А зараз всі хвилюються, бо це грудень, дедлайни, подарунки та планування їжі. І всі ці думки навалюються, коли ви лягаєте у ліжко. Фу, мерзотне відчуття, знаю. Тому хочу трохи зробити ваше життя легшим і заспокоїти думкою, що як мінімум про вашу новорічну їжу я подбав. От прям безліч готових ідей – обирайте заплющеними очима і будьте щасливими., – написав у своєму Фейсбуку відомий кухар Євген Клопотенко.

Наприклад  варіанти по м‘ясу до норічного столу: яловичина Веллінгтон (м‘ясо у листковому тісті, якщо коротко), верещака (це ребра, печені у квасі, таке дуже українське), буженина з рибною пастою (якщо італійцям можна змішувати яловичину з тунцем, то чому українці не можуть поєднувати свинину з оселедцем?), качка з мандаринами, м‘ясний рулет з ягодами, індичка з сухофруктами.

Варіанти по салатах: запечена капуста з томатами і куркою, хурма з креветками та соусом вінегрет, оселедець з буряком та корнішонами (альтернатива самі знаєте чому)/оселедець з картоплею, яблуками і перепелиними яйцями, салат з печеною грушею та індичкою. Або заправте будь-що вершковим соусом з пармезаном (це зробить смачним навіть звичайне листя).

Варіанти по рибних рішеннях: паштет з тунцем і оливками, скумбрія з апельсином та імбиром, форшмак з сиром, печений короп з фенхелем, річкова форель з щавелем.

Варіанти по десертах: львівський сирник, пиріг з сухофруктами, грушевий пиріг з фініками, п‘яний виноград, чізкейк з вівсяним печивом, сабайон, тірамісу з кагором та лавандою, торт з арахісом.

АНГЛІЙСЬКА КЛАСИКА. СЕКРЕТИ ПРИГОТУВАННЯ ЯЛОВИЧИНИ ВЕЛЛІНГТОН

Хрустка золотава скоринка, ароматні гриби та неймовірно ніжне м’ясо всередині – сьогодні мова піде про одну з найбільш знакових страв англійської кухні, яловичину Веллінгтон. Походження страви має кілька варіантів. За однією з версій страва пов’язана із герцогом Веллінгтонським, за іншою – її порівнюють із подібною французькою стравою. Достеменно не знає ніхто, але головне те, що вже багато-багато років ми можемо насолоджуватися неймовірно смачною яловичиною по-веллінгтонськи.

ЯК ПРАВИЛЬНО ПРИГОТУВАТИ М’ЯСО ВЕЛЛІНГТОН

Не можна сказати однозначно, чи рецепт яловичини по-веллінгтонськи є простою стравою. Можу сказати тільки одне – якщо дуже чітко дотримуватися всіх інструкцій, страва обов’язково вийде смачною. Одне з найперших та найважливіших правил – використовуйте саме яловичу вирізку, інші види м’яса не підійдуть. Це найбільш ніжна та м’яка частина, доволі соковита. Також у вас можуть виникнути питання щодо часу приготування. Тут все залежить від того, який ступінь просмаження ви любите. У класичному варіанті яловичина має залишитися рожевою і соковитою всередині, та не всі з нас полюбляють таке м’ясо. Якщо хочете просмажити вирізку більше, готуйте страву довше на 5-10 хвилин, в залежності від розміру. Також важливо розуміти, що під час першого етапу підготовки м’яса не потрібно, аби воно повністю приготувалося, треба лише сформувати апетитну скоринку, а доготується вирізка вже потім, разом з усіма інгредієнтами.

Мені, як я завжди це люблю робити, захотілося додати щось від себе у страву. І я подумав, що буде чудово додати до грибів ще й зелень петрушки, але не додавати цибулю. Вийшло неймовірно ароматно та трохи освіжаюче. Щодо способу приготування дюкселя – тут ви теж можете експериментувати. Можна перебити гриби у пастоподібну суміш, а можна залишити їх більш структурними, як вам більше до вподоби.

Загалом, я просто наполягаю, аби ви приготували яловичину веллінгтон хоча б раз. І будьте впевнені, все вийде якнайкраще. А якщо ж хочеться більше овочів у страві, приготуйте рагу з яловичини з овочами.

ЯК ПРИГОТУВАТИ ЯЛОВИЧИНУ «ВЕЛЛІНГТОН»

ІНГРЕДІЄНТИ:
800 г яловичої вирізки
450 г печериць
150 г бекону слайсами
500 г листкового тіста
1 яєчний жовток
2 ст. л. соняшникової олії
3 ст. л. мелених сухарів
1 пучок петрушки
до смаку суміш перців горошком
до смаку сіль

ЯК ПРИГОТУВАТИ САЛАТ З ХУРМОЮ І ТИГРОВИМИ КРЕВЕТКАМИ

Коли наближається якесь свято, всі люди зазвичай шукають рецепти смачних страв, аби здивувати своїх близьких. Але часто буває і так, що салатів це не стосується, адже багато хто звик до стандартного набору, який готується з року в рік. Мені здається, що давно настав час виправляти цю ситуацію та шукати нові чудові смаки та поєднання. Адже їх так багато! Можна приготувати дуже ніжний салат з куркою і моцарелою, вибуховий за смаком салат з гарбузом, оселедцем і томатами чи вишуканий салат з філе минтая з огірком та кукурудзою.

Саме такий неординарний салат я хочу приготувати сьогодні разом із вами. Це буде незвичайне поєднання інгредієнтів в одній тарілці – хурми, креветок та соусу вінегрет. На мою думку, солодкуваті хурма та консервована кукурудза дуже добре гармоніюють зі смаженими креветками. Я використав хвости тигрових креветок, але ви можете замінити їх на будь-які інші креветки, які у вас будуть. Оскільки хурму я нарізав крупними шматочками, краще обрати для салату щільний плід, щоб він не розвалювався у процесі нарізання.

ЧИМ КОРИСНА ХУРМА?

Якщо вже готуємо салат з хурми, то трохи скажу про її користь. По-перше, хурма містить вітаміни груп С, А і В, багата на йод, калій та марганець. По-друге, шкірка та м’якоть плоду багаті на флавоноїди, які мають високі антиоксидантні властивості, сприяють покращенню роботи серця. У хурмі багато клітковини, що корисно для травної системи, а також бета-каротину, що сприяє підтримці зору. Але слід пам’ятати й про те, що багато хурми теж вживати не варто – не більше 1-2 плодів на день. Особливо це стосується людей, що хворіють на діабет, мають алергії чи проблеми із щитоподібною залозою. В таких випадках краще проконсультуватися із лікарем.

ІНГРЕДІЄНТИ:

340 г консервованої кукурудзи (1 банка)
2 хурми
200 г хвостів тигрових креветок
4 шматочки пшеничного хліба (для сухариків)
10 гілочок петрушки
1 ст. л. оливкової олії

Для соусу вінегрет:

1 ч. л. діжонської гірчиці у зернах
3 ст. л. оливкової олії
1 ч. л. бальзамічного оцту

Підготуйте всі інгредієнти для приготування салату з хурмою і тигровими креветками. Якщо у вас заморожені креветки, попередньо викладіть їх з морозильної камери у холодильник.

Очистьте 200 г хвостів тигрових креветок від панцирів та кишківника. Якщо ви не знайдете саме хвости тигрових креветок, можна обрати будь-які інші креветки.

Розігрійте пательню з 1 ст. л. оливкової олії та обсмажте креветки по 1 хвилині з кожного боку.

Наріжте кубиками 4 шматочки пшеничного хліба та обсмажте на сухій пательні, без масла чи олії, до золотавої скоринки.

Помийте 2 хурми та наріжте довільними шматочками. Для цієї страви краще обирати більш щільну хурму, аби зручно було її нарізати.

У велику миску викладіть нарізано хурму, 340 г консервованої кукурудзи, 10 гілочок посіченої петрушки та креветки. Сухарі поки не додавайте.

Для соусу вінегрет змішайте у мисці 1 ч. л. діжонської гірчиці у зернах, 3 ст. л. оливкової олії та 1 ч. л. бальзамічного оцту. Розмішайте та збийте віничком до однорідності.

Змішайте заправку із салатом, трохи присоліть та перемішайте. Сухарі краще додавати вже безпосередньо при подачі, щоб вони не розмокли.

ВЕРЕЩАКА

Я по вуха закоханий в мою рідну українську кухню і хочу ділитися з вами все новими забутими рецептами. Одна зі страв, яку я хочу воскресити, – це верещака. Ароматні свинячі реберця, запечені у квасі зі спеціями і часником. Традиційно для приготування страви використовувався буряковий квас, але я вирішив, чому б не спробувати приготувати його з темним хлібним квасом, який можна купити сьогодні в будь-якому магазині. І знаєте, я не помилився – цей варіант вийшов нічим не гіршим. Упевнений, що спробувавши верещаку, ви буквально відчуєте Україну на смак. Це щось неймовірне!

ЯК ПРИГОТУВАТИ ВЕРЕЩАКУ

ІНГРЕДІЄНТИ

0,8-1 кг Свинячі реберця
0,75-1 л Квас (темний хлібний)
1 головка Часник
2-3 ст. л. Соняшникова олія
1 ч. л. орегано (материнка)
2 ст. л. Борошно
50 г Вершкове масло
1 ст. л. Панірувальні сухарі
2-3 гілочки Петрушка
за смаком Сіль та перець

Свинячі ребра (0,8 - 1 кг) наріжте по 1-2 сегмента, посоліть і поперчіть. За допомогою преса вичавіть зубчики головки часнику.

Підрум'яньте свинину на пательні з невеликою кількістю соняшникової олії (2-3 ст. л.) до рум'яної скоринки.

Перекладіть ребра у глибоку форму для запікання і притрусіть 1 ч. л. орегано. Влийте у форму з ребрами 0,75 - 1 л темного квасу.

Запікайте свинину з квасом в духовці з температурою 180 градусів протягом 1 години.

Готові ребра перекладіть в ємність і накрийте фольгою, щоб вони залишалися гарячими до подачі. Квас злийте в сотейник і випарюйте протягом 15 хвилин.

Щоб згустити соус, змішайте 2 ст. л. борошна з 50 г м'якого вершкового масла.

Потроху додавайте суміш в сотейник, перемішуючи віничком, щоб соус залишався однорідним і без грудочок. При подачі ще теплі ребра полийте рясно соусом і присипте сухарями (1 ст. л.). За бажанням додайте листочки 2-3 гілочок петрушки.

Готувати - це просто!