22 грудня в церковному календарі – Свято зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. Це важлива дата, адже саме в цей день була зачата Богородиця Діва Марія. Свята Анна була однією з роду царя Данила. Саме він був засновником династії царів Іудеї. Народилася в сім’ї священника Матанна і стала дружиною Йоакима. Довгий час подружжя залишалося бездітними. Вони часто ходили до церкви та молилися, щоб Бог послав їм дитину. Одного разу до Анни та Йоакима явився Ангел Господній і сказав, що їхні молитви було почуто. Радісні, вони поспішили в Єрусалим, щоб в храмі принести хвалу Богу. За те, що Господь подарував Анні та Йоакиму дитину, подружжя вирішило віддати її на служіння до Храму. Через дев’ять місяців після явлення Ангела, у них народилася донька. Її назвали Марією. 22 грудня, День Анни, коли сталося диво і подружжя зачало Діву Марію після поцілунку та обіймів, вважається невинним зачаттям. Церква вважає, що через це на Богородицю не перейшов первородний гріх, що стало першим проявом Божественного Порятунку людського роду. В народі Анну вважають заступницею жінок. Тому до неї звертаються до святої, коли потрібен її захист та покровительство. Особливо часто моляться святій Анні вагітні, просячи, щоб пологи минули успішно, а дитина народилася здоровою.

А ще сьогодні в Україні святкують День працівників дипломатичної служби. Подія ця була започаткована порівняно недавно – 2005 року після підписання указу президентом Віктором Ющенком. Дату святкування обрали на честь заснування Генерального секретаріату міжнародних справ (1917 рік). Пізніше з нього було створено Міністерство іноземних справ.

22 грудня в Україні святкують ще одне професійне свято, а саме День енергетика. Його запровадили ще 1966 року, коли Президія Верховної Ради СРСР видала Указ з пропозицією створити таке національне свято. Після розпаду Радянського Союзу, деякі країни, що входили в його склад, продовжили святкувати 22 грудня День енергетика.

22 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

1135 • У лондонському Вестмінстері на престол Англії зійшов Стефан Блуаський, граф Мортена, племінник останнього короля з нормандської династії. Розцінивши це як узурпацію влади, проти нього виступила законна спадкоємиця імператриця Матильда, що стало початком майже 20-літньої громадянської війни і привело до утвердження на англійському престолі її сина Генріха Плантагенета.

1216 • Папа Гонорій III затвердив орден мандрівних проповідників (домініканців). Члени ордену називали себе “божими псами”, а на їх прапорі було зображено собак, що розривали тіла єретиків. Домініканці суміщали проповідь, осовну задачу ордену, із глибоким штудіюванням теологічних праць і з їх середовища вийшли найвизначніші теологи середньовіччя.

1603 • Зі смертю 47-річного Мехмеда ІІІ на османський престол зійшов його 13-річний син Ахмед І. За час його нетривалого правління було закінчено Тринадцятилітню війну з Австрією, жорстко придушено курдське повстання в Анатолії, втрачено Закавказзя і збудовано знамениту Блакитну мечеть у Стамбулі.

1790 • В ході Російсько-турецької війни 1787-91 років російські війська штурмом взяли фортецю Ізмаїл на ріці Дунай, що фактично визначило результат всієї війни, яка закінчилась підписанням у 1792 році Ясського миру.

1808 • У віденському театрі «Ан дер Він» в рамках бенефіс-концерту Людвіга ван Бетховена.відбулась прем’єра його «П’ятої симфонії», яка на той час значилась під №6 і мала назву «Велика симфонія до-мінор». Через загальний провал концерту слава до неї прийшла лише через кілька років і з тих пір вона стала обов’язковою в репертуарі оркестрів практично всіх країн світу.

1845 рік – у Філадельфії (США) вперше продемонстровано роботу першого синтезатора голосу, створеного німецьким винахідником Йозефом Фабером. Він створив машину, що складалась із клавіатури, під’єднаної до численних трубок, коробочок і пневматичних міхів і могла вдтворювати будь-яке слово в 16 звукових тональностях. Згодом синтезатор почав демонструватись в цирку Барнума у вигляді “розмовляючої голови”, що досить незвично, але цілком зрозуміло виголошувала цілі речення.

1857-й – у Російській імперії впроваджено поштові марки.

У 1882-му помічник американського винахідника Томаса Едісона, Едвард Джонсон придумав ялинкову електрогірлянду і прикрасив нею ялинку в себе вдома на Різдво. Але реклама електрогірлянд була поширена лише в грудні 1901-го , а популярними вони стали тільки з 1920-х років.

1894 • Військовий суд в Парижі визнав французького офіцера Альфреда Дрейфуса винним у видачі воєнних секретів Німеччині і засудив його на довічне ув’язнення. Незважаючи на сумнівні докази, Дрейфус, капітан Генерального штабу, єврей за походженням, через чотири місяці відбув на каторгу на Диявольський острів у Французькій Гаяні. Лише через два роки було знайдено справжніх винуватців втрати секретних даних, і виявилось, що слідство та суд базувались на сфабрикованих слідчими органами документах. У 1899 році Дрейфус був помилуваний, а в 1906 році — повністю реабілітований.

1895 – німецький фізик Вільгельм Рентген опромінив руку своєї дружини “Х-променями”, отримавши один із перших у світі рентгенівських знімків (найперший отримав український фізик Іван Пулюй)

1905 рік – початок грудневого збройного повстання в Москві.

В 1917-му голова уряду Української Народної Республіки Володимир Винниченко підписав розпорядження про створення Генерального секретарства з міжнародних справ. Очолив перше українське МЗС Олександр Шульгін. З 2000 року цей день щорічно відзначається в Україні як День дипломата.

1917 – у Брест-Литовську відкрилися мирні переговори між Радянською Росією та Німеччиною. Одночасно в Парижі конференція представників Англії, Франції, США прийняла рішення про надання допомоги самостійницьким урядам України, Дону, Фінляндії, Сибіру та Кавказу

1917 — у Харкові відбувся заколот проти Української Народної Республіки, проголошено про встановлення більшовицької влади і скликано III екстрений з’їзд рад маріонеткової Донецько-Криворізької Республіки

1918 – у Києві командир Осадного корпусу Січових стрільців Євген Коновалець видав наказ про заборону антидержавної агітації

1919 – зі США на пароплаві “Buford” до Радянської Росії вислані 249 осіб, запідозрених у симпатіях до більшовиків

1920 – відкриття VIII Всеросійського з’їзду Рад у Москві. Затвердження плану ГОЕЛРО – Державного плану електрифікації Росії. Відтак 22 грудня святкується як День енергетика в Росії, України та ін.

У 1938 році біля берегів Південної Африки (гирло річки Чальми біля Іст-Лондона) в донний трал уперше спіймали кистеперу рибу латимерію. Латимерія – найдавніша з сучасних риб, яка водилася ще 360 млн. років тому і вважалася вимерлою ще 80 млн. років тому.

1941 • Британський прем’єр-міністр Вінстон Черчіль прибув до Вашингтона для проведення переговорів з президентом Франкліном Рузвельтом щодо об’єднання англо-американських зусиль і вироблення спільної стратегії у війні проти Німеччини і Японії. В ході кількаденних зустрічей було прийнято рішення про створення спільного військового штабу, збільшення виробництва озброєння для потреб обох армій і підписано декларацію, до якої запрошено приєднатись ще 24 держави, вперше названих терміном “Об’єднані нації”, котрі закликались до докладення максимальних зусиль для перемоги над країнами осі Рим-Берлін-Токіо та їх сателітами і відмови укладання з ними сепаратного миру.

1972-го у Білій Церкві на комбінаті шин і гумовотехнічних виробів випущено першу продукцію (зараз – ВАТ “Росава”).

1978 • Вихователь Шахтинського профтехучилища Ростовської області (Російська Федерація) Андрій Чикатило обіцянкою пригостити жувальною гумкою заманив у помешкання 9-літню дівчинку, яку жорстоко згвалтував і вбив. Це було перше із 53-х інкримінованих йому у подальшому вбивств на сексуальному грунті, які Чикатило безкарно здійснював протягом наступних 12 років у різних містах СРСР.

1989 • Близько полудня Ніколає Чаушеску вимушено залишив охоплений протестами проти його правління Бухарест, де до вечора влада перейшла до підтриманого армією Фронту національного порятунку. За кілька днів колишній лідер Румунії і його дружина були затримані військовими, віддані під трибунал і розстріляні, що поклало край 42 рокам комуністичної диктатури. До влади прийшов Фронт національного порятунку. Іон Ілієску став главою держави.

1989 • За згодою між канцлером ФРН Гельмутом Колем і прем’єр-міністром НДР Гансом Модровом вперше після зведення Берлінської стіни Бранденбурзькі ворота були відкриті для вільного проходу через них громадян обох держав.

1991 – останніми народними артистами СРСР стала Алла Пугачова та Олег Янковський

1999-й – на посту прем’єр-міністра України затверджено колишнього голову Національного банку Віктора Ющенка

2017 • Стокгольмський арбітраж оприлюднив рішення, за яким угода “Нафтогазу” та “Газпрому” 2009 року про купівлю-продаж природного газу була переглянута на користь України (зменшена ціна, скорегований принцип “бери або плати”, відхилені більшість російських вимог щодо штрафів тощо).

Тетяна КОНДРАТЬЄВА