону в Чехії і Угорщині став Фердинанд I, австрійський ерцгерцог і брат імператора Карла V. Таким чином під владою Габсбургів об’єднались спадкоємні австрійські землі з володіннями корони святовацлавської та святостефанської.

16 грудня 1631 року відбулося 13-е виверження Везувію – одне з найжахливіших, загинуло близько 3 тисяч осіб. Після того, як знаменитий вулкан незадовго до початку нової ери зруйнував три римських міста – Геркуланум і Стабію і Помпеї, поховавши їх на довгі 17 століть, він прокидався безліч разів, але найзначніші виверження спостерігалися в 1794, 1822, 1872, 1906 і 1944 роках.

1637 – Під селом Кумейки (нині — Черкаська область) відбувся бій між повсталими нереєстровими козаками на чолі з Павлом Павлюком і польсько-шляхетським військом Миколи Потоцького. Не маючи змоги перемогти козаків, Павлюк був схоплений 20 грудня під час мирних переговорів і страчений.

1653 – В Англії обнародувано конституцію (“Знаряддя управління”), згідно з якою Олівер Кромвель призначався лорд-протектором з повноваженнями, рівними королівським. В управлінні державою Кромвелю допомагала Державна рада, членами якої були його прихильники. Фактично виконавча влада в країні належала лише Кромвелю, а законодавча — парламенту, що обирався на три роки, і складався з 460 депутатів.

1740 – Перейшовши кордон в Сілезії, Пруссія розпочала війну проти Австрії, яка після втручання ведучих європейських держав переросла у масштабний загальноєвропейський конфлікт. Війна за австрійську спадщину завершилась через вісім років поразкою Австрії і втратою нею володінь в Сілезії та Італії.

1773 – “Бостонське чаювання” — переодягнуті індіанцями 60 жителів Бостона на чолі з ремісником Полом Ревіром з радикальної організації “Сини свободи” здійснили напад на три судна Ост-Індської компанії і викинули за борт 342 ящики з чаєм. Так вони виразили протест проти безмитного ввезення чаю, виключне право на здійснення якого було надане англійським парламентом британській компанії і зробило її в Північній Америці фактичним монополістом. У відповідь уряд Великої Британії постановив закрити порт Бостона до повної компенсації збитків (70 тисяч фунтів), в колоніі Массачусетс було оголошено військове положення і розквартировано надіслані з Європи війська. Це викликало активний спротив північноамериканських колоній і привело до війни за незалежність від Великобританії, котра закінчилась утворенням США.

У 1899 році вихідцем з Британії Альфредом Едвардсом був заснований італійський футбольний клуб “Мілан”. Першим капітаном “Мілана” став Герберт Кілпін. Саме він придумав форму клубу і її кольори: чорний і червоний. Червоний колір символізував диявола – покровителя команди, а чорний – небезпеку, яка загрожувала всім його суперникам. Емблемою клубу став щит із зображенням червоного англійського хреста. 11 березня 1900 року “Мілан” провів свій перший неофіційний матч. У різні роки кращими бомбардирами клубу були Луї ван Хег, П’єріно Праті, Джузеппе Сантагостіно, Філіппо Індзагі, Марко ван Бастен, Альдо Боффі, Жозе Альтафіні, Джанні Рівера, Гуннар Нордаль, Андрій Шевченко. Домашній стадіон “Мілана”, “Сан-Сіро”, був побудований президентом “россонері” П’єро Піреллі для свого клубу і відкритий в 1926 році. Він є найбільшим футбольним стадіоном в Італії і вміщує трохи більше 80 тисяч уболівальників. На сьогоднішній день “Мілан” є одним з найтитулованіших клубів світу і входить в десятку футбольних клубів з найвищими доходами.

1913 – На студії Keystone молодий британський актор Чарлі Чаплін почав зніматися у своєму першому фільмі «Боротьба за життя», де він зіграв маленького вусатого шахрая з моноклем. Лише зі свого третього фільму “Волоцюжка” (1915) Чаплін завоював визнання публіки і прихильність мільйонів глядачів завдяки образу безпомічного невдахи в незграбному костюмі і котелку. Це дало Чапліну можливість підписати з компанією Essanay Company контракт з гонораром в 1250 на тиждень плюс разовий бонус в сумі 10 тисяч, що було значно більше, ніж щотижневі 175 доларів на Keystone.

1920 – У китайській провінції Ганьсу стався землетрус силою 8.6 бала за шкалою Ріхтера, один із найруйнівніших природних катаклізмів за всю історію людства, — на площі більше 65 тисяч квадратних кілометрів загинуло близько 200 тисяч осіб і ще 20 тисяч чоловік, позбавлених житла, померли протягом зими.

1922 – радикальним націоналістом Неведомським у Варшаві вбитий перший президент Польщі Габріель Нарутович, який обіймав цю посаду менше тижня

1934 – арешт більшовиків Григорія Зіновьєва і Льва Каменєва, обвинувачених у “моральній відповідальності” за вбивство Кірова

1944 – Німецьке командування силами трьох армій групи «В» під командуванням фельдмаршала Вальтера Моделя розпочало в Арденнах операцію «Варта на Рейні», щоб прорватись до бельгійського узбережжя і, оточивши чотири британо-американські армії, примусити супротивника до сепаратного миру. Це була остання і безуспішна спроба Німеччини кардинально змінити хід Другої світової війни на Західному фронті.

У 1946 році 41-річний Крістіан Діор, за підтримки “короля текстилю” Марселя Буссака, відкрив будинок моди на авеню Монтень в Парижі. Штат будинку склав 85 осіб, а стартовий капітал – 6 мільйонів франків. У лютому 1947 року була представлена перша і найзнаменитіша колекція легендарного кутюр’є. По подіуму йшли чарівні манекенниці в пишних сукнях з затягнутою талією і високо піднятим бюстом. Образ “прекрасної дами” від Діора кардинально відрізнявся від аскетичної моди військової пори. У Діора побажали одягатися найбагатші і знамениті клієнтки, від членів європейських монарших прізвищ до голлівудських зірок. У цьому ж році Діор запустив парфумерний бренд “Christian Dior Parfum”. Перший аромат дизайнер назвав “Міс Діор”, на честь своєї сестри. Сьогодні французький будинок моди “Christian Dior” виробляє одяг, парфумерію, декоративну косметику, аксесуари, панчохи, нижню білизну і засоби по догляду за шкірою. Обороти компанії становлять понад 20 млрд євро на рік, а число співробітників – понад 76 тисяч осіб. Сама компанія в 1984 році була куплена Бернаром Арно. Крістіан Діор користувався славою великого кутюр’є всього протягом 10 років: він помер раптово, в результаті серцевого нападу, в жовтні 1957 року. Йому було всього 52 роки.

У 1947 році Вільям Шоклі, Джон Бардін і Уолтер Браттейн в лабораторіях Bell Labs вперше створили діючий біполярний транзистор.

1950 – Після масованої атаки китайських військ у Кореї, котрі виступили на підтримку комуністичної Північної Кореї, в результаті якої американські війська зазнали поразки і були відкинуті на десятки кілометрів на південь, президент США Гаррі Трумен оголосив у країні надзвичайне положення і стан готовності до війни.

У 1960 році сталося зіткнення двох пасажирських літаків над Нью-Йорком, загинули 134 людини. Найбільша авіакатастрофа в світі на той час. При розслідуванні вперше були використані дані бортових самописців.

1971 – Через два тижні після інтервенції індійських військ у Східний Пакистан для підтримки руху сепаратистів, котрі в березні 1971 року проголосили незалежну Народну Республіку Бангладеш, 90-тисячна пакистанська армія капітулювала і здалась в полон. В ході громадянської війни загинуло близько мільйона бенгальців, основної етнічної групи у Східному Пакистані, а більше 10 мільйонів стали біженцями у Індії. Лише в 1974 році Пакистан погодився визнати незалежність Бангладеш.

1979 – Вперше людина, рухаючись поверхнею Землі, подолала звуковий бар’єр — американський автогонщик Стен Барретт на автомобілі “Budweiser Rocket” розвинув швидкість 739,666 миль/год, рухаючись поверхнею висушеного озера Роджерса в штаті Каліфорнія. Цей рекорд не був зафіксований офіційно, оскільки для подібного типу досягнень необхідно провести усереднення швидкості по двох заїздах у прямому і зворотньому напрямку.

1986 – з посади першого секретаря ЦК Компартії Казахстану знятий Дінмухамед Кунаєв, на його місце призначений Геннадій Колбін.

Ця зміна влади дала поштовх відомим подіям у республіці (т. зв. “Желтоксан” – виступ казахстанської молоді в Алма-Аті проти рішення пленуму ЦК Компартії КазССР). Розгін антирадянських демонстрацій призвів, за даними КДБ, до смерті трьох і травмування 1137 осіб

1989 – румунська революція: наступного дня після заворушень у Тімішоарі люди знову зібралися на площах Тімішоари й Арада з вимогами відставки Чаушеску. Армія відкрила вогонь, пустила на беззбройних демонстрантів танки і бронетранспортери. Жертвами кривавої бійні стали більш ніж 5 тисяч осіб. Рух протесту перекинувся на столицю, а незабаром поширився на всю країну

1991 – Верховна Рада Росії оголосила себе правонаступницею Верховної Ради СРСР

2014 — Росія розірвала двусторонюю угоду з США від 1991 по співпраці у сфері контролю за ядерними відходами. Згідно цій угоді, яка весь час лишалася секретною, США допомагали Росії у забезпеченні безпеки зберігання збройових урану і плутонію, щоб запобігти їх розкрадання і потрапляння на чорний ринок ядерних матеріалів. США інвестували у відповідну російську інфраструктуру більше 2 млрд доларів.

2015 – Окружний адміністративний суд Києва заборонив діяльність Комуністичної партії України, задовольнивши в повному обсязі позов Міністерства юстиції України. Однак звернення до Конституційного суду України групи народних депутатів загальмувало ліквідацію її структури до вердикту Конституційного суду.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА