Федерація стрільби України визнала вінничанина Олега Царькова визнаний «Кращим спортсменом грудня 2021 року». Він завоював срібну нагороду у Олімпійській вправі ГП-6 на міжнародних змаганнях у Бєлграді (Сербія). Олег Царьков вдало виконав 60 пострілів на десять метрів.

Із цієї нагоди кореспондент «33 каналу» поспілкувався із єдиним представником Вінниччини на цьогорічній Олімпіаді. Олег Царьков згадав подробиці виступу на Іграх, а також поділився спортивними планами.

– Я вже багаторазово був визнаний кращим спортсменом місяця Федерацією стрільби України, але цього не підраховував. Адже нагород за це не передбачено, – каже олімпієць.

– Олеже, змагання у Сербії мали статус відбору до офіційних міжнародних стартів?

– Вони мали статус одного із відбіркових етапів і водночас слугували підготовкою до чемпіонату Європи 2022 року.

– Плануєте знову виступити на Олімпіаді, вже в 2024 році у Парижі?

– Обов’язково. Майже всю свою спортивну кар’єру готуюся саме до Олімпійських ігор. Виступав вже на двох із них. Завжди прагну до найвищого. Зокрема, вдало виступати на чемпіонатах Європи і світу, етапах Кубку світу тощо.

– Ви мешкаєте із родиною у Львові. Коли знову можна буде побачити Вас у місті над Бугом?

– Скоріше за все, під час тренувальних зборів або змагань.

–  На Олімпіаді-2020 Ви не спромоглися поборотися за медаль. Оцініть цей свій виступ.

– Навіть останні місця на Олімпіадах важливіші, ніж вдалі виступи, приміром, на етапах Кубку світу. Бо на Олімпійські ігри виходять одиниці. Треба «перевернути цей світ», аби туди потрапити. Всі учасники Олімпіади можуть здобути медалі, там немає слабких учасників.

Мій результат на Іграх був сукупністю різних факторів. Наприклад, перед Токіо-2020 я наполегливо і багато тренувався. Можливо, треба було менше виконувати навантажень.

– З ким і де святкуватимете Новий рік?

– Скоріше за все, святкуватиме вдвох із дружиною вдома. Маю двох дітей, але на свято їх забере моя мама.

Фелікс ЖАНІН