Православна церква 20 грудня вшановує пам’ять святого Амвросія, єпископа Медіоланського. Святитель народився в місті Тревір (за іншими джерелами Трір) 340 року в досить заможній родині. Отримав хорошу освіту ритора, був очільником кількох провінцій, мав резиденцію у Мілані. 352 року Амвросій втрачає свого батька. Після цієї сумної події він оселяється в Римі і там вже продовжує своє навчання. Спочатку працює радником, а потім навіть префектом Медіолану (нині Мілан). Коли помер місцевий єпископ, в місті виникли суперечки між представниками аріанської єресі та християнської віри. Перекази розповідають, що під час цих сварок немовля промовило: “Амвросія в єпископи”. Цей вибір був підтверджений самим імператором Валентиніаном. Після цього Амвросій став єпископом Медіоланським. Його основною метою було припинення єресі і він доклав для цього чимало зусиль. Амвросія любили і поважали за його людяність та чесність. Він володів даром воскрешати мертвих, старанно молився і був суворим аскетом.

У цей день у світі відзначаються День ігор, Міжнародний день солідарності людей (ООН). В Україні – День вшанування пенсіонерів і ветеранів МВС.

20 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

69 – полководець Нерона Тит Флавій Веспасіан проголошений імператором Риму

1192 – король Англії Річард Лев’яче Серце потрапив у полон до герцога Австрійського Леопольда V. Трапилося це на його шляху додому з Єрусалима, де був підписаний вимушений мир із Саладдіном, що завершив Третій хрестовий похід.

Герцог ув’язнив Річарда, бо вважав його винним у смерті свого кузена Конрада, проголошеного королем Єрусалиму (незабаром після цього Конрада вбили, а його наступником став племінник Річарда Генріх ІІ Шампанський)

1522 – Після піврічної облоги острова Родос військами османського султана Сулеймана Пишного великий магістр ордену Св. Іоана (госпітальєрів) Філіпп де Вільє де л’Іль-Адам був змушений на почесних умовах капітулювати і через десять днів на вцілілих кораблях з рештками війська відплисти на Кріт.

1637 рік – після капітуляції реєстровців під Боровицею гетьман нереєстрового запорізького козацтва Павлюк потрапляє в полон до поляків;

1753 рік – в Петербурзі видають царський указ про ліквідацію митного кордону між Гетьманщиною та рештою Російської імперії;

20 грудня 1792 року було відкрито поштове сполучення між США і Канадою.

1803 рік – в Новому Орлеані (США) відбуваються урочистості з нагоди придбання у Франції території нинішньої Луїзіани;

1806 – Союзник Наполеона Бонапарта курфюрст Фрідріх Август III з Альбертинської гілки династії Веттінів вступив у права короля Саксонії, першого в історії держави. Наступного року з волі французького імператора він отримав в управління Варшавське герцогство, яке втратив після поразки Франції, як і більшу частину території свого королівства.

1868 рік – у Львові заснували українське культурно-освітнє товариство “Просвіта”;

1860 – Після обрання республіканця Авраама Лінкольна президентом Південна Кароліна стала першим штатом, що залишив США і став основою для утворення нової держави, Конфедеративних Штатів Америки. До північної Кароліни згодом приєднались ще шість рабовласницьких штатів півдня США, що стало приводом до початку громадянської війни між Північчю і Півднем.

У 1879 році Томас Альва Едісон продемонстрував роботу лампи розжарювання. Едісон – американський винахідник і підприємець, який отримав в США 1093 патенти і близько 3 тисяч в інших країнах світу, творець фонографа, удосконалив телеграф, телефон, кіноапаратуру, розробив один з перших комерційно успішних варіантів електричної лампи розжарювання. Саме він запропонував використовувати на початку телефонної розмови слово “алло”.У 1928 році нагороджений вищою нагородою США – золотою медаллю Конгресу. Член Національної академії наук США (1927), почесний член Академії наук СРСР (1930). Томас Едісон помер від ускладнень цукрового діабету 18 жовтня 1931 року в своєму будинку в Вест-Орінджі, Нью-Джерсі, який він придбав в 1886 році в якості весільного подарунка для Міни Міллер. Едісон був похований на задньому дворі свого будинку.

1880 рік – в Нью-Йорку на Бродвеї запалили перші електричні вогні; Вулиця отримала другу назву – Великий Білий Шлях

У 1883 році на Ніагарі був відкритий перший консольний міст між США і Канадою.

У 1892 році інженери Олександр Браун і Джордж Стіллман з американського містечка Сіракузи (шт. Нью-Йорк) отримали перший патент на пневматичні автомобільні шини.

1906 рік – вперше “Кобзар” Тараса Шевченка видають російською мовою;

1917 – Як екстренний засіб боротьби із прихильниками буржуазії, які “… саботують роботу… щоб підірвати уряд в його заходах, направлених на здійсненя соціалістичних перетворень”, у більшовицькій Росії створено Всеросійську надзвичайну комісію для боротьби з контреволюцією і саботажем. Першим головою ВЧК став ініціатор її створення Фелікс Едмундович Дзержинський.

1924 – із в’язниці достроково вийшов Адольф Гітлер.

Він опинився за ґратами після провалу “пивного путчу”. Майбутній фюрер використав час у тюрмі для написання “Майн кампф”

1938 рік – американським інженером російського походження Володимиром Зворикіним (співробітник компанії Westinghouse Electronic Corporation) було запатентовано два революційних пристрої — кінескоп та іконоскоп;

1939 – у переддень 60-річчя Йосипу Сталіну присвоєно звання Героя Соціалістичної праці. Він став першим у списку героїв (раніше існувало звання Герой Праці) і першим, кому була вручена золота медаль “Серп і молот”

1961 рік – у Північній Ірландії відбувається остання смертна кара;

1963 – Більш ніж через два роки після зведення Берлінської стіни для перешкоджання громадянам Східної Німеччини втекти з-під контролю комуністичного режиму, близько 4 тисяч жителів Західного Берліна отримали дозвіл на одноденний візит до своїх родичів у Східному Берліні. Кожному візитеру при перетині кордону вручалась брошура, в якій пояснювалось, що стіна була збудована для “захисту кордонів НДР від несподіваних атак імперіалістів і впливу занепадницької західної культури”.

1970 – після масових демонстрацій і страйків у містах на півночі Польщі та їх жорстокого придушення пішов у відставку перший секретар ЦК Польської об’єднаної робітничої партії Владислав Гомулка

1984 – новий заїзд у “гонці на лафетах” – періоді пишних похоронів у пізньому СРСР: помер Дмитро Устинов, багаторічний міністр оборони, секретар ЦК КПРС, маршал Радянського Союзу

1987 – Біля острова Маріндуке філіппінський морський паром “Dona Раz” зіткнувся з танкером “Vector”. Через 20 хвилин обидва судна затонули, що привело до загибелі 4386-и пасажирів і членів екіпажів.

1989 – у Комуністичній партії Литви відбувся розкол: частина партії на чолі з Альгірдасом Бразаускасом оголосила про свою незалежність від КПРС і створення КПЛ (самостійної). Інша частина, лідером якої став професор Міколас Бурокявічус, створили КПЛ (КПРС), що виступала проти виходу Литви з СРСР

1989 – 9 тисяч американських військовослужбовців висадились у Панамі і за підтримки уже розміщених там 17 тисяч військ розпочали операцію під кодовою назвою «Справедливість» з метою повалення режиму генерала-диктатора Мануеля Норьєги, звинуваченого США у торгівлі наркотиками, рекеті, відмиванні злочинно здобутих коштів і придушенні демократичних свобод. Маючи у два рази більшу чисельність, за кілька днів опір панамських сил самооборони був придушений, Норьєга — заарештований і вивезений до США, де в 1992 році був засуджений до 40 років ув’язнення.

1990 – Верховна Рада УРСР ухвалила закон про українську міліцію (відтак святкуємо День міліції)

1990 – подав у відставку міністр закордонних справ СРСР Едуард Шеварднадзе, заявивши про загрозу встановлення в Радянському Союзі реакційної диктатури

1999 – Набула чинності португало-китайська угода про перехід під юрисдикцію КНР Макао, останної європейської колонії в Азії. Вона отримала статус Спеціального адміністративного району з високим ступенем автономії в економічних, виконавчих, законодавчих та судових питаннях і збереженням власної валюти, митної території, імміграційної політики, прикордонного та поліцейського контролю.

20 грудня 2000 палата лордів Великобританії схвалила урядовий законопроект, що дозволяє використовувати клоновані ембріони людини в медичних цілях. Таким чином, Великобританія стала першою в світі країною, де було легалізовано клонування ембріона людини. Цей процес повинен був використовуватися для боротьби з важкими захворюваннями: рак, лейкемія і хвороба Паркінсона. Обговорення законопроекту носило драматичний характер. Прихильники клонування наполягали, що швидке прийняття білля – питання життя і смерті для багатьох людей. Однак багато лордів закликали до терпіння і обережності. Проти планів уряду виступили глава англіканської церкви архієпископ Кентерберійський, глави основних релігійних конфесій Сполученого Королівства, а також духовний лідер тибетців Далай-лама. На їхню думку, використання клонованого ембріона ставить вчених вище Бога – творця людини, що неприпустимо ні з етичної, ні з моральної точки зору. Клонування – копіювання або точне відтворення будь-якого об’єкта. Перша клонована тварина – овечка Доллі, яка стала генетичною копією вівці-донора клітини. Цей експеримент був поставлений в 1996 році вченими Яном Вілмутом і Кітом Кемпбеллом в Рослінскому інституті (Шотландія) і після деяких удосконалень технології дав початок цілій низці клонування з соматичних клітин різних тварин (у тому числі крім овець ще й корів, кішок, оленів, собак, коней, биків, кроликів, щурів і мавп).

20 грудня у німецьких народів відзначається стародавнє язичницьке свято Йоль, свято середини зими. Цього дня дорослі розпалюють велике багаття і славлять язичницьких богів, а діти розносили яблука по хатах. У наш час це свято майже забуте.

2000 рік – в Нідерландах ухвалюють закон, що дозволяє одностатеві шлюби.

2007 – Єлизавета II стала найстарішим монрахом, який посідав престол Великобританії, випередивши за цим показником королеву Вікторію, яка прожила 81 рік і 29 днів.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА