У християн, що святкують за григоріанським календарем сьогодні Святвечір. 24 грудня у церковному календарі – день пам’яті преподобного Никона Сухого. Він був ченцем Києво-Печерської лаври. 1096 року під час нападу на Київ він потрапляє в полон до половецького хана Боняка. Кочівники надіялися отримати великий викуп за ченця, але їхні надії були марними. Никон проводить в неволі три роки, з якої його визволяє сила молитви. Через страшні тортури преподобний дуже сильно схуд, за що отримав прізвисько Сухий.

А ще сьогодні – день пам’яті преподобного Даниїла Стовпника. Народився святий в Месопотамії 410 року. Його батьки Ілля та Марфа не могли довгий час зачати дитину, тому мати Даниїла дала Господу обітницю: якщо вона завагітніє, то віддасть малюка на служіння в монастир. Через деякий час подружжя отримало радісну новину. Коли дитині було 5 років, її віддали до монастиря. Там хлопчик отримав ім’я Даниїл. В 12 років він приймає постриг і сумлінно виконує свої обов’язки. Отримав прізвисько Стовпник, оскільки 33 роки прожив в Фригійській пустелі, де сидів на стовпі, який побудував разом з учнями.

24 грудня – день пам’яті преподобного Луки Стовпника. Святий був візантійським воїном. 917 року брав участь у війні з Болгарією. Після закінчення воєнних дій вирішив присвятити своє життя Богу і став ченцем. Щоб досягнути досконалості, вирішив надягнути вериги і жити на стовпі. Три роки так прожив святий, а потім, за Божим велінням, піднявся на гору Олімп. Щоб не порушувати обітницю мовчання, яку дав задовго до подорожі, Лука всю дорогу ніс у роті камінь. Потім він подорожує до Константинополя і Халкідона. Там він знаходить собі стовп, на якому простояв наступні 45 років. Помер близько 980 року.

24 грудня в Україні святкують День працівників архівних установ. Запровадив це свято президент України Леонід Кучма 1998 року. В архівних установах сьогодні зберігається понад 60 мільйонів одиниць різних документів. У всій країні працює близько 700 архівів. А загальна кількість працівників – 5000 людей.

24 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

1192 • Повертаючись з Третього хрестового походу, в Ердберзі, на околиці Відня (нині — в межах міста), англійський король Річард Левове Серце був взятий в полон австрійським герцогом Леопольдом V Бабенбергом. Звинувачений у численних злочинах, він постав перед імперським судом, був виправданий, але звільнений лише через два роки за гігантський викуп у розмірі 150 тисяч марок.

1518 рік – король Сигізмунд І дозволяє князю Василю Сангушку утворити з села Ковле місто і надав йому магдебурзьке право;

1624 рік – гетьман Михайло Дорошенко укладав міждержавний договір про взаємодопомогу між Військом Запорозьким та Кримським ханством;

1650 - польський сейм постановив іти на Україну й оголосив "посполите рушення" (мобілізацію)

1760 рік – російська імператриця Єлизавета підписує указ про право поміщиків засилати своїх селян до Сибіру;

1800 - у Парижі скоєно замах на першого консула та голову Державної ради республіканської Франції Наполеона. Майбутній імператор у кареті їхав в оперу, коли на вулиці Сен-Нікез вибухнула діжка з порохом, захована у візку. Загинули чотири людини, близько 60 були поранені, але перший консул не постраждав. Змову організували роялісти на чолі з маркізом Рене-Луї де Сен-Жирарденом, але репресіям піддали якобінців

1801 • У місті Камборн (графство Корнуолл, Англія) Річард Тревітік продемонстрував роботу триколісної машини, що приводилась в рух при допомозі парового двигуна високого тиску. Це був один з перших автомобілів у історії — він був достатньо потужний, щоб розвинути швидкість 14,5 км/год і перевозити до семи пасажирів. На третій день випробувань локомотив Третвіка згорів через перегрів парового котла.

1814 рік – в Генті (нині Бельгія) Велика Британія та США підписують договір, що завершив англо-американську війну;

1851 • В пожежі, що охопила бібліотеку Конгресу США, згоріло близько двох третин з 55 тисяч книг, включаючи майже чотири тисячі книг, переданих бібліотеці президентом Томасом Джеферсоном. Бібліотека Конгресу була заснована в 1800 році, коли президент Джон Адамс виділив 5 тисяч доларів для придбання "книг, що можуть знадобитись в роботі Конгресу". Перша книга з'явилась в 1801 році, а 1802 році бібліотечний каталог вже налічував 964 томи і 9 карт. Через дванадцять років британці, що окупували Вашингтон і спалили Капітолій, знищили всі 3 тисячі книг з бібліотеки Конгресу.

1865 • У місті Пуласкі (штат Теннессі) групою ветеранів армії Півдня, котра зазнала поразки у громадянській війні 1861-65 рр., створено таємне товариство Ку-клукс-клан (ККК), котре базувалось на засадах расової вищості білих людей і ставило за мету протидіяти інтеграції чорношкірого населення південних штатів у суспільне життя країни. Першим керівником ККК, Великим магом, став кавалерійський генерал-конфедерат Натан Бедфорд Форрест.

1871 рік – в Каїрі відбувається прем’єра опери Джузеппе Верді “Аїда”; замовленої турецьким губернатором Єгипту Ісмаїл-пашою для урочистостей з нагоди відкриття Суецького каналу.

1900 • У Лейпцігу вийшов перший номер нелегальної газети російських соціал-демократів "Іскра", яка відіграла важливу роль у створенні Російської соціал-демократичної робітничої партії. До першої редакції "Іскри" входили П.Аксельрод, В.Засулич, В.Ленін, Л.Мартов, Г.Плеханов і А.Потресов.

1903 рік – в Великій Британії видають перший реєстраційний номер для авто; табличку з номером A1 отримав герцог Рассел, брат філософа Бертрана Рассела.

1908 рік – в Парижі відкривається перше міжнародне авіашоу;

1914 рік – німецьким літаком скинуто бомбу на англійське місто Дувр, це перше авіабомбардування;

1917 рік – в захопленому російськими більшовиками Харкові відкривається Всеукраїнський з’їзд рад;

1920 рік – на сцені “Метрополітен-опера” (Нью-Йорк) видатний італійський співак Енріко Карузо виконує останню у своїй кар’єрі партію;

1924 - Комінтерн постановив ліквідувати Українську комуністичну партію, а її членів прийняти до КП(б)У

1926 • Міністр юстиції Італії Альфредо Рокко видав ряд законів, спрямованих на ліквідацію адміністративних і політичних інститутів демократичної системи, що дало можливість Беніто Муссоліні отримати всю повноту виконавчої влади і за кілька років стати диктатором Італії.

1942 - у Пенемюнде (Німеччина) провели перше випробування ракети FZG76 (згодом відомої як "Фау-1"), створеної під керівництвом Вернера фон Брауна

1958 рік – запровадження обов’язкової 8-річної освіти в СРСР;

1979 рік – початок окупації Афганістану СРСР; Розпочалась у грудні 1979 року нападом спецпідрозділів КДБ СРСР на президентський палац у Кабулі і вбивством президента країни Хафізулли Аміна, разом з його оточенням, та заміни його маріонетковим урядом більш керованого Кармаля Бабрака. До Афганістану було перекинуто «обмежений контингент» радянської армії. Війна, за офіційними радянськими даними, тривала до виведення основної маси радянських військ 15 лютого 1989 року. Унаслідок цієї війни загинуло (за міжнародними даними, прийнятими також і в колишньому СРСР) близько 1,5 млн або 10 % з числа тодішнього населення країни. Радянські втрати, за офіційними даними СРСР, становили близько 15 тисяч військовослужбовців.

1982 рік – дослідний зразок найбільшого серійного вантажного літака у світі Ан-124 “Руслан” здійснює перший політ; (у термінології НАТО "Кондор"), створений в київському ОКБ Антонова

1989 • Незалежне румунське телебачення повідомило, що Ніколае і Єлена Чаушеску заарештовані при спробі втечі за межі країни.

1991 рік – Республікою Білорусь була визнана державна незалежність України;

1991 - відбулося останнє нагородження званням Героя Радянського Союзу. Офіцер-підводник Леонід Солодков був удостоєний цього високого звання за подвиг, що здійснив під час Великої Вітчизняної війни

1994 • П'ять бойовиків підпільного ісламського угрупування захопили в столичному аеропоту Алжира аеробус "А-300" компанії Ер-Франс, на борту якого знаходилось 230 пасажирів і членів екіпажу. За вимогою терористів аеробус вилетів до Франції і приземлився в аеропорту Марселя. 26 грудня він був узятий штурмом спеціальним підрозділом жандармерії: 4 терориста загинуло, а 25 пасажирів і 9 жандармів отримали поранення.

1997 рік – відбувається перший концерт гурту “Мандри”, цей день вважається датою заснування гурту;

1997 • 62-річний письменник і режисер Вуді Аллен одружився на своїй прийомній дочці 27-річній Сун Ї Превін.

2004 рік – запущено на орбіту перший український супутник “Січ-1М”.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА