Його підозрюють у змові із вищим керівництвом Росії.

П’ятому президенту України та лідеру партії «Європейська солідарність» Петру Порошенку оголосили підозру у державній зраді та сприянні терористичним організаціям «ЛНР» і «ДНР» у справі про поставки вугілля з окупованих територій. Спершу про це на брифінгу 20 грудня повідомив колишній секретар РНБО Олександр Турчинов, а згодом цю інформацію підтвердило й Державне бюро розслідувань.

Справа розслідується за трьома статтями: державна зрада, сприяння діяльності терористичної організації та фінансування тероризму, уточнює ДБР. Якщо провину Порошенка таки доведуть, йому може загрожувати жо 15 років років ув’язнення із можливою конфіскацією майна.

Водночас Турчинов назвав справу проти Порошенка «повністю сфабрикованою» та заявив, що «у влади не вийде зламати опозицію».

«Ідеться про забезпечення України вугіллям в умовах військового протистояння 2014 – 2015 років. Ситуація була надскладною, було військове загострення. У цих умовах тодішнє керівництво країни змогло забезпечити енергетичну безпеку країни», – пояснив Турчинов.

За його словами, владі було відомо, що лідер ЄС збирається від’їжджати на заздалегідь заплановані зустрічі зі Вселенським патріархом Варфоломієм, а також європейськими лідерами, які будуть відбуватися саме цими днями.

Андрій Власенко