За переказами вона народилася в Римі у родині язичника-високопосадовця. Мама Анастасії була таємною християнкою і прищепила доньці любов до цієї віри. Але після смерті матерії батько віддав Анастасію заміж за багатого язичника Помплія. Щоб зберегти свою невинність, Анастасія вигадала, що хвора на невиліковну недугу.

Анастасія відома тим, що таємно від чоловіка допомагала знедоленим християнам: давала їжу, одяг, мила і лікувала рани. За своє вміння втішати людей, позбавляти «пут» її назвали Путорозріщниця. Чоловік дуже погано ставився до неї: бив, катував, а після смерті її батька бажав і її загибелі, щоб отримати великий спадок. Та завдяки молитвам Анастасія все витримала і пережила свого ката. Всю спадщину, яку вона отримала від батька, Анастасія віддала нужденним. Про це дізнався римський імператор Діоклетіан і наказав спалити жінку. Тільки вогонь торкнувся ніг Анастасії, вона відійшла в інший світ і стала мученицею. Анастасія вважається покровителькою вагітних жінок і породіль. Саме їй молилися, щоб були легкі пологи. Також її просили про здоров’я дітей та допомогу незаконно засудженим людям.

У цей день у світі відзначаються День Ньютона, Всесвітній день гіпнозу. Свято почали відзначати ще 2006 року і приурочили цю дату до дня смерті доктора Джека Гібсона (Ірландія), який займався лікуванням гіпнозом психосоматичних розладів. Головна мета дня – донести масам достовірну інформацію про цей незвичайний метод лікування, адже він набув дурної слави через голлівудські кінострічки. Коли людина знаходиться під гіпнозом, то може виконувати всі дії підсвідомо, позбавляючись тим самим своїх страхів та проблем. А ще сьогодні Всесвітній день абетки Брайля (ООН).

4 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1108 • Померла дружина київського князя Ізяслава Ярославича Гертруда, перша відома за ім'ям польська письменниця та одна з найосвіченіших жінок середньовічної Європи і Русі. По собі вона залишила молитовник, доповнений дев'ятьма десятками власноруч написаних молитв.

1493 рік – Христофор Колумб відкриває Америку і повертається назад до Іспанії; Із трьох кораблів у його розпорядженні залишився найменший - "Нінья"

1494 рік – видають звід православних пісень "Осмогласник" , це була перша книга в південнослов'янських державах, надрукована кирилицею;

1619 • Набуло чинності Деулінське перемир'я тривалістю 14,5 років, що завершило дев'ятилітню Польсько-московську війну. За його підсумками Річ Посполита, серед іншого, зберегла за собою Смоленську, Чернігівську і Новгород-Сіверську землі, а королевич Владислав Ваза — право на титул царя московського.

1878 - у ході російсько-турецької війни російські війська зайняли Софію, звільнивши її від правління Оттоманської імперії

1879 - у Петербурзі створено "Північний союз російських робітників" - одна з перших революційних робітничих організацій у Росії. Засновниками стали слюсар Віктор Обнорський і столяр Степан Халтурін.

Метою було названо "повалення існуючого політичного й економічного ладу держави як ладу вкрай несправедливого"

1885 рік – в штаті Айова доктор Вільям Грант проводить першу у світі успішну операцію з видалення апендикса;

1905 - у Женеві вийшов перший номер першої більшовицької щотижневої газети "Вперед"

1919 рік – Рада Східної Галичини приймає рішення про приєднання до України;

1919 рік – Українська Центральна Рада забороняє обіг в Україні російських, німецьких і австрійських грошей;

1932 • Британським властями в Індії оголошено поза законом партію Індійський національний конгрес і заарештовано її лідера Мохандаса Ганді.

1936 - американський журнал "Billboard" уперше надрукував перелік грамплатівок, які користувалися найбільшим попитом у покупців. Першим цей чарт, який невдовзі одержав статус офіційного всеамериканського хіт-параду, очолив джазовий скрипаль Джо Венуті з мелодією "Stop! Look! Listen!"

4 січня 1943 року американський журнал "Time" оприлюднив свій рейтинг "Людина року". Його очолив Йосип Сталін. Тижневик публікує цей рейтинг з 1927 року. Журнал вибирає персону в залежності від впливу, який вона зробила на суспільство, причому без урахування того, позитивний це вплив або негативний. Першим, хто потрапив на обкладинку журналу в номінації "Людина року" в 1927 році, став відомий американський льотчик Чарльз Ліндберг. Він удостоївся цієї честі за те, що поодинці перетнув Атлантичний океан. За Ліндбергом пішов автомобільний магнат Уолтер Крайслер і голова ради директорів "Дженерал Електрик" Оуен Янг. У період 1930-1940 років "людьми року" визнавалися не тільки політики, а й диктатори. Генералісимус Чан Кайши разом з дружиною прикрасили обкладинку журналу в 1937 році. На наступний рік номінацію "Людина року" заслужив Адольф Гітлер. Правда, замість фотографії на обкладинці була поміщена середньовічна гравюра із зображенням тортур інквізиції через повішення. У 1939 році "Людиною року" за категорією диктатор став Йосип Сталін. Вдруге він отримав цю номінацію, як борець з фашизмом, 4 січня 1943 року. У десятилітті, на яке припала Друга світова війна, "людьми року" двічі визнавалися Вінстон Черчілль, Гаррі Трумен і генерал Джордж Маршалл.

1944 • США почали довготривалу секретну операцію з підтримки партизанських антифашистських загонів у Західній Європі — цього дня американські літаки почали скидати зброю і боєприпаси підпільникам в Італії, Греції та Франції.

1958 • Після 92 днів перебування у космосі, увійшов у атмосферу Землі і згорів радянський "Спутник 1", перший зроблений людиною об'єкт, що вийшов на навколоземну орбіту. 80-кілограмовий супутник рухався зі швидкістю майже 3 тисяч км/год і робив один оберт за 95 хвилин, постійно передаючи на Землю радіосигнали

1960 • Майже через три роки після утворення Європейського економічного співтовариства у Стокгольмі створено ще один західноєвропейський економічний союз. Австрія, Великобританія, Данія, Ірландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Португалія, Швейцарія та Швеція підписали угоду про заснування Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ). Це була відповідна реакція на відміну митних і торгових обмежень в країнах ЄЕС. ЄАВТ, на відміну від ЄЕС, було досить вільним об'єднанням, і в 1961 році до нього приєналась Фінляндія, а в 1970-у — Ісландія. В цей же час Велика Британія, Данія Ірландія та Норвегія почала переговори про входження до ЄЕС.

1970 рік – учасники гурту "The Beatles" востаннє спільно збираються на студії для запису пісні “Let It Be”;

1980 - президент США Джиммі Картер оголосив про бойкот Олімпійських ігор у Москві через введення радянських військ в Афганістан

4 січня 1985 року в одній з клінік північного Лондона народилася перша дитина за програмою гестаційного, або повного сурогатного материнства. Сурогатною матір'ю стала місіс Коттон, а народилася у неї дівчинка. До речі, перша дитина - Луїза Браун, зачата в пробірці, теж народилася в Британії. Це сталося 25 липня 1978 року в невеликому містечку Оулдем. Щоб Луїза з'явилася на світ, знадобилося більше 600 спроб ЕКЗ. Виношувала дитину генетична мати.

1987 - одна з найбільш масових і тривалих бійок в історії хокею - між молодіжними збірними СРСР і Канади.

В останній день молодіжного чемпіонату світу, що проходив у Чехословаччині, збірна Канади в другому періоді вигравала в команди СРСР із рахунком 4:2, коли московський армієць Павло Костічкін грубо атакував Теорена Флері. На полі спалахнула бійка, у якій взяли участь обидві збірні в повних складах. Судді намагалися привести бійців до тями, але зрештою були змушені тікати з майданчика. Як екстрений захід у Палаці спорту вимкнули світло, але і в суцільній темряві битва тривала ще майже 20 хвилин.

Обидві команди були дискваліфіковані, але якщо канадці претендували на "золото", то радянська збірна однаково вже не могла піднятися вище шостого місця.

Чемпіонами відтак стали молоді фіни.

1990 • Колишній панамський диктатор Мануель Норьєга, після 10-денного переховування в посольстві Ватикана, здався американським експедиційним військам. Доставлений в Майямі (штат Флорида), він був заарештований американською поліцією за звинуваченнями у торгівлі і транспортуванні наркотиків, рекеті та відмиванні грошей.

1992 • Україна встановила дипломатичні відносини з Польщею, Естонією та Китаєм. Албанія та Узбекистан визнали незалежність України.

1999 • Вперше з часів Карла Великого, що правив у 9-у столітті, в Західній Європі почала ходження єдина валюта — на торгах валютних бірж вперше почато операції з "євро", покликаною зміцнити економіку і сприяти подальшій інтеграції 11 європейських держав. На час закриття торгів співвідношення євро/долар склало 1,17. Починаючи з 1 січня 2002 року, євро увійшла і в готівковий оберт з метою замінити до липня національні валюти країн ЄЕС.

4 січня 2004 року космічний апарат "Спіріт", запущений США в 2003 році за проектом Mars Exploration Rover, здійснив посадку на Марс в районі кратера Гусєва і плато меридіана. Завданням апарату було вивчення поверхні планети і виявлення ознак життя. Перші зображення, зняті камерами апарату, були передані на Землю ще під час його спуску на парашуті. А вже через кілька годин після посадки в НАСА надійшло близько 30 мегабайт інформації. Управління апаратом здійснювала спеціальна лабораторія реактивного руху. У 2009 році планувався запуск марсіанської наукової лабораторії. Однак плани через фінансову кризу були відкладені.

2004 рік – після "революції троянд" у Грузії відбуваються президентські вибори, які виграє Михаїл Саакашвілі;

2007 - уперше в історії Конгресу США спікером Палати представників обрана жінка - представниця демократів Ненсі Пелосі

2010 рік – відкривають найвищий хмарочос у світі – Бурдж Дубай. 829-метрового хмарочоса, Він був зпроектований архітектором Едріаном Смітом і збудований компанією Самсунг.

2016 • Міжнародний союз фундаментальної та прикладної хімії (IUPAC) офіційно визнав відкриття хімічних елементів унунтрія, унунпентія, унунсептія та унуноктія.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА