У Вінниці не допущені до роботи 52 освітян через те, що відмовились вакцинуватись. Відстоювати своє право на роботу багато хто подався до суду. В обласному департаменті освіти та науки такої статистики не збирають.

І от нещодавно Липовецький районний суд визнав незаконним наказ про відсторонення працівника школи від роботи. З рішення суду стало відомо, що цю вчительку відсторонили від роботи в школі №2 селища Турбів ще 8 листопада, бо вона невакцинована від ковіду. Вона не погодилася з таким рішенням і подала цивільний позов до суду. Феміда визнала, що таке рішення директора було незаконним. Крім поновлення на роботі, суд зобов’язав виплатити зарплату, яку людина не отримувала за час відсторонення.

- Вона вихователь групи продовженого дня. А була перед цим вчителькою початкових класів, яку звільнили за колективним листом батьків, — розповідає директор КЗ «Турбівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2» Лариса Ковтун.

— Ця вчителька не виконувала своїх посадових обов'язків, тому її звільнили. Рішення суду я на руках не маю. Я звернулася з листом до голови суду, щоб мені надіслали рішення суду, тож підстав поновлювати її на роботі поки що немає. До речі, ця вчителька — єдина на весь колектив, а це 65 працівників, відмовилася від щеплення.

Таке рішення суду вже не є першим в Україні. Раніше вдалося поновитися на роботі невакцинованому освітянину з Сумщини, Львівщини, інших міст. Але це поки що поодинокі рішення.

Між тим, рівень вакцинації серед освітян Вінниччини сягнув 98 відсотків. За словами директора департаменту освіти та науки Вінницької міської ради Оксани Яценко, з початку нового навчального року від коронавірусу не помер жоден освітянин. Вакцинація дала свій позитивний результат. У той час минулого року Вінниця втратила вісьмох учителів.

Ілона ВАЛЬТЕР