На Вінниччині 50 громад із 63 ухвалили свої Стратегії розвитку до 2030 року. І це – найкращий показник в Україні!

Такий високий результат для області – очікуваний, адже ухвалення громадами Стратегій розвитку – один з ключових пріоритетів обласної ради цього скликання.

За інформацією Міністерства розвитку громад та територій України, майже 80% територіальних громад країни вже затвердили або розробляють власні Стратегії розвитку. Найнижчий показник – у Чернівецькій області, де свої стратегії розвитку затвердили лише 19% громад. Найвищий показник – на Вінниччині.

Статистику оприлюднив заступник міністра Іван Лукерія. Станом на 1 грудня, за даними міністерства, на Вінниччині Стратегії розвитку ухвалили 70% громад. Але уже за кілька днів ситуація змінилася – Стратегії розвитку ухвалили також в Уланівській, Брацлавській, Северинівській громадах. Відтак на Вінниччині стратегічні плани розвитку мають уже 50 громад, і область впевнено утримує позиції лідера.

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий зазначає, що обласна рада цього скликання системно працює над тим, щоб громади розробили свої стратегії розвитку. Більше того, громадам допомагають це робити, надають консультативну й інформаційну допомогу.

– В чому наш успіх? В апараті обласної ради утворено Управління по зв’язках з органами місцевого самоврядування, міжнародного та міжрегіонального співробітництва, проєктної діяльності та сприяння інвестиціям, фахівці якого консультують громади щодо розробки Стратегій, надають методичні та аналітичні рекомендації, допомагають напрацьовувати якісні стратегічні документи, — розповідає він. — Затверджена Стратегія-2030 – одна з основних умов участі громад в конкурсі обласної ради «Комфортні громади». В наступному році плануємо вдвічі збільшити бюджет цього конкурсу — 40 млн грн отримають громади на реалізацію проєктів-переможців.

Важливий чинник – приклад Вінниці, яка має майже десятирічний досвід стратегічного планування і вже сім років поспіль визнається найкомфортнішою для життя. Це, звісно, мотивує громади.

– За нашими прогнозами, вже до кінця року 99% громад Вінницької області будуть «стратегічними». Але на цьому робота не завершується. Обласна рада допомагатиме громадам розробляти плани реалізації Стратегій та втілювати заплановані заходи в життя, — наголошує Вячеслав Соколовий.

Віктор МАРКОВИЧ