Спираючись на власні спостереження та аналізуючи дані різних опитувань, бізнесмен, власник мережі гіпермаркетів Ultramarket (Мегамаркет), консул Держави Ізраїль у Західному регіоні Олег Вишняков визначив основні особливості того, як українці витрачають кошти перед святами.

В цілому, за даними держстату українці почали витрачати на 4,4% більше ніж торік. І це статистика за перший квартал цього року. Найцікавіше те, що найбільше кошти витрачаються саме на харчові продукти та напої.

А от на подарунки українці почали витрачати менше. Тож, які особливості святкових покупок українців можна виділити. Спонтанність і малобюджетність — головні характеристики святкових покупок наших співгромадян.

Щодо подарунків: половина українців планують дарувати на зимові свята смаколики (52%). Вони залишаються найпопулярнішим подарунком — минулого року смаколики дарували 63% опитаних. В топ-5 подарунків увійшли також іграшки та дитячі речі (33%), косметика (31%), одяг (26%) та предмети декору і сувеніри (23%). Грошовий ліміт на все це — 1 тис. грн.

До того ж зростає перед святами й частка спонтанних покупок. Часто люди просто блукаючи магазинами, купують новорічні іграшки, низьковартісні речі. Здається, що такі дрібні кошти не впливають ні на що. Але часто саме спонтанні покупки й поглинають більшу частину бюджету українців. Взимку, перед новорічними святами, витрати попередньо не заплановані у бюджеті на місяць, збільшуються в кілька разів. Такі витрати є для покупця можливістю отримати задоволення миттєво.

Подарунки частіше купують онлайн

У 2018 році за даними 4Service Group планували купувати через інтернет 48% українців. У 2020 році компанія виявила, що онлайн купуватимуть 59%, натомість за даними Gradus Research — 62,8%. А у 2021 році, за прогнозами 4Service Group, кількість онлайн-покупців може скласти 61%, а згідно з Gradus Research — цілих 67%. Більшість прихильників онлайн-покупок купуватимуть подарунки у ліжку перед сном.

36% людей купують онлайн через смартфони — дані Lemarbet. Ви запитаєте, чому купівля через смартфони займає досить малий відсоток, попри те, що трафік із мобільного росте? Усе через те, що більшість інтернет-магазинів досі не оптимізовані під мобільні пристрої. А це означає, що банально людям незручно замовляти через телефон. Якщо подивитися на місця, де найчастіше купують товари, то це 84% — вдома, з них: 33% — перед переглядом телевізора; 17% — під час їжі; 51% — у ліжку перед сном; 25% — коли зайняті інші пристрої вдома.

Змінилися пріоритети в запланованих покупках

У 2021, за даними Gradus Research, на перше місце серед запланованих покупок виходить одяг — 45%, потім електроніка — 38%, 26% - побутова техніка, 24% - косметика та побутова хімія. Для порівняння, за даними агентства маркетингу Promodo, в українців були інші пріоритети: в «доковідному» 2019 році в топі покупок перше місце посідала побутова техніка, друге — іграшки, третє - одяг.

Спочатку читають відгуки й після купують. За даними Google, у 2021 році 73% українців використовували смартфон для пошуку інформації про товар.

Передноворічні знижки та Чорна п’ятниця полюбилася українцям. І хоча зазвичай знижки поширюються на колекції минулих сезонів, з маси цікавих і вигідних пропозицій є що вибрати. Більшість покупців очікують падіння цін на техніку, товари для дому, косметику та одяг. Українська Чорна п’ятниця характеризується і тим, що вона стрімко проникла у сферу послуг: запланувавши в цей період манікюр, вечір розваг, обслуговування автомобіля або навіть туристичну поїздку, покупець може розраховувати на максимальну вигоду.

Подарунки та свято в кредит

Тенденція, яка не дуже приємна, але «маємо те, що маємо» — кількість виданих мікрокредитів зросла і судячи з даних Опендатабот, зростатиме далі. За перші три квартали 2021-го українськими мікрофінансовими організаціями (МФО) було видано швидких кредитів на суму 49 млрд грн. Це на 261 млн більше, нiж за весь 2020 рік, коли загальна сума становила 48,7 млрд грн.

Кількість виданих в Україні кредитів зростає рік у рік: у 2019-му щомісяця в середньому видавалося 982,5 тис. кредитів, у 2020 — 1 млн кредитів, а у 2021 видається вже 1,2 млн. Тобто проти попереднього року середньомісячна кількість оформлених кредитних договорів збільшилась на 20%. До того ж зросла й сума кредитів. З кінця минулого року середня сума кредиту зросла на 11% — з 4 059 грн до 4 515 грн.

Це основні особливості, про які слід згадати. І тут, як ніколи, актуальна фраза Джона Рокфеллера: «Не треба боятися великих витрат. Треба боятися маленьких доходів». Це факт, маленькі доходи та коронакриза вплинули на те, як люди розпоряджаються грошима і дорогі подарунки — не в пріоритеті. Чи означає це, що хтось взагалі не побачить подарунків під ялинкою? Цілком можливо.