16 грудня голова обласної ради Вячеслав Соколовий провів пресконференцію про перший рік роботи Вінницької обласної ради 8 скликання. Він назвав рік, що минає, надзвичайно складним – з епідемією коронавірусу, економічною кризою та здорожчанням комунальних послуг. І в таких умовах, за його словами, обласна рада 8 скликання змогла побудувати свою роботу так, що жителі Вінниччини відчули – обрані ними депутати здатні не тільки ухвалювати правильні рішення, а й втілювати їх у життя та відстоювати інтереси громад. Про конкретні результати цієї роботи й запитав голову облради «33-й канал».

– Вячеславе Петровичу, Ви пам’ятаєте той день, коли після перемоги «Української Стратегії» на місцевих виборах на Вінниччині колеги-депутати запропонували Вам очолити обласну раду?

– Пам`ятаю. У широкому колі однодумців прозвучала ця пропозиція, на прийняття якої я взяв певний час. Бо це був момент довіри від усієї команди «Української Стратегії Гройсмана». І за підтримки цієї потужної команди я погодився. Тепер нашу роботу оцінює вся область, кожна громада та її жителі.

– Ще на початку каденції облради Ви задекларували нову якість її роботи. Лік­відована президія та скорочено кількість комісій. Це дало позитивний результат?

– Так. Ми забрали зайву бюрократію і політичні «торги» з роботи обласної ради. Спростили все, що могли спростити. Ліквідували президію, в якій лише затягувався розгляд всіх питань. Скоротили кількість комісій із тринадцяти до семи. До їх складу увійшли депутати, які професійно розбираються в питаннях. Ви бачите, що відбувається у Верховній Раді? Бійки, скандали… Парламентарії думають про що завгодно, крім вирішення проблем людей. У нас ви таке бачили? На наших сесіях – завжди є кворум. 100% рішень, погоджених постійними комісіями, ухвалюються. У цен­трі кожного – людина. Тому в нашій сесійній залі – конструктивна робота на результат, а не шоу.

– Як відомо, децентралізація досі не завершена. Тобто облрада не може виконувати всі функції, які передбачалися для неї реформою органів самоврядування?

– Ініціатором реформи місцевого самоврядування в Україні став Володимир Гройсман. Її сенс — передача центральною владою своїх повноважень та фінансових ресурсів на місця. Це означає — віддати людям те, що їм належить. Це — і фінансовий ресурс, і можливість самостійного ухвалення рішень на місцевому рівні. Мали ліквідовуватися місцеві державні адміністрації та повністю переформатовуватися система регіонального управління. Процес не закінчено! На жаль, нинішня центральна влада на­магається змі­нити хід реформи і передусім – «відкусити» частку надходжень до бюджетів гро­мад. Тільки внесення до Кон­ституції України змін, які мають закріпити розподіл повноважень і ресурсів на рівні громад і держави, гарантує послідовне втілення реформи та її ефективне завершення! У той же час Вінницька обл­рада вже готова брати виконавчі функції на себе. Ми підсилилися кадрово, встановили конструктивну комунікацію з громадами, маємо комплексне бачення всіх процесів життєдіяльності області. До того ж, наша команда має успішний досвід стратегічного розвитку територій.

– Скільки громад Вінниччини вже прийняли свої стратегії розвитку?

– За рік 53 територіальні громади із 63 ухвалили свої Стратегії розвитку на 10 років. За інформацією Міністерства розвитку громад та територій України, Вінницька область посідає перше місце в державі за кількістю ухвалених Стратегій. З ініціативи фракції «Української Стратегії Гройсмана», Він­ниччина стане першим регіоном України, де Стратегії кожної громади будуть об’єднані спільною Стратегією розвитку області. Працювати за стратегічним планом і досягати успіху – це абсолютно реально! Яскравий приклад уже є, це – місто Вінниця, яке сьомий рік поспіль визнається найкомфортнішим містом в Україні для життя та ведення бізнесу. Це – результат роботи команди Володимира Гройсмана та Сергія Моргунова. Наша спільна мета – зробити Вінниччину областю №1 в Україні за якістю життя.

– Крім допомоги при розробці Стратегій, як ще облрада може підтримати громади в їхньому становленні?

– Серед 63 територіальних громад Вінниччини є вже досвід­чені, які об`єдналися кілька років тому, та нові, яким необхідно допомогти міцно стати на ноги. Створювати для цього додаткові механізми – це принципова позиція обласної ради. Ми ухвалили Програму розвитку місцевого самоврядування «Успішні Сильні Громади». Це унікальна Програма, аналогів в Україні немає. У ній закладено інструменти, які сприятимуть розвитку громад. Один із них — наш конкурс «Комфортні громади». При формуванні бюджету на 2021 рік на його фінансування було виділено 20 млн грн. Важливим було дати доступ до цих коштів абсолютно всім: і тим, хто має великі надходження до бюджетів, і новоствореним громадам, де все тільки починається.

Ми знизили частку громад у співфінансуванні проєктів із 75% до 50%, а для невеликих громад – до 30%. Формуючи положення про конкурс, ми тісно контактували з громадами, щоб зрозуміти, що для них важливо. Так були окреслені напрями проєктів: створення місць комфортного відпочинку та дозвілля; безпека на вулицях; проєкти в сфері охорони здоров’я, культури та інфраструктури. На конкурс було подано близько 200 про­єктів. 70 – стали переможцями. Триває їх реалізація. Уже розпочався наступний конкурс, і його умови стали для громад ще прийнятнішими. До того ж, збільшуємо фонд конкурсу вдвічі – до 40 млн грн. На 2022-2025 роки заплановано проведення екологічного конкурсу «Гро­мада кращого довкілля».

Ми ухвалили обласну програму «Питна вода» на 2021-2025 роки. Передбачається, що її загальне фінансування матиме обсяг 345 млн грн, безпосередньо з обласного бюджету плану­ється спрямувати 50 млн грн.

Крім того, ми прекрасно розуміємо, що для економічного розвитку громад необхідне створення нових підприємств. У 2021 році облрада започаткувала проведення форуму «Інвестуй у Вінниччину!» Територіальні громади отримали майданчик, щоб презентувати свій інвестиційний потенціал і формувати діалог з інвесторами. За моїм розпорядженням була створена робоча група для координації розбудови індустріальних парків у Вінницькій області та визначено критерії інвестиційно привабливих ділянок. Нам надійшло 11 пропозицій від громад. Для реалізації проєктів обрано опорні територіальні громади: Вороновицька, Козятинська, Тульчинська та Ямпільська. Чекаємо на пропозиції й від інших громад.

– Жителі Вінниччини бачать, що в області ремонтують дороги. Яку участь у цьому процесі бере обласна рада?

– В усіх громадах повинні бути якісні дороги, бо це потрібно людям! І це для нас дуже важливий напрям роботи. Тому ми кардинально змінили підхід до будівництва та ремонту комунальних доріг: зменшили із 50% до 10-15% рівень спів­фінансування з боку громад і одночасно збільшили загальну суму коштів на ремонт, спрямувавши на це максимально дозволені законодавством 20% державної субвенції. За результатами торгів, ця сума – 150 млн грн, і це втричі більша, ніж у попередні роки. Навіть громади з невеликим бюджетом змогли долучитися до процесу. 33 проєкти завершено повністю, ще один – на фініші.

– На сесіях облради часто звучать звернення до центральної влади з вимогами. Яких рішень від Києва вимагають депутати? Як реагують на них у центрі?

– Це правда, нам доводиться захищати область та її жителів від непрофесійних та часом абсурдних рішень центральної влади. Наприклад, цьогоріч Кабмін провалив підготовку до опалювального сезону. Держава скинула на місцеве самоврядування відповідальність за подорожчання газу для бюджетних установ. Значна кількість шкіл, дитячих садочків і лікарень опинилася без опалення, а тисячі родин – у повній скруті через стрімке подорожчання газу та зростання тарифів. Це – неприпустима ситуація. Захистити людей – наш обов`язок! Депутати направили кілька звернень до президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів із вимогами: невідкладно ухвалити необхідні рішення щодо справедливого зниження тарифів на газ; відновити масштабну програму субсидій для родин, які потребують соціальної підтримки; компенсувати місцевим бюджетам додаткові витрати на опалення закладів соціальної сфери; невідкладно внести до Верховної Ради України проєкт змін до Бюджетного кодексу України зі збільшенням до 75% зарахування надходжень від ПДФО до бюджетів територіальних громад.

І певні перемоги вже є. Так, у Верховній Раді було проголосовано виділення 26,9 млрд грн (субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам) на погашення заборгованості з різниці в тарифах; 512,2 млн грн — обласні бюджети додатково отримають на розрахунки за енергоносії; у 2022 році бюджетоутворюючий податок для громад — ПДФО — зросте на 4%, тобто – до 64%.

Ми також наполягли, щоб нарешті розпочалася реконструкція аеропорту «Вінниця». Це питання — надважливе для нашого регіону, адже є важливою частиною інфраструктури не лише міста та області. Аеропорт здатен обслуговувати 10 областей України та північні райони сусідньої Молдови. 300 млн грн на реконструкцію злітно-посадкової смуги було виділено ще у 2019 році за прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Проте, наступний уряд скасував це рішення. Згодом аеропорт «Вінниця» включили до переліку пріоритетних інвестиційних проєктів до 2023 року. У березні 2021 року депутати облради від «Української Стратегії Гройсмана» закликали уряд розпочати фінансування реконструкції. Це звернення було підтримано й іншими місцевими радами Вінниччини. У жовтні розпочалася реконструкція.

– Згідно з останніми соц­опитуваннями, третина жителів Вінничини довіряє обласній раді та лише 4% — Верховній? Як ви це прокоментуєте?

– Це доводить, що обрані нами пріоритети – працювати для людей, а не бути місцем для шоу та партійних заяв, виправдали себе. І жителі Вінниччини оцінили цей режим конструктиву! Я дякую землякам за таку високу оцінку нашої роботи. Це заслуга всіх депутатів та апарату обласної ради, які працюють системно, чітко, змістовно та без зволікань. А з огляду на відсотки, нам ще потрібно вдосконалюватись…

– Яке досягнення ради за цей перший рік Ви вважаєте головним? І що цій раді поки не вдалось?

– Можливо, повторюсь: це конструктивна робота. І вся область знає, що необхідні для людей рішення будуть ухвалені вчасно. А що не вдалось — те вдасться в новому році.

Уже за кілька днів ми святкуватимемо Різдво та Новий рік. Вітаю всіх жителів Вінниччини! Бажаю здоров’я, оптимізму, добра! Хай мрії стають метою, а мета буде досягнута!

Андрій Власенко