Миколу Копачевського, директора департаменту ОДА, називають одним із фігурантів конфлікту, адже в його департаменті зосереджені всі фінанси, а депутати обласної ради намагаються їх поділити на всі «забаганки».

Новий бюджет на наступний рік отримала Вінниччина майже «під ялинку». Депутати затвердили основний фінансовий документ на черговій 15 сесії, а обговорення було досить гарячим. У сесійному засіданні не бракувало гострих моментів, а що тоді казати про суперечки навколо фінансового документа в комісіях!

Каменем спотикання стало фінансування літнього відпочинку дітей, відшкодування за пільгові перевезення учасників бойових дій, дітей з багатодітних сімей та інших пільговиків. А ще — медицина, обласні програми, тощо…

Бюджет все ж затвердили. Основні цифри нового фінансового документа такі: у наступному році доходи обласного бюджету складуть 4 млрд 567,2 млн грн; видатки – 4 млрд 572 млн грн; повернення кредитів до обласного бюджету – 9 млрд 248,8 млн грн; надання кредитів з обласного бюджету – 4 млрд 426,8 млн грн; профіцит за загальним фондом обласного бюджету складе 17 млрд
299,4 млн грн.

Директор департаменту фінансів ОДА Микола Копачевський поділився своїми думками стосовно «холодної війни», котра триває у стінах облради та облдержадміністрації.

– Та це всього лише робочі моменти, жодних протиріч. Звичайно, цей бюджет має свої позитивні і негативні моменти. Коли грошей багато — легше врахувати усі пропозиції. Коли грошей немає — важко реагувати на виклики. Я наголосив на скорочення міжбюджетних трансфертів з державного бюджету, зокрема і департаменту охорони здоров’я. Але ми оптимізували кілька лікувальних закладів і чотири санаторії, котрі вже не працювали. Тому зрозуміло: якщо зменшується мережа, то зменшуються державні повноваження і бюджет. Ми давали свої пропозиції, зверталися про податкові дотації до всіх органів влади: виконавчої і законодавчої. Ми будемо працювати по розподілу додаткових дотацій, податку з доходів фізичних осіб. Будемо все робити для того, щоб зробити бюджет кращим. Зрозуміло, що хотілося б набагато більше. Але бюджет — це мистецтво реальності. І ми виходимо з того, що є. А наявність кредиторської заборгованості ні про що не говорить, бо бюджет — процес невпинний і ресурси для його погашення є.

Голова обласної ради Вячеслав Соколовий визнав, що бюджет-2022 дуже складний.

– Але він буде соціально спрямованим! Пріоритетні напрями мають бути забезпечені фінансуванням. Це передусім медицина, освіта, культура та підтримка розвитку громад області. Фінансування медичної сфери нам вдалося збільшити на 11 млн грн, ніж це було закладено в проєкті бюджету. 10 млн грн буде спрямовано на харчування дітей у закладах освіти. Як і минулого року, без підтримки не залишаться учасники АТО/ООС та члени їх сімей. На програму «Успішні Сильні Громади» на наступний рік виділяється 76,2 млн грн. Зокрема на конкурс обласної ради «Комфортні громади» спрямовується 36,3 млн грн. На програму «Питна вода» – 7 млн грн; на екологічний фонд – 52 млн грн.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА