– На вулиці мінус 14, а крига всього 4 сантиметри… На все озеро – лише пара рибалок-екстрема­лів! І тут нам телефонують він­ничани, які йшли вранці на роботу на «Електромережу» і побачили посеред криги бідолашного птаха… Як він вижив тієї ночі, коли мороз буквально за кілька годин скував все озеро, одному Господу відомо… Ми викликали рятувальників, і Толя одразу погодився дістати лебедя. Бо краса потребує жертв… Слава Богу, все обійшлось! — розповів про рятувальну операцію на Вишенському озері директор парку «Дружба» Сергій Кожухівський.

– Ми довезли до точки човен, а Толя тим часом одягав гідрокостюм на випадок, якщо проломиться під кригу… Бо як тільки ми вийшли на лід, він почав тріскати і дзвеніти, як бите скло…

У цей момент на березі ледь замерзлого ставка зібрались вінничани, які подумки і оплесками підтримували Анатолія. Бо він ризикував, але пішов на центр водойми до білого «заручника».

- Мені не страшно, бо не вперше я рятую лебедів… Минулого року цілу зграю в небо піднімали в моєму рідному селі. Бо діти прибігли і кажуть: тату, вони замерзають! Хіба всидиш вдома, коли поряд така біда? — зізнався Анатолій Ступак, керівник рятувальної служби на Вишенському озері.

Якщо птах примерз – то буду його брати легенько за шию, щоб не кусався. Якщо має ще сили – він буде сам рятувати своє життя і полетить будь-що… Бо ми йдемо його рятувати, а лебідь думає – будемо його їсти. Тому інстинкт навіть за 14 градусів морозу ніхто не скасовував! Ну, з Богом!

І за 5 хвилин сталось диво! Знесилений лебідь відчув небезпеку і побіг по кризі… Зробив бувально кілька кроків, розправив крила і таки зумів злетіти в морозне небо… Бо зовсім поряд, метрів за 50, була вільна вода та його порятунок.

А ще диво, що наш «Герой за мінімалку» — Толя – навіть не проломився під лід… Хоча шанси на крижане купання в цей день у нього були дуже високі. Загалом рятувальна операція у Вінниці тривала майже півтори голини. Краса врятована… Толю напувають гарячим чаєм і дякують за смі­ливість!

Водночас у репортажі «33-го» про цей благородний вчинок — порятунок лебедя Анатолієм — є досить злі коментарі.

- Нах… Толя ризикував? Йому своїх дітей не жаль? Цей лебідь і так відбився від зграї і рано чи пізно замерзне… Чи його з’їдять сусідські пси. Краса красою, але я б не пішов на ту кригу через пташку! — пише тезка рятувальника – Анатолій із Ладижина.

- Якийсь «відморозок»! Хто дав команду це робити, коли такий ризик? Це природа і природний відбір… Жаль, звісно, пташку, але молода людина йде по льоду і не знає, чи повернеться? Це жесть…, — вважає Андрій із Вінниці. – Я б на таку роботу за всі гроші світу не пішов би…

Втім, більшість вінничан вважають, що Толя справжній герой і заслуговує на відзнаку громади.

- Молодчина! Пишаюсь цією людиною! Люди, ось так ми маємо жити – рятувати! Любити, а не воювати один із одним! — вважає Олена із Вінниці, яка підтримала нашого героя.

- Толя – ти красавчик! Не слухай дурнів, рятувати – це в серці, а не в гаманці! Дякую за лебедя! Здоров’я тобі! — зазначив Віктор Іванович – наш постійний читач і коментатор.

А як думаєте ви?

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ