Чи розкрили замахи та погрози журналістам «33-го» та їхнім колегам?

Кому світить 15 років тюрми? І чи упіймали реального вбивцю та замовника розчленованого журналіста — далі.

Добігаючи до кінця, 2021 рік дає сумний рекорд. Як повідомляє комітет захисту журналістів, у в’язницях по всьому світу перебувають 293 журналісти.

Побила власний рекорд із 1992 року Білорусь. Там 19 журналістів запроторили за грати через професійну діяльність.

КСЖ: — Найбільшим «тюремником» у світі є Китай. Там 50 журналістів перебувають за ґратами. За Китаєм слідує М’янма (26), де десятки журналістів були заарештовані після воєнного перевороту 1 лютого, потім Єгипет (25). Замикають першу десятку Туреччина, Еритрея, Саудівська Аравія, Росія та Іран.

Як відомо, днями у Франції був затриманий підозрюваний у вбивстві і розчленуванні демократичного журналіста із Саудівської Аравії Джамаля Хашоггі. Він мав одружуватись і тому завітав до посольства цієї країни у Туреччині.

Там 2 жовтня 2018 року Хашоггі зник. Наречена забила на сполох. Звернулась до турецької поліції. Розслідування викрило жахливі факти не лише вбивства, але й розчленування тіла…

У рамках розслідування вбивства Джамаля Хашоггі у Франції в аеропорту був затриманий 33-річний підданий Саудівської Аравії Халід Аль-Отайбі.

Але з’ясувалося, Аль-Отайбі є тезкою колишнього члена королівської гвардії Саудівської Аравії, який, за версією слідства, був серед групи з 15 людей, які вбили Хашоггі.

До свого зникнення журналіст проживав в американському штаті Вірджинія і писав колонки для Washington Post, в яких часто критикував саудівську королівську родину. За це отримав таку жахливу смерть.

Як відомо, і в Україні не найкраща ситуація із захистом журналістів. Погрози, тиск, перешкоджання професійній діяльності, нанесення тілесних ушкоджень не обминули і журналістів «33-го», інших журналістів Вінниччини.

Ми фіксували десятки порушень у поліції. Але за 30 років незалежності жодного разу винні не були покарані.

Навіть коли розслідування встановлювали винних і вручали їм підозру, справи затягувались у суді м. Вінниці.

На початку грудня невідомі спалили два автомобілі журналіста Павла Білецького в Закарпатті.

Невдовзі палій, якому загрожує 15 років тюрми, був затриманий. Ним виявився місцевий житель, який раніше був засуджений за вчинення тяжкого злочину. Правоохоронці перевіряють причетність затриманого до вчинення інших незаконних дій проти представників ЗМІ.

Сподіваємось, 15 років тюрми виконавцю замаху відіб’ють охоту іншим брати замовлення на журналістів. Як відомо, в Мінському аеропорту екстрено приземлився пасажирський літак ірландської компанії Ryanair, що летів за рейсом «Афіни — Вільнюс». На його борту перебував білоруский опозиційний журналіст і засновник telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, якого білоруські спецслужби заарештували відразу після приземлення літака.

Білоруські спецслужби буцімто отримали емейл, що на борту літака є бомба, яку «терористи», мовляв, хотіли деактивувати у Вільнюсі.

Однак, як повідомив польським правоохоронцям диспетчер білоруського аеропорту, який попросив притулку у Польщі, посадкою літака керував офіцер КДБ Білорусі. А Лукашенко особисто дав наказ приземлити літак.

Журналіст Роман Протасевич досі перебуває у в’язниці. Піддається тортурам.

Журналісту, ведучому програми «Країна для життя», політичному в’язню режиму Лукашенка, чоловікові Світлани Тихановської, Сергію впаяли вчора 18 років колонії строгого режиму…

Ось така неспокійна і доленосна тепер професія журналіста. Особливо в авторитарних країнах.

Журналістська спільнота, як і «33-й», буде підтримувати своїх колег і надалі висвітлювати такі протизаконня.

Тетяна РЕДЬКО,
заслужений журналіст України