Православна церква 23 грудня вшановує пам’ять святого Міни Златоустого. У народі свято назвали “День Міни”.Мученики Міна, Єрмоген і Євграф жили в IV столітті. Міна був вельможею при римському дворі і таємно сповідував християнство. Одного разу приїхав до Олександрії, де усунув заколот між язичниками і християнами, дозволивши кожному вірити в своїх богів, навчав людей Божому Слову. Єрмоген служив воєначальником і за наказом імператора довго мучив Міна. Господь зцілив мученика і сказав, що незабаром ворог його стане другом. Так і сталося – Єрмоген побачив здорового Міна, вислухав його проповідь, упав до ніг, розкаявся у скоєному і хрестився. Імператор за це піддав тортурам їх обох, а бачачи страждання чоловіків, деякий Євграф теж прийняв християнство. Міна, Єрмоген і Євграф були страчені імператором шляхом усікновення голови. До Міни з молитвою зверталися за допомогою, щоб допоміг повернути зір. За повір’ям, він вчить відрізняти погану людину від хорошої.

У цей день у світі відзначаються Свято людського світла, Всесвітній день сноубордингу. Перший сноуборд створив американський восьмикласник 1963 року. Він брав участь в шкільному проєкті, на якому показав дошку, що дозволяла спускатися з гір. Свій винахід він назвав “скай-борд”. А ось варіант, найбільше наближений до сучасного, створив американець Дмитрій Милович.

В Україні - День штабних спеціальностей і військ спеціального зв'язку. Головне управління було сформоване 1992 року. І нині воно підпорядковується Службі Безпеки України. Дуже важливо своєчасно отримувати перевірену і потрібну інформацію, адже тоді влада, військовослужбовці, правозахисники можуть швидко реагувати на неї.

23 грудня увійшло до історії людства такими подіями;

1583 рік – єпископи Євпатій і Кирило складають в залі Костянтина Ватиканського палацу обітницю послуху понтифіку Рима від імені західних єпархій Київської митрополії; Цього ж дня апостольською конституцією «Magnus Dominus» папа Климент VIII проголосив прийняття руських владик з їх духовенством і вірними в лоно католицької Церкви. Унію, затверджену наступного року собором у Бресті, підтримали Київська та Полоцька архієпархії і Пінська, Луцька, Володимирська й Холмська єпархії; поза унією залишились Львівська та Перемиська єпархії, які приєднались до Руської унійної церкви через століття. Ця звістка викликала в Україні численні протести й обурення - для широких мас ідея об'єднання всього християнства відступала перед загрозою латинізації й полонізації України

1588 - за наказом короля Генріха III убитий Генріх (Анрі) де Гіз, французький герцог, один з організаторів Варфоломіївської ночі, глава Католицької ліги, що претендував на королівський престол

1718 - імператор Росії Петро I заснував Адміралтейств-колегію - вищий орган управління морським відомством у Росії. Її першим президентом став Федір Апраксін

1846 рік – братами Джорджем і Майклом Боїнґами засновано компанію з випуску велосипедів, яка нині працює в сфері авіабудування і авіаперевезень;

1873 рік – заснування Наукового товариства імені Шевченка;

23 грудня 1876 року була прийнята перша Конституція Османської імперії.

1888 рік – під час запальної сутички з Полем Гогеном Вінсент ван Гог відрізав собі частину вуха бритвою;

У 1900 році Реджинальд Фессенден провів перший у світі сеанс звукової радіопередачі.

У 1913 році була заснована Федеральна резервна система США з ряду великих банків. До сьогоднішнього дня тільки банки, що входять до ФРС, мають право здійснювати емісію долара.

1913 рік – відбувається перший політ літака І.Сікорського рід назвою “Ілля Муромець”;Згодом, під час Першої світової та громадянської воєн літак використовували як бомбардувальник (піднімав до 800 кг бомб) і розвідник. Всього було побудовано 79 "Муромців"

1933 - німецький суд виправдав болгарських комуністів Георгія Димитрова, Васила Танєва і Благоя Попова та німецького комуніста Енрнста Торглера, яких звинувачували в підпалі рейхстагу. Голландець Марінус ван дер Люббе був визнаний винним і страчений

1944 • Генерал Ейзенхауер, розглянувши матеріали військового трибуналу, підтвердив його рішення у справі рядового Едді Словіка, котрий декілька разів демонстративно тікав з поля бою й у письмовій формі заявив своєму безпосередньому командиру, що буде робити це кожен раз, коли його будуть посилати в бій. Трибунал засудив Словіка до сметрної кари, а час для апеляції, поданої Ейзенхауеру, верховному головнокомандуючому союзними військами в Європі, був не кращий — англо-американці зазнавали поразки у битві під Арденнами, — і 31 січня 1945 року Словік був розстріляний. Він став єдиним американським солдатом, що був страчений за дезертирство за часів 2-ї Світової війни.

23 грудня 1947 року вважається Днем винаходу транзистора. Перший транзистор створили американські фізики Вільям Шоклі, Джон Бардін і Уолтер Браттейн в лабораторіях Bell Labs. Це сталося 16 грудня 1947 року, а через тиждень - 23 грудня - відбулося офіційне представлення наукового нововведення. У 1956 році вчені були нагороджені Нобелівською премією з фізики "за дослідження напівпровідників і відкриття транзисторного ефекту". Джон Бардін незабаром був удостоєний Нобелівської премії вдруге за створення теорії надпровідності. Пізніше транзистори замінили вакуумні лампи в більшості електронних пристроїв, зробивши революцію в створенні інтегральних схем і комп'ютерів. Назву для нового пристрою придумав Джон Пірс.

1947 рік – 1 січня в СРСР стає вихідним днем;

1948 • В Токіо за вироком Міжнародного військового трибуналу страчені колишній прем'єр-міністр Японії і командуюючий Квантунською армією генерал Хідекі Тодзіо і шість інших вищих японських керівників, визнаних винними у порушенні законів і звичаїв ведення воєн, негуманному поводжені з полоненими, а також геноциді проти цивільного населення ворожих країн.

1951 - Петро Федун (псевдо - Полтава) покінчив із собою, коли його з двома побратимами в лісовій криївці оточили радянські війська ВВ і МГБ. Полтава був керівником головного осередку пропаганди й інформації при проводі ОУН (із 1946 р.), керівником бюро інформації УГВР, ідеологом УПА, із 1950 р. - заступником головного командира УПА та генсека УГВР. Автор праці "Хто такі бандерівці та за що вони борються" (1950)

1953 • В ході спеціального засідання Верховного суду СРСР винесено смертий вирок міністру внутрішніх справ СРСР маршалу Лаврентію Павловичу Берії, звинуваченому в змові з метою одноосібного захоплення влади. Згідно з офіційною версією, цього ж дня Берія був розстріляний в бункері штабу протиповітряної оборони Московського воєнного округу пострілом в чоло з трофейного «парабеллума» генерал-полковником Павлом Батицьким.

1954 рік – в світі провели першу успішну пересадку нирки, Рональд Херрік пожертвував нирку своєму братові-близнюку Річарду; Трансплантація відбулася в госпіталі Brigham в Бостоні, штат Массачусетс. Операція дозволила братові Херріка прожити вісім років.

1963 - Папа Римський Павло VI підвищив статус Української греко-католицької церкви з рівня Митрополії до рівня Верховного архієпископства

1968 рік – американські астронавти Борман, Ловелл і Андерс стають першими людьми, які досягли орбіти Місяця;

1972 • Землетрус силою 6,2 бали, що стався у столиці Нікарагуа, забрав життя більше 10 тисяч людей і залишив без житла понад 250 тисяч чоловік, практично половину населення Манагуа, яке було зруйноване на 75%.

1972 - через 73 дні після авіакатастрофи літака рейсу 571 Air Force в Андах було врятовано 16 потерпілих у тій аварії.

Насправді під час катастрофи літака, в якому летіли 45 членів регбійної команди з Монтевідео (Уругвай), загинули тільки дванадцятеро пасажирів. Інші 13 повмирали від холоду, голоду і лавини. Пошуки розбитого літака припинили через тиждень, і протягом усього цього часу ті, хто вижив у 40-градусний мороз на висоті близько 4 км, були змушені їсти тіла загиблих. Рішення так вчинити було ухвалене голосуванням, і кожен присягнувся, що у разі смерті не тільки дозволяє, а й вважає обов'язком тих, хто залишився, спожити його тіло для виживання.

Розуміючи, що самі вони не врятуються, спортсмени відправили експедицію з трьох найвитриваліших на пошуки людей. Один був змушений повернутися, а двоє інших, обморожені й знесилені Фернандо Паррадо і Роберто Канесса, через десять днів після початку вилазки наткнулися на чилійського пастуха, який допоміг сповістити військових.

На основі цих подій у 1993 р. режисер Френк Маршалл зняв фільм "Живі"

1983 рік – Жанн Саве стає першою жінкою, яка стала генерал-губернатором Канади;

1986 рік – до Москви після 7-річного заслання повертається академік-дисидент Андрій Сахаров;

1986 • Після дев'яти днів і чотирьох хвилин неперервного польоту експериментальний літак «Voyager», пілотований Діком Рутаном і Джиною Єґер, приземлився на авіабазі ВПС США «Едвардз» у Каліфорнії, завершивши перший у світі безпосадковий і бездозаправний обліт земної кулі.

1990 рік – на всенародному референдумі 88% громадян Словенії голосують за незалежність країни від Югославії;

1991 рік – незалежність України визнаються Казахстан, Ліхтенштейн, Швейцарія і Коста-Рика;

1995 рік – в Індії сталася пожежа в Дабвалі під час новорічних святкувань, у вогні загинули 540 людей;

2015 рік – російські хакери здійснюють кібератаку на енергетичні компанії України. Російським зловмисникам вдалось успішно атакувати комп'ютерні системи управління трьох енергопостачальних компаній України.. Протягом трохи більше однієї години була виведена з ладу підстанція «Північна» енергокомпанії «Укренерго», без струму залишились споживачі північної частини правого берегу Києва та прилеглих районів області. Найбільше від першої кібератаки постраждали споживачі «Прикарпаттяобленерго»: було вимкнено близько 30 підстанцій, близько 230 тисяч мешканців залишались без світла протягом однієї-шести годин. Атака відбувалась із використанням троянської програми BlackEnergy.

Наступна, і менш масштабна за наслідками, кібератака сталась вночі з 17 на 18 грудня 2016 року

Тетяна КОНДРАТЬЄВА