День Ангела сьогодні у Павла, Василя ,  Степана, Гната, Юхима, Петра, Симона.

28 грудня народилися:

1856 — †3 лютого 1924 • Томас Вудро Вільсон, 28-й президент США (1913-21 рр.), лауреат Нобелівської премії миру (1919). 165 років з дня народження.

1866 рік – український мікробіолог, епідеміолог Данило Заболотний;  Сьогодні 155 років від дня народження видатного українського вченого мікробіолога, епідеміолога, дійсного члена Академії наук СРСР, першого президента Всеукраїнської Академії наук, неймовірно чудової людини і відомого – Данила Кириловича Заболотного! Данило Кирилович Заболотний — основоположник імунології, епідеміолог, брав участь в експедиціях із дослідження чуми та холери в Індії, Маньчжурії, Саудівській Аравії, Персії, Китаї, Росії. Його запрошували викладати до Університету Пастера в Парижі, він добровільно інфікував себе вірусами, шукаючи вакцини від них, першим дослідив природу сифілісу й не опублікував відкриття спірохети через скепсис колег, а за два роки це успішно зробили австрійські вчені.

Він народився і виріс на Вінничині. Гарно вчився, що є традиційним атрибутом біографій вчених. Важливо те, що йому пощастило бути учнем нашого першого нобелівського лауреата в галузі медицини Іллі Мечникова. Данило не лише добре вчився, але і мав активну громадянську позицію і був заарештований за участь в студентській сходці. Його збиралися відправити до Сибіру, однак хлопцеві пощастило він сильно захворів і його ця участь оминула.

З Одеського університету його все ж виключили, однак згодом він таки здав іспити екстерном, та вступив на третій курс медичного факультету в університет Св. Володимира (це той самий, що Університет ім. Тараса Шевченка).

Далі майбутній вчений зайнявся дослідженнями холерного вібріона. І настільки захопився, що випробував протихолерну сироватку на собі, випивши смертоносні бактерії.

Данило Кирилович відомий світові, перш за все, як епідеміолог. Досліджував цілу купу болячок, про які і думати страшно, як от чуму, холеру, тиф, дифтерію, сифіліс.

Під час експедицій в Індію, Персію, Монголію та Китай де лютувала легенева чума, важливим питанням, що хвилювало вченого, було природне джерело чуми в природі.

1920 року вчений організував в Одеському медичному інституті першу у світі кафедру епідеміології. Досліджував чуму з Індії, Аравії, Монголії, Китаї, в Поволжі, Казахстані, Забайкаллі.

1928-го науковець переїхав до Києва і був обраний президентом академії наук СРСР. У складі Академії наук УРСР він організовує Інститут мікробіології, який має тепер його ім’я. Наукову роботу Заболотний поєднував із активною громадською діяльністю: його було обрано членом ВЦВК і ВУЦВК. Особливу увагу науковець приділяв поширенню санітарної освіти серед населення. Йому належить багато популярних праць із питань охорони здоров’я.

Помер академік Заболотний 15 грудня 1929-го, на 62-му році життя у Києві і згідно з його заповітом, був похований на своїй батьківщині, в Чоботарці. В будинку, де він жив, відкрили музей.

1885 рік – український живописець Володимир Татлін;

1886 – народився Данило Терпило, український революціонер, повстанський отаман, відомий під іменем “отаман Зелений”

1897 – народився Іван Конєв, радянський полководець, маршал, двічі Герой Радянського Союзу

1903 рік – математик, розробник перших комп’ютерів Нейман фон Джон;

1907 – народився Іван Гриньох, український релігійний і політичний діяч, націоналіст, священик УГКЦ.

Був душпастирем відомого легіону “Нахтігаль”, одним з ініціаторів створення Української головної визвольної ради (УГВР). Другий віце-президент УГВР. Був учасником ІІІ Надзвичайного великого збору ОУН, що відбувся в Україні 1943 р.

Після війни – на еміграції в Німеччині. У 1950 р. став головою Закордонного представництва УГВР (ЗП УГВР), яке очолював до 1980 р. Перейшов від бандерівців до “двійкарів”.

Працював головою Товариства закордонних студій, яке видавало газети “Сучасна Україна”, “Українська Літературна газета” та журнал “Сучасність”. Був професором Українського вільного університету (Мюнхен)

1929 рік – легендарний канадський воротар Террі Савчук; видатний канадський хокеїст українського походження, один із найкращих воротарів в історії НХЛ.

По чотири рази вигравав Кубок Стенлі і приз “Везіна трофі” найкращому воротареві ліги. Виграв 447 матчів і зробив 103 шатаути.

Саме він перший одягнув воротарську маску власної конструкції

1944 рік – американський біохімік, лауреат Нобелівської премії з хімії 1993 року Кері Малліс;

1951 • Наталія Вітренко, український політик, співзасновник і керівник Прогресивної Соціалістичної партії. Сьогодні 70-а річниця.

1954 рік – американський актор Дензел Вашингтон;

1968 рік – український поет і дитячий письменни, Іван Андрусяк;

1969 рік – засновник операційної системи Linux Лінус Торвальдс.