На ринках Вінниці та області через піст ціни на головну гастрономічну смакоту Поділля впали до 150 гривень за кілограм! Бо було вже й більше 200!

Саме під час тимчасового  затишшя «33-й канал» запитав у відомих  «салолідерів» Вінниччини, як правильно вибирати Національний продукт №1? І чи буде дефіцит Вінницького Сала в Новому 2022-му році, який пройде під знаком Тигра?

– Головна моя порада – дивіться в очі продавцю! І коли купуєш свинку в селі на живу вагу… І коли приходиш у Вінниці на Центральний ринок чи «Урожай»! Звісно, не бійтесь питати, чим годували свиню, бо це головний чинник якості Вінницького Сала! – вважає відомий продавець м’ясних делікатесів Вінниччини Віталій Білун із ринку «Урожай» – власник торгової марки «У Віталія».

– І є надія, що скажуть правду про корми? Невже хтось зізнається, що підсипав премікси в свиняче меню?

– У селі скажуть! Тут у Вінниці, на ринку – не скажуть… Бо легенда про «домашні свині» гарно продається, а тому в неї хочуть вірити самі продавці та численні покупці. Адже продавцям треба все продати, а ви правильно маєте вибирати правильне сало!

Перш за все, пробуйте товар на смак!  І дивіться на товщину сала, бо вона все-таки має значення… Нині всі по селах Вінниччини кинулись вирощувати м’ясні  породи свиней, і знайти Українську Білу породу із товщиною сала в 10 та більше сантиметрів – це справжня удача! Такий товар нині в дефіциті та має коштувати в два рази дорожче за тонке сало…  Тому справжнє Вінницьке Сало вже коштує по 220-230 гривень за кіло тут, на Вінниччині… А як його вивозять в інші регіони, то продають по 300 і навіть  по 500 гривень у піст!

Тепер таких свиней можна знайти у господарів-ентузіастів під Тульчином, Жмеринкою та навколо Шаргорода… Бо мають бути корми і роботящі люди, які готові рік годувати свиню заради справжнього натурального Вінницького Сала чи вінницької генеральської почеревини в стилі «Адідас» - це коли із трьома чіткими м’ясними прожилками.

- А кнур може потрапити у Вінниці на прилавок м’ясного павільйону?

- Ні! Це виключено, бо всі м’ясники між собою домовились, що свині мають бути чистими і без всяких фокусів… Бо це репутація не лише окремого продавця чи ринку, а всієї Вінниччини!

- За запахом натуральне сало можна визначити?

- Так! Коли годують свиню преміксами, воно інакше… І навіть шмалене гороховою соломою воно добрим не стане. Це як в Ізраїлі буває - наші колишні вінничани вирощують  сало на апельсинах, але повторити смак Вінницького Сала навіть цитрусовими неможливо. Бо таке штучне сало зубами не прожуєш, і його відправляють на м’ясорубку.

- Це правда, що Вінницьке Сало лікує від коронавірусу?

- Так, бо в цьому цілий букет вітамінів та корисних елементів. І наше сало лікує не лише від КОВІДу, але й від поганого настрою та голоду.

А ветеранка «салоцеху» Вінниччини пані Марія, яка вже 35 років торгує салом, чесно зізналась:

- Кнура тут не знайдете, він так воняє, що весь базар розбіжиться! Тільки хазяйські свині… Як воно жомом годоване, то й смак добрий має. А як премікс додавали, то є присмак мила. І льошку ріжуть не раніше, ніж через 9-10 місяців після пологів, бо інакше це зіпсоване м'ясо і сало. В селі це всі знають, і  за порушення цих правил ти просто вилетиш із ринку, де завжди конкуренція за краще сало, за почеревину і за м'ясо, яке співає на вогні, а не скаче…