Вінницька обласна федерація з художньої гімнастики підбила підсумки перемог. Вперше гімнастки, які роками тренувались у орендованих холодних залах, мають власні і комфортні.

Школи гімнастики із тренерами – ще більший потенціал. А їхні вихованці показали один із кращих результатів.

А ось як він дається – ми запитали у чемпіонок області та країни.

“Цілую м’яч і стрічку перед виступом”

– 9-річна Злата Малогловець, донька першого заступника голови Вінницької ОДА Наталі Заболотної, розповіла про мрії у великому спорті і що зрідка бачить маму у залі підтримки.

Злата займається художньою гімнастикою уже 7 років. Дівчинка розповідає, що мріє стати чемпіонкою світу, а для цього наполегливо займається шість днів на тиждень по 4-6 годин.

-Знаю, що потрібно сильно працювати, не здаватися, любити свій предмет — м’яч, стрічку чи будь-що, з чим виходиш на килим. Тому перед виступом я не лише розігріваюся, а й цілую м’яча. Подумки з ним розмовляю або шепочу, щоб ніхто не чув.

– А хто твій кумир у спорті?

– Є багато талановитих гімнасток, але з українок подобаються Влада Нікольченко, Ганна Різатдінова.

– Красиві костюми і макіяж гімнасток важко переоцінити, тобі хто допомагає нарядитися до виступу?

– Мама. А коли мама не встигає, то косметолог. Взагалі, на тренування возить або бабуся, або батько, або дідусь. У мами багато роботи. Якщо вона не встигає на виступ, то дивиться пряму трансляцію у себе в кабінеті.

– Про що, окрім спортивних досягнень, ще мрієш? Може, маєш особливе побажання під ялинку?

– Мрію стати моделлю. Мене вже зараз запрошують бути фотомоделлю. У мене золотаве волосся. Хотіли зробити фотосесію у пшениці, але через коронавірус перенесли. Хотіла б ходити по подіумі у різних образах і працювати у Києві.

Про високі п’єдестали мріють і Марія Кватернюк, і Ліза Савіна, і сестрички Соломія та Зоряна Вельган.

Уже високі нагороди здобули Уляна Черновська – неодноразово перемагала на міжнародних турнірах.

Фіналістками чемпіонату України стали вихованці “Прем’єри” Злата Величко, Катерина Дутчик, Дар’я Цимбалюк, Анна Мазуркевич, Дар’я Семенюк, Катя Вдовиченко. Ці дівчата — збірниці області з художньої гімнастики.

А чемпіонка України – 14-річна Лейла Юсіфзаде зізналася, що, окрім виснажливих щоденних тренувань по 6 годин, ретельно слідкує за своєю дієтою.

Цій дівчині пророкують велике майбутнє у художній гімнастиці.

Ми вже писали, що її мама – заступник начальника управління спорту та рухової активності департаменту гуманітарної політики Вінницької ОДА Наталя Токар і батько Тогрул – тренер з греко-римської боротьби з раннього дитинства прищеплювали доньці любов до спорту і дали виховання. Тому Лейла змалечку мріє про олімпійське “золото”.

– У художній гімнастиці я вже 11 років. Обрала цей вид спорту, бо вважаю його найжіночнішим. Хочу стати олімпійською чемпіонкою. А для цього щодня по 6 годин і більше тренуюся у залі. Дякую своїм тренерам – Юлії Заплішній та Анні Миргородській. У кожної з них свій підхід. Вони можуть бути й вимогливими, і пожаліти, коли потрібно, – розповідає Лейла.

– Окрім виснажливого графіку, у тебе, напевно, ще й сувора дієта. Можеш собі дозволити трохи солодкого на святки?

– Коли я була маленькою, то все їла, і це ніяк не відображалося на моїх кілограмах. А тепер вже доросла і кожен зайвий грам відчуваю. Тому не їм нічого солодкого і мучного. Навіть на свята. Можливо, на свій день народження зроблю виняток і лише з дозволу батьків і тренерів.

– У тебе є якийсь ритуал перед виступом?

– Знаю, що багато гімнасток мають якісь ритуали, але я розумію, що це все неважливо. Головне – зібратися і спокійно вийти на килим!

Президент Вінницької обласної федерації з художньої гімнастики Анна Миргородська розповіла, що зараз художня гімнастика стрімко розвивається. І у Вінницькій області цим видом спорту займається вже більше 2000 дітей.

– У Вінниці успішно готують гімнасток у міській ДЮСШ №1 та віднедавна у Вінницькій обласній комплексній ДЮСШ. Є відділення з художньої гімнастики у Калинівці, Жмеринці, Козятині та у селі Агрономічне, – повідомила Анна Миргородська.

А головний тренер у Вінниччини з художньої гімнастики Юлія Заплишна зауважила, що сьогодні діти займаються у значно кращих умовах, ніж 15 років тому, коли гімнастика в області тільки відроджувалася.

– Бажаючих займатися художньою гімнастикою завжди було багато, але не було належних умов. Діти тулилися у холодних залах. Сьогодні ми маємо можливість виховувати не лише найкращих гімнасток України, але й гідно представляти Вінниччину на міжнародній арені.

Рівень підготовки тренерів і дітей щороку зростає. У перспективі хотілося б, щоб збірна України з художньої гімнастики мала б у своєму складі якомога більше спортсменок із Вінниччини. Сьогодні ми можемо пишатися, що вже маємо 10 майстрів спорту і більше 100 кандидатів у майстри спорту з художньої гімнастики. За результатами досягнень цього року 6-ро гімнасток отримали посвідчення КМС. Це Лейла Юсіфзаде, Катя Клементьєва, Катя Янчук, Софія Оконська, Ірина Діхтяр, Поліна Севастьянова.

Людмила ПОЛІЩУК,
Фото Сергія ХІМІЧА