Цей рік став лідером зі звернень наших читачів щодо афер, жертвами яких вони стали. Яких лише «уловок» не розставляли аферисти!

Традиційні вже: «пороблено» на смерть, вінок безшлюбності, зняття порчі, рідні потрапили в ДТП, треба виручати. Нові – позич до завтра гроші на картку через повідомлення. Але лідер — афери з банківськими картками. Їх десятки. Сьогодні про одну із них розповідає наша читачка.

– Хочу застерегти усіх від афери, в яку, на жаль, потрапила я, і запитати банк: чому так просто можуть пограбувати їхніх клієнтів? Невже і дійсно ваші співробітники продають бази чи допомагають аферистам нас грабувати?

Була 14.00 год. середи. До мене зателефонував чоловік із конкретного номера і повідомив, що він із банку, мій персональний менеджер. Одразу ж наголосив, що у мене через три дні закінчується карточка. Я подивилась на кредитку. Так, інформація відповідала дійсності. Скажіть, як могли б таке знати аферисти, якби не мали доступу до банківських персональних даних?

Далі я наче під гіпнозом називала все, що мені казали. Опам’яталась, коли з моєї кредитки почали знімати всі кошти — 22000 грн. Про це надійшла смс від банку.

Я почала телефонувати в банк. Але мій телефон блокували…

Просто в домашній одежі приїхала до місцевого відділення банку «Аваль». Через півгодини я вже вимагала зупинити транзакцію. При мені це зробили банкіри. Потім порадили написати заяву. Але чомусь у банк і чомусь чекати 10 днів, доки її розглянуть – зможуть повернути кошти чи ні.

Не в поліцію чи кіберполіцію і негайно, а чекати? Вам це не здається дивним? Вже на другий день я побачила, що, незважаючи на те, що мене вже пограбували, мені піднімають ліміт до 38 тисяч. Тобто, якби я не заблокувала кредитку, зняли б ще? Хтось вже у банку це знав і допомагав? Дайте мені відповідь на ці запитання, бо мені здалось, що банкіри і бандити працюють спільно…

Але на цьому «дива» не закінчувались. Не дивлячись на те, що це провина не лише моя, але й банкірів, які без усяких паролів, підтверджень транзакцій, як роблять у інших банках, лімітів і т.п. допустили, щоб таку суму з карточки вкрали, мені ще виставляють за протерміновані платежі по 100 грн. на день «неустойки» за решту платежів десь на кілька тисяч.

Чесно скажу, в мене не було коштів, щоб одразу погасити цю крадіжку. Але мені не розтягли платежі, а, навпаки, запропонували погасити кредит, взявши інший під проценти. З мене здерли навіть за послугу банку бандитам, які через бездіяльність і погану систему захисту грабували мене.

У мене син правоохоронець, але навіть він був безсилим, коли дізнався, що ті, хто мене пограбував, знаходяться в окупованому Луганську та ще приблизно в районі, де дислокується одна із частин терористів. То як терористи з окупованих територій мають базу банку «Аваль»? Коли рідні позичили гроші, щоб я погасила цей кредит, мене працівники банку заспокоювали словами:

– Знаєте, жіночко, ви не одна жертва таких пограбувань, у нас тут таке щоденно!

Розумію, що мене дехто зараз звинуватить у тому, що сама винна. Так, може, й сама… Але де ж гарантована безпека? Ви розумієте, що там наче якісь гіпнотизери діють! Думала, що я, педагог із десятками років стажу, завуч школи, одна така. Коли телефонує до мене колега по роботі – проректор вузу.

І її обробляли такі ж «професіонали»… І вона точно те ж мені повідомила. Просто в неї менше коштів було. Переконана, що є ще багато інших жертв, подібних мені. Тому закликаю до одного – ніяких перемовин, якщо чуєте слово «банк», не ведіть. Жодних!

А ось банкам потрібно вивчити цю мою таку детальну сповідь. Бо дуже багато є запитань до гарантій базпеки для нас, клієнтів. Рада буду, коли ми обговоримо це питання. Чи є такі, кого так само розвели, як мене?

Людмила Мартинюк,
читачка

Коли верстався номер, почали приходити від читачів перші звернення щодо «тисячі Зеленського». Мовляв, скиньте нам номер карточки, щоб ми перерахували вам гроші. Застерігаємо: це афера. На неї вже потрапила 31-річна вінничанка. Потерпіла втратила 60 000 грн.