Про часткову або повну зупинку виробництва шоколаду та інших солодощів заявила українська асоціація кондитерів “Укркондпром”.

Основна причина – зростання з початку року вартості газу майже в 12 разів. На останньому аукціоні газ пропонувався по 73 тисячі гривень за тисячу кубів. Вже при вартості 40 тисяч виробництво основних видів солодощів стає нерентабельним – заявили в асоціації, до якої входить 27 найпотужніших українських виробників солодощів.

Зокрема це, Рошен, Нестле Україна, Харківська бісквітна фабрика, Житомирські ласощі. Додамо, що крім здорожчання газу піднялися  в ціні й інші складові кондитерського виробництва.

Якщо вже такі економічні монстри зупиняють виробництво через непомірну ціну на газ, то можна лише уявити, якою згубною для України може стати ця ланцюгова реакція. Адже кількома днями раніше про зупинку роботи з тих же причин заявила асоціація “Теплиці України”. Схоже, що дуже скоро, ми будемо показувати дітям цукерки, печиво та вафлі на картинках в Гуглі. А десятки, навіть, сотні тисяч працездатних українців втратять свої робочі місця.

Цікаво, скільки за таких обставин грошей не поступить в  наш і так дефіцитний бюджет? І скільки жінок залишиться в нашій країні, яких держава намагається поставити на військовий облік? Це вже описується словами “реальна торба”. Бо ще влітку аналітики газового ринку били на сполох щодо недостатніх закупок дешевого газу у наші сховища. Але тоді, замість вирішення проблеми, влада робила чергове шоу з призначення нового керівника “Укргазпрому”. І замість того, щоб усвідомлювати свою залежність від російської газової голки, цілодобово розробляти нові газові родовища, технології з видобутку сланцевого газу, налагодження альтернативних джерел його постачання, влада ловила привидів минулого.

А ще з високих трибун устами Гаранта Конституції та його кабміну і слуг у Верховній Раді втюхувала нам брехню про заповнені сховища, і про те, що ми перезимуємо без проблем. То чиї це тепер проблеми?

Авторитетне американське видання “Нью-Йорк Таймс” оприлюднило інформацію про те, що Президент України Володимир Зеленський не має досвіду управління державою. І що замість того, аби оточити себе професійними управлінцями, досвідченими політиками та дипломатами, оточив себе шоуменами. А це в теперішніх умовах може обернутися непоправними наслідками для країни. Здається, що саме до цього ми йдемо, втрачаючи економіку, а відтак і країну, через недолугість пацанів на костюмчиках, яких пан президент посадив у владні крісла і довірив їм долю великою незалежної держави, яку вони штовхають у прірву.

Коли, нарешті, цих “деятєлєй” назвуть поіменно, і країна повернеться до здорового глузду? Залишається лише сподіватися, що це не цілеспрямоване шоу тіпа “Повернення в обійми старшого брата”.