Православна церква 30 грудня вшановує пам’ять пророка Данила і трьох святих Отроків – Ананія, Азарія і Місаїла. Згідно з переказами, за 600 років до Різдва Христового Єрусалим завоював вавилонський цар Навуходоносор. Він зруйнував храм, що був споруджений Соломоном і відвів в полон велику кількість людей. Серед бранців були молоді хлопці: Азарій, Ананій, Даниїл та Мисаїл. Цар Навуходоносор наказав навчити цих чотирьох юнаків халдейської премудрості та виховати при своєму дворі в розкоші. Проте вони не відступили від віри та вели скромне життя, харчувалися тільки овочами та пили воду. На честь чуда, яке сталося з трьома отроками у вогняній печі, сьогодні у храмах встановлювали круглу дерев’яну піч, яка за формою нагадує великий ліхтар. У ній запалювали свічки, які символізують розлючене полум’я. Перед заутренею халдеї виводили пов’язаних отроків і проводили допит. Після допиту юнаків символічно відправляли в піч, де їх рятував ангел. Для цього використовували фігурку ангела, яку спускали з купола церкви.

У цей день в світі відзначаються День загортання подарунків, Свято незвичайних змін в останню хвилину. Багато хто з нас в перші дні нового року обов’язково ставить перед собою різну мету: виконати певні завдання, досягти у чомусь вершин

30 грудня в світі святкують неформальне свято – День соди. В історії людства саме гідрокарбонат натрію вважається найбільш популярною хімічною речовиною. Соду використовують в різних сферах: як в кулінарії, так і в прибиранні та навіть як засіб для боротьби зі шкідниками. Наразі невідомо, як саме виникла ідея святкувати таке свято. Але сода настільки важлива для людства, що варто присвятити їй хоча б один день в році. Природні відкладення гідрокарбонату натрію використовували ще в Стародавньому Єгипті як засіб для очищення різноманітних поверхонь. А в XVIII столітті соду використовували, щоб запобігти псуванню свіжопійманої риби.

30 грудня увійшло до історії людства такими подіями:

1066 – єврейський погром у Гранаді, яка тоді перебувала під мавританським правлінням. Натовп мусульман увірвався до палацу берберського короля, вбивши єврейського візира Йосифа ібн Нагрелу та вирізавши більшу частину єврейського населення міста (близько 4 тисяч осіб)

1460 • Біля містечка Вейкфілд у Йоркширі відбулась одна з ключових битв Війни білої і червоної троянд, у якій військо королеви Маргарити Анжуйської завдало поразки спадкоємцю престолу Річарду Плантагенету, чия голова у паперовій короні була виставлена на загальний огляд на міських воротах Йорка. Перемога відкрила Ланкастерам шлях на Лондон, щоб відновити на троні ментально неповносправного Генріха VI.

1616 рік – в Києві виходить перша друкована книга “Часослов”;Цікавим було оформлення київського друкованого «Часослова» 1616 р. У ньому немає лицевих гравюр, але багато гравірованих заставок (великих і менших) світського змісту, в стилі Ренесансу, наприклад, із сиренами, грифами, амурами, а також заголовних букв, так званих ініціалів — фігурних літер із зображеннями дітей, птахів, тварин, рослинних образів взятих із міфології, композиція яких відзначається своєю складністю.

Книгу видано в 4-ту частку аркуша (in quarto, 4°). У повному вигляді вона має 192 сторінки в лінійних рамках. Друк у дві фарби (чорна та червона). Основний текст надруковано створеним у Стрятині шрифтом (10 рядків — 89 мм).

1699 рік – згідно з указом Петра I святкування Нового року в Росії переносять з 1 вересня на 1 січня;

1703 – внаслідок землетрусу в Токіо загинуло близько 37 тисяч осіб

1806 – Туреччина оголосила війну Росії. Російські війська зайняли Баку

1853 рік – США купують в Мексики південну частину майбутніх штатів Аризона та Нью-Мексико за 10 мільйонів доларів.

1890 – дебют 19-річного Федора Шаляпіна як професійного співака. В Уфі в опері Монюшка “Галька” Шаляпін виконав партію Стольника

У 1903 році в Чикаго сталася найбільша пожежа в театрі “Ірокез”, в результаті чого загинуло понад 600 осіб і 250 отримали поранення.

1905 рік – французом Віктором Емері поставлено новий світовий рекорд, він розігнався на авто “Darracq” з бензиновим двигуном до 176.3664 км/год;

1918 – на конференції “спартакістів” та ліворадикальних груп німецької соціал-демократії в Берліні заснована Комуністична партія Німеччини. До керівництва нової партії увійшли лідери лівого крила німецької соціал-демократії – Роза Люксембург, Карл Лібкнехт, Лео Йогіхес та ін.

У 1922 році 2215 делегатів I з’їзду Рад від РРФСР, України, Білорусії і Закавказької Федерації схвалили Декларацію і Договір про утворення Союзу Радянських Соціалістичних Республік (СРСР). Нова комуністична держава об’єднала більшу частину території колишньої Російської імперії з населенням 134 мільйони чоловік і стала першою у світі країною, заснованою на ідеології марксизму.

1924 • Використовуючи потужний телескоп американський астроном Едвін Хаббл виявив на фотографіях деяких найближчих галактик зірки, з яких вони складаються, чим доказав, що вони аналогічні нашій Галактиці (Чумацький Шлях).

30 грудня 1927 року в Токіо була відкрита перша лінія японського метро.

1927 – радянський хімік Сергій Лебедєв першим у світі розробив спосіб одержання синтетичного каучуку

1941 – група військ Кавказького фронту у взаємодії з силами Чорноморського флоту висадила десант на Кримському півострові і після запеклих боїв зайняла міста Керч і Феодосія

1947 • Під тиском Радянського Союзу румунський король Михай I, кавалер ордену Перемоги, зрікся престолу і було проголошено створення Румунської Народної Республіки. Міхай став третім і останнім східно-європейським монархом, який втратив владу в країнах, що опинилися під впливом СРСР після Другої світової війни. На сьогодні (квітень 2012) — Міхай I — єдиний із живих кавалерів вищого радянського ордену “Перемога”

1955 – президія ЦК КПРС утворила комісію для вивчення матеріалів про масові репресії проти членів і кандидатів у члени ЦК ВКП(б) та інших радянських громадян у період 1935-1940 рр.

1968 • Четвірка британських рокерів під назвою Led Zeppelin дали перший концерт у США — вони виступили на “розігріві” групи Vanilla Fudge. Через рік Led Zeppelin стали знаменитими, через два — великими, через три — найкращой рок-групою у світі.

У 1978 році в Києві була введена в експлуатацію перша в СРСР лінія швидкісного трамвая, Побудована з ініціативи “транспортників” Володимира Веклича і Василя Дьяконова.

1981 рік – президент США Рональд Рейган звинувачує СРСР у причетності до політичної кризи в Польщі, що призвело до введення економічних санкцій проти Радянського Союзу;

У 1991 році були відкриті станції Київського метрополітену “Дружби народів” і “Видубичі”.

1991 – перша зустріч 11 глав держав-учасниць СНД у Мінську

1992 рік – в Сімферополі починає виходити україномовна громадсько-політична та літературна газета “Кримська світлиця”;

1993 рік – між Ізраїлем та Ватиканом створено дипломатичні відносини;

2006 рік – в Багдаді стратили президента Іраку Саддама Хусейна. Страта Саддама Хусейна відбулась о 3:00 за місцевим часом за кілька хвилин до початку свята Курбан-байрам (Дня жертвопринесення) в штаб-квартирі військової розвідки Іраку в Багдаді. У момент страти він читав молитву під гнівні крики оточуючих. Цього ж дня тіло поваленого тирана доставили в рідне місто Тікріт для поховання. Супротивники Саддама зустріли його страту з радістю А прихильники влаштували вибух у шиїтському кварталі Багдада, внаслідок якого загинуло 30 осіб і 40 було поранено

2011 • Майже через два тижні по смерті Великого Керівника Корейської Народно-Демократичної Республіки Кім Чен Іра, його спадкоємцем при владі став молодший син 28-літній Кім Чен Ин.

У 2011 році в Самоа не було дати 30 грудня через зміну часового поясу з UTC-10 на UTC+14 (тобто перенесення лінії зміни дат із хахідної на східну сторону від Самоа). Після 23:59:59 29 грудня настало відразу 00:00:00 31 грудня. Те ж саме сталося і на залежній території Токелау, що знаходиться під управлінням Нової Зеландії, так як адміністрація Токелау знаходиться на Самоа.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА