28 грудня християни відзначають церковне свято православного ченця Трифона Печенгского. Він жив на Кольському півострові в XVI столітті. Його мирське ім’я – Митрофан. Святий народився у родині священника. За переказами Трифон одного разу почув голос, який сказав йому йти на Північ. Трифон послухався і прийшов на Кольський півострів. Там він оселився на березі річки Печенга і проповідував Євангеліє саамів. Там він також побудував храм, а потім ще й заснував монастир на честь Святої Трійці. Тут же Трифон прийняв постриг, де і отримав своє нове ім’я. Також його було посвячено в ієромонахи. Скоро святий став ігуменом монастиря. Святого шанують як покровителя моряків. Йому молилися дружини моряків, щоб чоловіки благополучно повернулися. Наші предки вважали, що день стає сильнішим тому що сонце перемагає злі сили. Щоб допомогти сонячному світлу прогнати зло, на сніг висипали палаюче вугілля. Цей день вважається вдалим для рибної ловлі і морського промислу.

А ще у світі відзначаються Міжнародний день кіно, Кінематограф з’явився ще в XIX столітті і відразу став дуже популярним. Завдяки винаходу братів Люм’єрів люди змогли перебувати в зовсім іншій реальності – по той бік екрану. Нині кіно є не лише розвагою та високим мистецтвом, але й можливістю донести до людства щось важливе. Цікавий факт: ще 1893 року Томас Едісон показав світові свій винахід – кінетоскоп. Він дозволяв переглядати рухомі зображення, але для цього потрібно було використовувати спеціальний окуляр. Тому переглядати картинки могла лише одна людина. Проте глядачі були настільки захоплені новою можливістю, що вже за рік в США відкрили перші комерційні салони, де можна було переглядати фільми, використовуючи кінетоскопи.

28 грудня святкують День календаря. Дату святкування обрали на честь видання першого календаря для звичайних людей під редакцією Якова Браса. Сталося це 1708 року. Термін “календар” має кілька трактувань: перелік днів року, які діляться на місяці та тижні; система відліку, основа якої – це цикл змін сезонів та фаз Місяця; періодичне видання, де є дні, тижні та місяці.

Сьогодні святкують і День гри в карти. Цікаво, що батьківщиною гри в карти вважається саме Китай. Головною рисою будь-якої гри в карти є випадковість. Адже карти майже завжди роздаються у випадковому порядку. Тому колоду завжди потрібно перетасовувати після кожної гри.

28 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

28 грудня 1065 року було завершено будівництво церкви Святого Петра, що стала основою Вестмінстерського абатства. У цей день церква була освячена. Абатство відкрилося в лютому 1066 року. Згодом воно стало місцем коронації всіх британських монархів. Першим коронованим тут вінценосцем став в 1066 році Вільгельм Завойовник. В абатстві знайшли вічний притулок багато видатних англійців: королі, літератори, вчені, музиканти. Серед них - Єлизавета I (1533-1603), Георг Фрідріх Гендель (1685-1759), Ісаак Ньютон (1643-1727) і Чарльз Дарвін (1809-1882). Тут же знаходиться могила невідомого воїна як символ пам'яті про солдатів, загиблих в роки Першої світової війни. У куточку поетів спочиває прах Джефрі Чосера, Семюеля Джонсона, Теннісона, Браунінга, Діккенса і багатьох інших знаменитих письменників і поетів. Поруч з ними похований прославлений актор Дейвід Гаррік. Крім цього, тут знаходиться безліч пам'ятників: Мілтону, Кітсу, Шеллі, Генрі Джеймсу, Томасу Еліоту та іншим. Серед пізніх меморіальних дощок можна знайти таблички, присвячені поетові Ділану Томасу і Лоренсу Олів'є. Вестмінстерське абатство є діючою церквою, де щодня проводяться літургії та служби. Воно зараховане до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

1845 • У Києві створено таємне Слов'янське товариство св. Кирила і Мефодія, яке обстоювало ідею побудови української держави на засадах особистої і національної свободи в межах панслов'янської федерації. Незважаючи на вкрай короткий термін його діяльності, ідеологічні засади Кирило-Мефодіївського товариства в різних модифікаціях знайшли відображення в більшості українських політичних програм аж до проголошення Україною незалежності у листопаді 1917 року.

У 1869 році в Огайо Вільямом Семплом була запатентована перша жувальна гумка.

У 1895 році німецький фізик В. Рентген у Вюрцбурзі вперше оголосив про відкриття рентгенівських променів.

1895 • В паризькому «Гран-кафе» на бульварі Капуцинок брати Люм'єри провели перший у світі платний кіносеанс, на якому трьом десяткам глядачів показали десять стрічок, знятих з допомогою власного винаходу, що суміщав функції камери та проектора і названого «кінематограф». Їх винахід відразу став популярним і за наступні пару років Огюст і Луї Люм'єр зняли майже півтори тисячі короткометражних фільмів, але зрештою відмовились від кіновиробництва, не в змозі конкурувати з художньо професійнішими кінематографістами, що з'явились у Франції та Європі.

У 1908 році стався землетрус на Сицилії. Головною жертвою природного катаклізму стало квітуче місто Мессіна. Підземні поштовхи, сила яких досягала 7,5 бала за шкалою Ріхтера, забрали життя понад 75 тисяч людей, а викликана ними хвиля цунамі висотою 10 метрів довершила руйнування міста. Також серйозно постраждали місто Реджо-ді-Калабрія і навколишні селища. Примітно, що землетрус не належав до числа найсильніших. Трагедія Мессіни була в тому, що підземний поштовх стався безпосередньо під містом.

1920 • У Москві Володимир Ленін та Георгій Чичерін з російського боку та Християн Раковський з боку УСРР підписали "Союзний Робітниче-Селянський договір між Російською Соціалістичною Федеративною Радянською Республікою й Українською Соціалістичною Радянською Республікою", яким РСФРР вперше формально визнавала незалежність УСРР. При цьому залишалися об'єднаними найважливіші наркомати, що відповідали за співпрацю у військовій і господарській сфері, в управлінні якими Україна отримувала більше повноважень, ніж мала до того часу.

1920 - VIII Всеросійський з'їзд рад заснував орден Трудового червоного прапора

1942 рік – в ході Другої світової війни японська авіація розпочинає бомбардування міста Калькутта в Індії;

1943 - почалася депортація калмицького народу. У ході каральної операції "Улус" війська НКВС вивезли з території ліквідованої Калмицької АРСР до Сибіру близько 100 тисяч калмиків

1944 рік – великий бій між сотнею УПА “Полтавці” та частинами НКВС в Львівській області;

1968 - дала промисловий струм розташована на Кольському півострові Кислогубська ПЕС - перша в СРСР експериментальна припливна електростанція

1968 - у ході рейду на міжнародний аеропорт Бейрута (Ліван) ізраїльський спецназ знищив 14 пасажирських літаків на 42-44 млн. доларів, люди не постраждали. Операція "Дар" ("Тшура") була проведена у відповідь на терористичні акти палестинців проти ізраїльських літаків

1973 рік – в Парижі надруковано “Архіпелаг ГУЛАГ” Олександра Солженіцина – літературне дослідження репресивної системи Радянського Союзу; Достовірний і безкомпромісний дух книги зразу зробив її популярною, і протягом кількох місяців вона вийшла в перекладі більшістю європейських мов. На батьківщині ж письменника "Архіпелаг ГУЛАГ" був названий наклепом на радянських людей та радянську дійсність, і 12 лютого 1974 року Солженіцин був заарештований, а згодом позбавлений громадянства і висланий з СРСР. Він поселився у США і повернувся на батьківщину вже будучи лауреатом Нобелівської премії з літератури, відмовившись, однак, в 1980-х роках прийняти пропозицію Михайла Горбачова поновити радянське громадянство.

1983 рік – створено Шацький національний природний парк;

1987 — 76-річна кіпріотка Ківелі Папаїоанноу застрягла у ліфті крамниці, пробувши там до 2 січня (світовий рекорд тривалості перебування в ліфтах), харчувалася вона купленими продуктами.

1989 • Александр Дубчек, колишній чехословацький лідер і архітектор "празької весни" обраний головою нового багатопартійного парламенту Чехословаччини — вперше після 1970 року, коли Дубчек був виключений з компартії за свої радикальні демократичні погляди, він повернувся в політику і зайняв державну посаду.

1991 рік – незалежність України визнають Італія, Індонезія, Йорданія, Оман, Сирія, Японія;

1999 рік – в Туркменістані ухвалюють закон, за яким Сапармурат Ніязов стає довічним президентом країни.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА