Колотнеча з постановкою на військовий облік українських жінок лише починається. Зрозуміло, що так, як задумала держава, ця процедура навряд чи пройде. Бо вже є перша реакція: а чому в списку немає депутаток і чиновниць вищого рангу? І чому майже всіх інших внесли до цього списку?

Якщо це на випадок війни, то треба чітко пояснити, що така вимушена ситуація, бо держава не може втримати на своїй території необхідну кількість чоловіків. Бо вони сотнями тисяч покидають Україну в пошуках заробітків і зрозумілих правил гри чиновників з народом.

Якщо це пропагандистська акція, щоб налякати нашого ворога, то вважайте, що російські військові вже повмирали від страху. Хоча, можливо таким чином держава хоче відправити за кордон, ще й кількасот тисяч наших жінок. Он, якраз в Німеччині та Італії немає кому доглядати старих маразматиків.

Але, допустимо, що армія дійсно не зможе обійтись в певний момент без загальної мобілізації. Для жінок, на мою думку, має діяти режим виключної добровільності. Бо, мало того, що вже загинули і скалічились на війні десятки тисяч чоловіків, ще і жінок в примусовому порядку влада пошле під кулі?

А хто ж народжуватиме дітей? Їх і так зараз народжується вдвічі менше, ніж помирає дорослих. Вже сьогодні Україні потрібно додаткових 10 мільйонів працездатних людей, щоб наша економіка успішно розвивалась. Може ми в пробірках будемо вирощувати ті мільйони?

Дуже хотілося б побачити ту "мудру голову", яка ще й з цього боку починає колотити і так розбурханим та знервованим українським жіноцтвом і суспільством.

Нарешті в черговий раз хочу запитати у державних мужів, які за гроші платників податків нормально відпочивають на Сейшелах, переводять гроші в офшори і не пускають своїх дітей на війну. Що ви ще хочете від цього "забитого налогами" і чиновницьким хамством роботодавця?

Скільки ще штрафів ви для нього вигадаєте? Ви вважає те, що роботодавець має в дзьобику нести вам податки, платити найвищу ціну за газ, електрику, воду, платити колосальні гроші за всілякі безкінечні комісії, сертифікації, атестації, забезпечувати своєчасну виплату зарплати, і всіх нарахувань та виплат у фонди соціального страхування, сплачувати вже восьмий рік військовий збір, і ще й він має відповідати за постановку на військовий облік своїх працівниць жінок?

Увага! Інакше його оштрафують в межах 8000 гривень. Я так розумію, за кожну працюючу? Це як, він повинен їх за руку вести у військкомат та на комісію, чи розрахувати, якщо у неї четверо дітей і вона вважає абсурдом свою постановку на військовий облік.

Зрештою, кого цікавить у який час ця працівниця має оформляти всі документи, які від неї вимагає процедура? Хто її замінить і за чиї кошти вона повинна пройти повну медкомісію?

Знову за рахунок роботодавця? І в якийсь момент роботодавець вже почне думати, а яка, власне різниця, хто знищить його бізнес: війна чи держава. Але держава повинна знати, в тому випадку, коли роботодавець вже не зможе надавати робочі місця, бо змушений буде закрити підприємство і звільнити працюючих, в бюджет перестануть поступати платежі, податки і військовий збір.

А тепер подивимось на ситуацію з точки зору примітивної логіки. По всій Україні тисячі роботодавців через кризу і коронавірус уже на грані фінансової спроможності. І вони свідомі того, що держава не допоможе їм ні копійкою, вона лише намагається щоразу перекласти свою відповідальність, як у випадку з лікарняними, знову ж таки на плечі роботодавця.

В такому випадку мене дуже цікавить запитання: "А для чого тоді ми платимо податки, на які держслужбовці безкоштовно літають розважатися в Карпати на гелікоптерах МНС, утримують дорогих коханок на високих посадах, яким не треба ставати на військовий облік, чи принижують відповідальних та патріотичних правоохоронців, які зупиняють їх п'яними за кермом?"

Якщо держава не може виконувати свої обов'язки, то ми, роботодавці, візьмемо на себе додаткову відповідальність, але за умови, що жодної копійки державі у вигляді платежів, податків та зборів ми не платитимемо. Це буде по-чесному. Якщо комусь ця пропозиція здасться непатрітичною, готовий у індивідуальному порядку показати суму військового збору, яку за вісім років ми сплатили, маючи в різний час від 53 до 42 офіційно працевлаштованих працівників і працівниць. На жаль, людей вже й так доводиться скорочувати, щоб вижити.

Анатолій Жучинський,
роботодавець