Напевно, кожен із нас у житті купляв неякісний товар або платив за неякісну послугу. У більшості випадків брак вдається обміняти або повернути кошти. Хоча подекуди зустрічаються непорядні торговці, які категорично відмовляються це робити. Якщо звертатися до правоохоронних або судових органів – це може відняти безліч часу і нервів. Втім, є й інший вихід – на допомогу таким людям приходить Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області. У переважній більшості випадків воно допомагає вирішити проблему, причому у найкоротші терміни.

Детальніше про це «33 каналу» розповіла    начальниця  управління захисту прав споживачів Юлія Білик.

-Юліє Василівно, хто має право до вас звертатися за допомогою і яким чином це можна зробити?

– До нас можуть звертатися фізичні особи, які купують товар для задоволення власних потреб, а не для отримання прибутку. Тобто споживачі з усіх міст і територіальних громад в межах Вінницької області. Вони можуть поскаржитися на придбаний неякісний товар або послугу, отриману на підставі договору із фізичними особами-підприємцями.

-Чим конкретно Ви допомагаєте?

-У разі потреби на підставі Закону «Про основні засади державного нагляду і контролю» ми виходимо на позаплановий захід до суб’єкта господарювання. Там вирішуємо питання, яке зазначено у скарзі. Не лише задовольняємо вимоги споживача, але й маємо право накладати штрафні санкції за порушення.

-Які саме штрафи передбачені законодавством?

-Все залежить від суті порушень. Мінімальний штраф складає 85 гривень, максимальний – в десятикратному розмірі від вартості товару або послуги. Ми фіксуємо порушення і ці документи передаємо керівнику Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, який й приймає рішення щодо накладання штрафів.

-Споживач завжди правий?!

-Якщо є порушення із боку суб’єкта господарювання, то на 100 % вимоги споживача задовольняються. Повертаються кошти, замінюється товар, здійснюється безкоштовний ремонт.

Щомісяця розглядаємо до пів сотні звернень. У близько 80 % випадків вирішуємо питання на користь споживача. Водночас кожен споживач думає, що він правий. Але це не завжди так.

Приміром, споживачі знають, що протягом 14 діб мають право на повернення придбаного товару. Але це стосується якісного товару, який не був у використанні. Якщо ж товар неякісний – він підлягає не поверненню, а безкоштовному усуненню недоліку! Якщо ж недолік не усувається, то вже тоді повертається товар кошти. В цій ситуації споживачі дуже часто сподівається повернути товар. Хоча вони, згідно із законом, не мають на це права.

-У яких випадках найчастіше до вас звертаються споживачі?

-Найчастіше – щодо купівлі неякісних мобільних телефонів, металопластикових вікон, побутової техніки.

-Наведіть, будь-ласка, кілька останніх прикладів, коли ваше управління реально допомогло людям.

-Нещодавно ми отримали скаргу щодо купівлі (через мережу Інтернет) неякісного пресу для холодного віджиму масла. Магазин був зареєстрований у Вінниці. Споживач звернувся із проханням повернути кошти в сумі вартості пресу (14753 гривні). Прес виявився бракованим, що було підтверджено в ході нашого позапланового заходу. За нашої допомоги споживачу повернули кошти в повному обсязі, а на продавця було накладено штраф.

В іншому випадку справа стосувалася одного із вінницьких магазинів техніки. Після звернення до споживача продавець усував недолік придбаного нового мобільного телефону («Айфону») понад встановлений законом термін. Це 14 днів або інший термін, погоджений зі споживачем. Тому покупець звернувся із проханням виплатити неустойку за 32 дні (понад 7,8 тисячі гривень). Зокрема, за кожен відтеремінований день – 1 % від вартості товару.  І він отримав ці кошти після втручання нашого управління.

Куди звертатися?

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Управління захисту споживачів

(м. Вінниця, вул. Максимовича, 19), цілодобовий консультаційний телефон – (098) 165-88-44.

Фелікс ЖАНІН