17 грудня у Вінниці громадські організації зі всієї Вінниччини  зібрались на об’єднавчий круглий стіл ГР “Вільна нація”. На запрошення голови громадського руху «Вільна нація» Павла Янцена і його колег в конферен-залі готелю «Оптіма»  більше 3-х годин йшла фахова дискусія щодо майбутнього України і об’єднання громадських організацій по всій країні на засадах  лібертаріанських ініціатив, як однієї  із найважливіших передумов для стрімкого розвитку держави.

На відео із установчої травневої конференції ТОП-спікера «Вільної нації»  екс-міністра МЗС Павла Клімкіна було задано головні теми дискусії – лібералізація бізнесу в Україні, безпекова дилема на тлі  мілітарних загостреннь, енергетична безпека та необхідність судової реформи, як  ключові виклики  для України:

“Останніми роками бажання українців доєднатися до НАТО зросло на 40%, що вчергове доводить – доки маємо відносини та зв’язки з РФ, вважати себе вільними не можемо”., – зазначив Клімкін.  У  круглому столі у Вінниці взяли участь

Янцен Павло голова громадського руху “Вільна нація” Гурін Ігор лідер громадського руху “Вільна нація”, керівник Центрального офісу Осюк Іван – голова ГО “Я викривач корупції” Федоренко Ілля – голова ГО ” Конституційно-правовий конгрес”, співзасновник громадського руху “Вільна нація” Альфред Праус – успішний генеральний менеджер з фінансовою освітою та глибоким технічним досвідом. Засновник і президент Українсько-Австрійської Асоціації Олійник Артем голова громадського руху”Вільна нація” на Вінниччині Казаков Віталій голова “Конституційно-правового конгресу” у Вінницькій області

Вінниця стала 5-м містом України, де  «Вільна нація» зібрала для об’єднання однодумців.

Найбільший інтерес сьогодні під час круглого столу викликала лекція-доповідь    гостя Вінниці – Alfred F. Praus – успішного генерального менеджера із фінансовою освітою та глибоким технічним досвідом,  Засновника і президента Українсько – Австрійської Асоціації.

Доповідь пана Alfred F. Praus на тему: «Роль держави в українській економіці та бізнесі. Статус – кво та стратегічні заходи для забезпечення процвітання через вільну економіку.» кілька разів переривалась оплесками вінничан. І одразу викликала ціле коло питань, дискусій та жваве обговорення в аудиторії серед представників громадських організацій, фермерів, правозахисників, активістів, мешканців великих і малих громад Вінниччини.

Бо пан Alfred F. Praus добре знає Україну, працює тут багато років та одружений із українкою.

Тому мова йшла про інвестиції в країну, про приватизацію 3 тисяч збиткових держпідприємств, про ринок землі, відсутність права і гарантій уряду для інвесторів, «президентську республіку» від Зеленського і згубний вплив олігархів на економіку, політику та зовнішню репутацію нашої країни у Європі та світі.

Окремо головним питанням круглого столу, який зібрала у Вінниці  “Вільна нація”, стали   перспективи розвитку та діяльності громадських організацій на місцях. Та засади об’єднання.

Також на обговорення сьогодні були винесені ось такі теми:

– Вирішення яких питань в ОТГ/області/країні є найбільш актуальним для діяльності громадських організацій?

-На вашу думку , що є передумовою виникнення проблем громад?

-Чи реагують органи місцевого самоврядування на проблеми громад?

-Чи існують проблеми комунікації громадських організацій з місцевою владою?

-З якими перепонами, що виникають через дії органів місцевого самоврядування, найчастіше стикаються громадські організації/активісти в ході реалізації своїх цілей/проєктів?

– Які механізми вирішення проблем громад громадські організації, як інституції громадянського суспільства, можуть запропонувати?

– Чи потрібні лідери з Києва чи міжнародні експерти, задля вирішення та покращення ситуації на місцях?

– Яку роль у вирішенні проблем громад відіграють громадські активісти?

– Як взаємодіють між собою громадські активісти та громадські організації, чи є така взаємодія ефективною?

– Чи достатньо повноважень у громадських організацій для ефективної діяльності?

– Відповідальність за майбутнє України лежить на кожному українцеві і саме від українців залежить, якою держава буде завтра» – у цьому переконаний Голова громадського руху «Вільна Нація», Павло Янцен.  – Наша мета -об’єднати, якомога більше громадських організацій в єдину громадську платформу для реального впливу на прийняття державних рішень».  – Ми ставимо перед собою амбітну ціль – об’єднати проактивних громадських лідерів навколо базових цінностей: свободи слова та вибору, права бути вільними, незалежно від політичного забарвлення та переконань.