29 грудня в церковному календарі – день пам’яті блаженної цариці Феофанії Візантійської. Вона була дружиною візантійського імператора Лева VI Мудрого. Народилася в Константинополі 863 року в царській сім’ї з роду Мартинакіїв. Родина Феофанії була дуже благочестивою, а тому майбутня цариця отримала відповідну освіту. Феофанія і її чоловік, імператор Лев, були дуже різними людьми. Вона віддавала всю свою душу служінню Христу, а йому ближчими були земні радості. Ще до сходження Лева на престол подружжя пережило чимало випробувань. Повіривши наклепу, імператор Василь, батько Лева, на цілих три роки ув’язнив свого сина і невістку у темниці. Потім у них померла улюблена донька Євдокія. Смерть дитини сильно вразила Феофанію. Тому вона вирушила до монастиря при Влахернській церкві, де ще більше молилася. А Лев у той час знайшов втіху в обіймах іншої жінки – Зої Заутцини, яка була донькою начальника охорони і пізніше стала царицею. Феофанія не раз хотіла дати Леву розлучення, але патріарх Євфимій не хотів благословити подружжя на розрив. Шлюб протривав 12 років і закінчився зі смертю Феофанії.

Православна церква 29 грудня вшановує пам’ять святого пророка Аггея. Він вважається покровителем чистої душі людини і наставляє на праведне життя.

У день у світі відзначається Міжнародний день віолончелі. Перша віолончель була створена на початку XVI століття. Один з перших примірників інструменту навіть зберігся до наших днів. Це віолончель, яку виготовив видатний італійський майстер Андреа Аматі. А ще саме 29 грудня 1876 року в Каталонії народився відомий музикант-віолончеліст Пабло Казальс. Прихильники цього інструменту вважають, що саме його вклад у популяризацію віолончелі був найбільшим. Пабло Казальс – не лише відомий музикант. Він також займався композиторською та громадською діяльністю. Музична кар’єра почалася ще в дитинстві. Коли хлопчику ще навіть не виповнилося 4 роки, його батько почав вчити його грі на різних інструментах (фортепіано, флейта, скрипка). А ось віолончель з’явилася в його житті лише під час навчання в державній музичній школі (Барселона). Активна гастрольна кар’єра музиканта почалася в 25 років. Найвідоміші його роботи – виконання на віолончелі творів Баха.

А ще в Україні – День інформаційно-медійних структур МО і ВС, Подія була започаткована ще 2010 року. Дату святкування обрали на честь створення прес-служби Міністерства оборони та призначення на посаду військового прес-секретаря. Основна мета свята – підвищити престиж професії, а також віддати шану за професійну діяльність тих, хто працює у цій сфері. Адже дуже часто військові журналісти ризикують власним життям, щоб швидко і правдиво інформувати суспільство про події у прифронтовій зоні.

29 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

1708 - у Росії засновано перші вісім губерній: Московська, Петербурзька (до 1710 р. - Інгерманландська), Київська, Смоленська, Архангелогородська, Казанська, Азовська й Сибірська

У 1845 році Техас став 28-м штатом США.

1874 • В результаті військового перевороту під керівництвом генерала Арсеніо Мартінеса Кампоси в Іспанії припинала існування республіка, проголошена в лютому 1873 року, і відновлено монархію Бурбонів — іспанський трон зайняв Альфонс XII, син Ізабелли II.

1890 • Після вбивства індіанською поліцією на початку грудня вождя Сидячий Бик, новий вождь сіу 70-річний Велика Нога разом зі своїм племенем вирішив залишити резервацію у Південній Дакоті в пошуках більш придатних для проживання територій. Біля Вундід-Ні індіанці були оточені військами 7-го кавалерійського полку під керівництвом полковника Джеймса Форсайта. Після ультимативної вимоги скласти зброю сіу вже готові були підкоритись, але випадковий постріл сповокував збройний конфлікт — практично на місці були розстріляні 146 індіанців, включаючи жінок і дітей, а за наступні шість годин кавалеристи, переслідуючи втікачів, вбили ще не менше 150 чоловік; втрати з американського боку склали 30 осіб.

1911 рік – Ігор Сікорський на літаку власної конструкції С-6 встановлює світовий рекорд швидкості польоту з двома пасажирами – 111 км/год;

1916 • В Петрограді група змовників на чолі з князем Феліксом Юсуповим і великим князем Дмитром Павловичем вбила цаського фаворита Григорія Распутіна, котрий як провидець і цілитель з 1907 року, після обіцянки вилікувати хворого на гемофілію царевича Олексія, набув необмеженого впливу на імператорську сім'ю і втручався у вирішення найважливіших державних справ. Упродовж ночі змовники-монархісти Фелікс Юсупов, Володимр Пуришкевич, великий князь Дмитро Павлович та офіцер британської розвідки Освальд Рейнер у Петербурзі вбивали скандального фаворита царської сім'ї Григорія Распутіна.

"Старця" намагалися отруїти і застрелити, а коли навіть після цього Распутін здавався живим, його тіло втопили в Неві

1927 - у селищі Новий Харків (передмістя Харкова) створена Комуна імені Дзержинського - дитячий виховний заклад у системі установ ГПУ (Державне політичне управління).

Колонію очолив педагог Антон Макаренко, який у 1939 р. стане знаменитим як автор "Педагогічної поеми". Метою колонії була боротьба з дитячою безпритульністю. Заклад перебував у системі ГПУ й існував на добровільні відрахування від зарплати чекістів України. Одним з основних принципів виховання в комуні було поєднання навчання з продуктивною працею

1932 - центральний комітет ОСОАВІАХІМу заснував почесне звання "Ворошиловський стрілець".

Відзнаки 1-го і 2-го ступенів для вправних цивільних стрільців назвали на честь голови Реввійськради СРСР, наркома військових і морських справ Климента Ворошилова - "відмінного стрільця з усіх видів стрілецької зброї"

1940 • Лондон зазнав найруйнівнішого за всю Другу світову війну авіанальоту німецьких бомбардувальників. У неділю на центр міста було скинуто більше 10 тисяч запалювальних бомб, столиця Британії перетворилася на пекло. Час нальоту було сплановано на момент відпливу - щоб пожежники не могли качати воду з Темзи.

Боротьбу з вогнем вели 20 тисяч пожежників, на допомогу яким прийшли солдати й мешканці міста. Вогонь перекинувся і на кафедральний собор св. Павла, але його вдалося врятувати

1945 - Лаврентія Берію звільнили від обов'язків наркома внутрішніх справ. Його наступником став С. Круглов, а Берія зосередився на програмі створення ядерної зброї

1958 рік– з Карного кодексу СРСР виключили поняття "ворог народу";

1964 рік – поставлено під промислове навантаження перший турбогенератор Київської ГЕС;

1971 - барда Олександра Галича виключили зі Спілки письменників СРСР (за його пісні "Я обираю свободу", "Хмари", "Помилка" та ін.)

1978 • В Іспанії набула чинності нова конституція, що проголошувала країну конституційною монархією. За неї на референдумі 6 грудня проголосувало 87,7% виборців.Іспанії набула чинності нова конституція, що проголошувала країну конституційною монархією. За неї на референдумі 6 грудня проголосувало 87,7% виборців.

1989 - чеський письменник, дисидент і правозахисник Вацлав Гавел на спільному засіданні обох палат Федеральних зборів ЧССР одностайно обраний президентом Чехословаччини

1991 рік – в Києві відкрили станції метро "Видубичі" та "Дружби народів";

1992 рік – Міністерство юстиції України реєструє Українську скаутську організацію "Пласт";

У 1993 році набула чинності Конвенція про біологічну 1991 рік – незалежність України визнає Народна Республіка Бангладеш різноманітність.

У 1995 році було відкрито Дніпровський метрополітен, У ньому й зараз є єдина ділянка завдовжки 7,8 км із шістьма станціями; час поїздки з кінця в кінець - 12 хвилин. Неофіційно Дніпропетровське метро вважається найкоротшим у Європі

1996 рік – в Гватемалі закінчується 36-річна громадянська війна;

1998 рік – червоні кхмери в Камбоджі просять вибачення за геноцид 1970-х років, під час якого загинуло близько мільйона людей;

У 1999 році в Україні смертну кару визнали неконституційною.

2006 • 66-річна іспанка Марія дель Кармен Бусада де Лара народила двох хлопчиків-близнюків і стала найстаршою матір'ю на планеті — діти народились шляхом кесаревого розтину і важили по 1,6 кг. Марія Бусада померла від раку яєчників 11 липня 2009 року, коли її синам було два з половиною роки.

2008 рік – почалася нова "газова війна" Росії проти України;

2013 • Від падіння під час спуску гірськолижною трасою у Французьких Альпах семиразовий чемпіон світу у перегонах «Формула-1» Міхаель Шумахер отримав черепно-мозкову травму. Для порятунку його життя він був введений у штучну кому, в якій перебував наступні півроку.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА